Mik voltak valójában Mexikó körpiramisai? Azt sem tudni igazán, kik építették
Érdekesen festenek a mexikói piramisok, és legalább ennyire misztikusak is.

korpiramis-2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mexikóban, Guachimontones területén szokatlan szerkezetű piramisokat találni: a megszokott, négyzet alapú gúla alak helyett egymásra helyezett korongokra emlékeztető körpiramisok ezek, a prekolumbián Teuchitlan nép hagyományos szerkezetű építményei.

Ez a kultúra időszámításunk előtt 300 és időszámításunk után 900 között létezett Mexikó nyugati részén, a Tequila-völgyben, de ezen felül igen keveset tudni róla. Fejlett mezőgazdaság és halászat jellemezte őket.

korpiramis-1

Mi volt a piramisok célja?

A piramisok olyannyira egyediek, hogy sokan cáfolták az eredetiségüket. Voltak, akik szerint ezek az építmények mindössze turistacsalogatók. Mások olyan elrugaszkodott teóriákat állítottak fel, miszerint ezek földönkívüliek alkotásai. Az archeológusok álláspontja azonban a fent ismertetett, miszerint egy már-már ismeretlen kultúra hagyatékai ezek.

Több ilyen körpiramis van a területen. A fő piramis 18 méter magas, illetve 52 lépcsőfokos. Érdekes egybeesés, hogy egy év 52 hét, és egyfajta közép-amerikai naptárban is 52 éves periódusokra tagolják az időt. Bár a naptárfunkció is felmerülhetne, valószínűbb, hogy a körpiramisok rituálék helyszínei lehettek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A feltételezések szerint Ehecatl-Quetzalcoatl istenséget, a lila kígyó alakú szélistent imádták a rituálékon oly módon, hogy a piramisok legtetejére szúrtak egy magas póznát, melyről függeszkedve és elrugaszkodva ugráltak, egyfajta repülő ceremóniát végezve. Természetesen egészen biztosan nem tudni, miért építettek ilyen különös piramisokat, de az építmények misztikuma még magával ragadóbbá és izgalmasabbá teszik azokat mind az archeológusok, mind a laikus emberek szemében.

Ezt is szeretjük