Néhány mit sem sejtő apáca talált rá Jézus szülői házára: a különös názáreti lakhely az 1. századból maradt fenn
Názáretben apácák találtak rá arra az 1. századból fennmaradt lakhelyre, ami régészek szerint elképzelhető, hogy Jézus szülői háza volt.

názáret nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ugyan Jézus Krisztus az evangéliumok szerint Betlehemben született, ugyanezek az iratok arról is árulkodnak, hogy később a család visszatért Názáretbe, ahol felnőtté cseperedett a keresztény vallás központi alakja.

Egészen 1880-ig nem találtak kézzel fogható bizonyítékot arra, hogy Názáreten belül hol tartózkodhatott Krisztus, de a názáreti apácák a 19. század végén különös felfedezést tettek kolostoruk építése közben.

Már a 19. században ismerték a ház helyét

Egy 4-5. századi vándor feljegyzése szerint Názáret északi részén egy bizánci templom állt, ami feltehetően Mária és Szent József háza fölé épülhetett, akik közösen nevelték a Kisjézust. Közel másfél ezer év múlva, 1881-ben Franciaországból apácák érkeztek ide, akik megalapították a Názáreti Apácák képviseletét. Véletlenül fedezték fel az ősöreg épület maradványait a régi templom alatt, amikor saját kolostoruk építésébe vágtak, de amint megpillantották az épület elemeit, tudták, hogy valami nagyon fontosra bukkanhattak rá.

Az 1. századból való épület.
Az 1. századból való épület.

A különös romokat közel ötven évig tartó ásatási munkálatok során tárták fel, amit Mère Giraud apáca vezetett. Ez volt a történelem első olyan régészeti munkája, amit csak nők végeztek. Az így talált leleteket megőrizték, majd több mint egy évszázadon keresztül óvták. Mindez történt az Angyali üdvözlet-bazilikának közelében, ahol a keresztények körében elterjedt nézet, hogy Gabriel arkangyal itt közölte Máriával, hogy gyermeket vár. Az épületre nem véletlenül vésték a „Hic verbum caro factum est” feliratot, mely azt jelenti, hogy „Itt vált az ige testté”.

Pár éves fotó Názáretről.
Pár éves fotó Názáretről.

Az apácákat a híres bibliakutató, Victor Guérin 1888-ban írt elmélete ösztönözte a kitartó ásatási munkálatokra, aki ezen a térségen feltételezte Jézus egykori otthonát. A kolostor nővérei mesterségesen kialakított barlangot, sziklafalakból kivágott falakat, sírokat találtak. Henri Senès, jezsuita pap 1936 és 1964 között szintén kutatott a részen, még építészeti rajzokat is készített az apácák felfedezéséről.

Nem foglalkoztak a régi házzal

Maga a lelőhely később évtizedekre a feledés homályába merült, ami köszönhető annak is, hogy a 20. században egy befolyásos régész úgy ítélte meg, hogy valójában az apácák semmilyen jelentőségteljes felfedezést nem tettek. Akkor vált újra a figyelem központjává, amikor Ken Dark, az angliai Reading Egyetem régész- és történettudományi professzora 2006-ban újra belevágott a régészeti munkálatokba, és már modernebb módszerekkel térképezte fel az ásatási helyszínt. 2015-ben pedig közzétette addigi eredményeit, amiben részletesen kifejtette, miért is lehetséges, hogy ez az épület József, Mária és Jézus otthona legyen. Összesen 15 éve kutat a területen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az első megállapítása, hogy legalább az időszámításunk utáni 50-es évekből származik a sziklába vájt, korabeli lakás, amit később, a római korban temetkezési helyként használtak. Emellett a 4. században egy vándor, De Locis Sanctis feljegyzést készített egy úgynevezett Church of the Nutrition épületről, amiről már akkor azt feltételezték, hogy alatta található Jézus Krisztus lakóháza. A régész szerint ez megfeleltethető annak a bizánci templomnak, amit a kolostor alatt találtak.

- Nem azért mentem Názáretbe, hogy megtaláljam Jézus házát, hanem csak a város történelmét kutattam, a bizánci keresztény zarándoklatokat vizsgáltam. Nálam jobban senki nem lepődhetett meg ezen a feltáráson. Nem mondtam soha, hogy ez minden bizonnyal Jézus háza, csak van arra bizonyítékunk, hogy már a 4. századtól sok keresztény feltételezhette, hogy ez az a ház. Eddig nem találtunk semmilyen olyan régészeti leletet, ami ennek ellentmondana - nyilatkozta Ken Dark a CBS-nek.

GettyImages-94982624

- Az épületet valaki olyan húzhatta fel, aki nagyon jó építész volt. A bibliában Józsefről „tektonként” emlékeznek meg, akik abban az időben híresen jó szakemberek, kézművesek voltak, így ő képes lehetett egy ilyen struktúrájú házat megépíteni. Ha másban nem is, abban egyetérthetünk, hogy akár minden kétséget kizáróan bebizonyítani ezt, vagy ennek ellenkezőjét lehetetlen feladat - fejezte be gondolatát a professzor.

Ugyan kezdetben senki nem foglalkozott a helyi apácák szorgos gyűjtőmunkájával, és a jezsuita pap tervrajzaival, most már Ken Dark gyümölcsöző projektjének szolgálnak alapul, aki 2020 szeptemberében meg is jelentette a „The Sisters of Nazareth Convent: A Roman-period, Byzantine, and Crusader site in central Nazareth" című tanulmányát. A kutatómunkálatok jelenleg is zajlanak, és minden lehetséges nyomnak alaposan utánajárnak.

Itt nőtt fel Jézus a Biblia szerint: Názáret ma a Szentföld egyik legfőbb zarándokhelye

Az evangéliumok szerint Názáretben élt a gyermek Jézus, itt jelent meg Gábriel arkangyal Szűz Máriának, innen indultak Józseffel Betlehembe, és ide tértek vissza az egyiptomi menekülést követően. A názáreti Jézus városa ma sok keresztény zarándoklat célpontja.

(Cikken belüli képek forrása:  The Christian Times / Facebook, Photo copyright Ken Dark Getty Images Hungary, borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük