Hogyan halt meg valójában Kleopátra? A kígyómarás csak a hivatalos verzió
A gyönyörű Kleopátra halálát rejtélyes legenda magyarázza, de valóban igaz lehet?

GettyImages-1208544167
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legendás szépségű uralkodó, VII. Kleopátra Philopatór (i. e. 69 - i. e. 30) az i. e. 1. században a végzet asszonyaként állt Egyiptom élére, ám nemcsak a birodalmat kerítette bűvkörébe, hanem a Közel-Keletet, Rómát és utóbbinak vezető férfiúit, Marcus Antoniust és Caesart is.

Kétségkívül olyan alak a történelemben, aki nemcsak korában, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend, hiszen életének története a mai napig sokakat magával ragad. Nemhiába, hogy a filmipart is megihlette, akik a legnagyszabásúbb feldolgozásban a gyönyörű Elizabeth Taylort választották szerepének eljátszására.

Kleopátra életének legnagyobb rejtélye: a halála

Sokan próbálták visszakövetni éteri szépségének titkát, megismerni Marcus Antoniusszal folytatott szenvedélyes szerelmének részleteit, de a legtöbb kutatót halála oka mozgathatta meg. Bár a feljegyzések szerint öngyilkos lett, sokan állítják, hogy ez csupán a hivatalos verzió.

Miután Caesar meghalt, Marcus Antonius, Caius Octavianus és Lepidus között szövetség született: megalkották a második triumvirátust, és elosztották maguk között, hogy ki és melyik birodalmi rész élére kerül. A béke viszont nem tartott soká, ugyanis i. e. 42-ben Lepidus ellen mentek, akit megfosztottak hatalmától, és elkövetkezett a sorsfordító, i. e. 31-i actiumi csata is, melyben Octavianus Marcus Antonius fölé kerekedett. Ezután Marcus Antonius Egyiptomba menekült.

A továbbiakról legendává lett feljegyzések mesélnek. Titus Livius beszámolója szerint Kleopátra rettentően kétségbeesett, hogy Octavianus Rómába fogja kényszeríteni, és ott bebörtönzi őt. El akarta kerülni ezt a rettenetes szégyent.

Üzenetet küldetett Marcus Antoniusnak, miszerint öngyilkos lett. Amikor kedvese értesült erről, a vesztes harcoktól amúgy is reményvesztett férfi követni akarta őt a halálba, ezért Eros nevű szolgáját kérette. Megparancsolta neki, hogy ölje meg őt, ám hű szolgája inkább magával végzett, semmint hogy urát küldte volna a halálba. Marcus Antonius öngyilkosságra kényszerült: saját magát szúrta hasba kardjával.

Plutarkhosz feljegyzései szerint a haldokló Antoniust Kleopátra sírjába vitték, ám kedvese még élt, így Antonius el tudta neki mondani, hogy becsülettel hal meg. Kleopátrának hagyták, hogy bebalzsamozza az elhunyt párját, mielőtt Octavianus magával vinné Rómába.

A kétségbeesett Kleopátra, tudván, mi vár rá, Plutarkhosz szerint kijátszotta az őrt, akit Octavianus mellé rendelt, és az öngyilkosságba menekült. A feljegyzések alapján Iras nevű szolgálólánya társaságában találták meg élettelen testét. Egy kosár fügével vihették be hozzá öngyilkos fegyverét, egy áspiskígyót vagy másik nevén egyiptomi kobrát. Ez a fajta kígyó egy Afrikából származó, rendkívül erős mérgű faj, amely harapásával előbb bénulást, idővel fulladást okozva, akár negyedóra leforgása alatt végez az emberrel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érdekes módon maga Plutarkhosz is elmossa a Kleopátra halálának pontos részleteit, hiszen további alternatívákat is felsorol, hogyan végezhetett magával Kleopátra. Egy másik verziója szerint hajtűvel sértette fel a bőrét, és mérget juttatott alá.

Hogyan halt meg valójában Kleopátra?

A homályba vesző részletek a mai napig kétségek között tartják a kutatókat. Egyesek úgy gondolják, hogy lehet hinni az ókori feljegyzéseknek, mások azonban cáfolják, hogy Kleopátra valóban egy áspiskígyó marása miatt halhatott volna meg.

Andrew Gray, a Manchesteri Múzeum szakértője szerint a kígyót egyszerűen lehetetlen lett volna becsempészni a palotába anélkül, hogy bárki észrevegye, hiszen az állat túl nagy lett volna ahhoz, hogy egy fügéskosárba rejtsék, mint azt a legendák mesélik. Gray annál is inkább kételkedik a marásos magyarázatban, mivel számos esetben előfordul, hogy az csupán méreg nélküli harapás, így nem 100%-os az esélye, hogy valóban halálos marás érhette az uralkodót.

Christoph Schaefer, a Trieszti Egyetem professzora szerint az uralkodó halálát nem kígyó, hanem valójában mérgezés okozta. A szakértő úgy véli, hogy ha Kleopátra valóban meg akarta ölni magát, aligha választhatta volna a kígyómarás általi halált, hiszen - ahogy Gray is mondta - az állat harapása nem mindig halálos, tehát nem jó módszer az öngyilkosságra. Ráadásul, ha sikeres is a marás, a kígyóméreg általi halál borzasztó kínokkal jár, amit Kleopátra valószínűleg nem akart volna elszenvedi.

Ha Kleopátra valóban megölte magát, akkor Schaefer szerint valószínűbb, hogy valamilyen mérget vett be. A német toxikológussal, Dietrich Mebssel dolgozott együtt, akivel megpróbálták kikövetkeztetni, milyen méregtől halhatott meg az uralkodó olyan csendesen és gyorsan, ahogy a feljegyzések írták. Feltételezésük szerint bürök, sisakvirág és ópium keverékét ihatta meg, és az okozhatta a halálát.

Dr. William Maloney, a New York-i Egyetem professzora mindeközben egy újabb verzióval állt elő: arra világított rá, hogy egyáltalán nem biztos, hogy Kleopátra valóban öngyilkosságot követett el, legalábbis nem önszántából. Tény ugyanis, hogy Octavianusnak lett volna rá indítéka, hogy kioltsa az életét, hiszen a karizmatikus uralkodó veszélyeztette egyiptomi hatalomra kerülését. Maloney szerint Octavianus elrendelhette megölését, vagy kegyesen felajánlhatta Kleopátrának, hogy saját magát is kivégezheti. Később, mint tudjuk, az uralkodó fiával, Cesarionnal is végzett.

A kígyómarásban kételkedők elméletei olyannyira logikusnak tűnnek, hogy az ember akarva-akaratlan is kételkedni kezd abban, hogy Kleopátra, ahogy a legendás feljegyzések írják, önszántából követett volna el öngyilkosságot. Azt azonban, hogy mi történt valójában, ennyi idő távlatából, hiteles és egyértelmű írásos feljegyzések és Kleopátra múmiája hiányában valószínűleg a legtapasztaltabb nyomozók, de a legjobb történészek sem tudnák felgöngyölíteni.

Milyen volt Kleopátra?

Legendás szépségűnek mondják, de vajon tényleg az volt Kleopátra? A következő cikkben erről és még néhány izgalmas érdekességről olvashatsz a fáraó kapcsán.

Ezt is szeretjük