Mik voltak valójában Mexikó körpiramisai? Azt sem tudni igazán, kik építették

Érdekesen festenek a mexikói piramisok, és legalább ennyire misztikusak is.

korpiramis-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mexikóban, Guachimontones területén szokatlan szerkezetű piramisokat találni: a megszokott, négyzet alapú gúla alak helyett egymásra helyezett korongokra emlékeztető körpiramisok ezek, a prekolumbián Teuchitlan nép hagyományos szerkezetű építményei.

Ez a kultúra időszámításunk előtt 300 és időszámításunk után 900 között létezett Mexikó nyugati részén, a Tequila-völgyben, de ezen felül igen keveset tudni róla. Fejlett mezőgazdaság és halászat jellemezte őket.

korpiramis-1

Mi volt a piramisok célja?

A piramisok olyannyira egyediek, hogy sokan cáfolták az eredetiségüket. Voltak, akik szerint ezek az építmények mindössze turistacsalogatók. Mások olyan elrugaszkodott teóriákat állítottak fel, miszerint ezek földönkívüliek alkotásai. Az archeológusok álláspontja azonban a fent ismertetett, miszerint egy már-már ismeretlen kultúra hagyatékai ezek.

Több ilyen körpiramis van a területen. A fő piramis 18 méter magas, illetve 52 lépcsőfokos. Érdekes egybeesés, hogy egy év 52 hét, és egyfajta közép-amerikai naptárban is 52 éves periódusokra tagolják az időt. Bár a naptárfunkció is felmerülhetne, valószínűbb, hogy a körpiramisok rituálék helyszínei lehettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A feltételezések szerint Ehecatl-Quetzalcoatl istenséget, a lila kígyó alakú szélistent imádták a rituálékon oly módon, hogy a piramisok legtetejére szúrtak egy magas póznát, melyről függeszkedve és elrugaszkodva ugráltak, egyfajta repülő ceremóniát végezve. Természetesen egészen biztosan nem tudni, miért építettek ilyen különös piramisokat, de az építmények misztikuma még magával ragadóbbá és izgalmasabbá teszik azokat mind az archeológusok, mind a laikus emberek szemében.

Ezt is szeretjük