Miről írt egy középkori illemtankönyv, ami gyerekeknek készült? Tilos volt csak úgy inni, vagy átköpni az asztalon

A középkori illemtankönyv különböző, főleg asztali etikett témakörébe tartozó szabályokat írt elő a gyerekeknek.

illemtan
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen szó a 21. századról vagy a középkorról, a gyerek mindig gyerek marad, akit nevelni és tanítgatni kell, mi az, amit illik, és mi az, amit nem.

Egy különleges, több száz esztendős könyv azt a formát őrizte meg, ahogyan ezt a középkorban helyesnek találták: a kicsiknek írott illemszabályokat tartalmazó írás a The British Library tulajdona, és kétségkívül az egyik legérdekesebb emlék akkoriból.

Középkori illemtankönyv gyerekeknek

Mintegy ötszáz évvel ezelőtt középangol nyelven íródott, címe pedig tündéri: az akkori írás szerint The Lyttle Childrenes Lytil Boke, azaz Kisgyerekek kicsi könyve.

A

Jórészt asztali etikettre tanította a gyerekeket, így a kis Mariát is, akié az angol könyvtár tulajdonában lévő példány lehetett: az egyik oldalra ugyanis ezt a nevet írták, és egy másik M betűt.

Az írást először 1480-ban adták ki egy nagyobb, háztartási tudnivalókat tartalmazó kézirat részeként, épp abban az időben, amikor Európában a középkor lassan átfordult a reneszánszba. Érdekes belepillantani, milyen szabályokat írtak elő akkoriban a gyerekeknek, és mit tartottak illetlen viselkedésnek:

Pyke notte thyne errys nothyr thy nostrellys - azaz ne piszkáld az orrod.

Pyke not thi tothe with thy knyffe - vagyis ne piszkáld a fogad a késsel.

Spette not ovyr thy tabylle - Ne köpj át az asztal felett!

Bulle not as a bene were in thi throote - Ne böffents úgy, mintha bab lenne a torkodban.

Loke thou laughe not, nor grenne / And with moche speche thou mayste do synne - Ne nevess, ne vigyorogj és ne beszélj sokat!

And yf thy lorde drynke at that tyde, / Dry[n]ke thou not, but hym abyde - Ne igyál, míg a ház ura iszik, várd meg, amíg ő befejezte.

And chesse cum by fore the, be not to redy - avagy ne légy falánk, mikor kihozzák a sajtos tálat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az intések, ha nem is mindegyik és nem is szó szerint, de ismerősen csenghetnek a mai szülők számára is, akik illendő viselkedésre próbálják tanítani gyermekeiket, hiszen ki ne figyelmeztetné, ha piszkálja az orrát, vagy tanítaná türelemre a gyermekét? Igaz, ami igaz, akadt a szabályok közt a mai ember szemében túl szigorú intés is a könyvben, így az ivásra, valamint a beszédre és a nevetésre vonatkozó. Mivel azonban ötszáz év alatt rengeteget változott a világ, érthető, hogy az akkori és a mai emberek elképzelése merőben eltérhetett a gyerekekkel szemben támasztott elvárásokat illetően.

Az illemtankönyvek egyébként egészen a 18. századig különösen szívesen forgatott kötetek voltak Európában. Örömteli, hogy egy ilyen különleges kiadás megmaradhatott az utókor számára is.

Középkori ruhák

A középkor az érdekességek kifogyhatatlan tárháza: a következő cikkben több száz éve élt emberek ruháit mutatjuk be, melyek közül többnek is izgalmas a története.

Ezt is szeretjük