Élet a Jupiter holdján? Felkavarta az állóvizet az űrkutatók feltételezése
Lehet, hogy rábukkantak a világűrben keresgélt életre?

jupiter hold
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az eget és a világűrt a Földről szemlélő ember évszázadok óta próbálja kideríteni, élnek-e odakint mások is, laknak-e más bolygókat hozzánk hasonló vagy tőlünk merőben eltérő élőlények.

A kutatók az élet jelenlétének legapróbb jelét, megnyilvánulását is valóságos szenzációként kezelik, ami nem is csoda.

Élet a Jupiter holdján?

A Marson keresgélték, most mégis a Jupiter negyedik legnagyobb holdja esetében merült fel, hogy élet van rajta. A Jupiter körül ellipszis pályán keringő holdnak az űrkutatók az Európa nevet adták. Mérete a Földének ugyan csak negyede, de több víz van rajta, mint amennyi itt, az egész bolygón található. A víz jelenléte erősen valószínűsíti, hogy a Jupiter holdján élet lehet. Igaz, annak jó része fagyott állapotban van, de a fagyott felszín alatt lehet folyékony víz is.

De vajon valóban lehet élet a Naptól ennyire távol eső Európán? Az American Geophysical Union - Amerikai Geofizikai Egyesület - szakértői szerint ahhoz, hogy egy bolygón élet legyen, szükség van arra, hogy az ottani ökoszisztémában keringjenek az ehhez szükséges tápanyagok.

Ezt a Földön a tektonikus mozgás segíti elő - magyarázzák. Amikor a tektonikus lemezek egymás felé elmozdulnak, előfordul, hogy egyik a másik alá csusszan. Ilyenkor egyfajta frissítés történik, a körforgásban az addig felül lévő, elhasználódott réteg helyett friss kerül felülre, sok-sok, az élethez szükséges tápanyagot hozva magával. Hasonló folyamat mehet végbe az Európán is, így a kíváncsi kutatók okkal feltételezik, hogy akár egyfajta életforma is lehet ott.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pár éven belül minden kiderül

A NASA 2022-ben tervez felderítő űrhajót küldeni az Európára. Szakembereik szerint a Jupiter holdja a legígéretesebb helyszín, ahol a Naprendszerben még élet lehet.

Az Europa Clipper.
Az Europa Clipper.

Néhány éven belül az Europa Clippert tervezik felbocsátani, felmérendő, élnek-e odafent bármilyen jellegű lények. Megeshet, hogy nem lesz könnyű a felszínre szállni, hiszen feltételezik, 15 méteres jégtüskék borítják a Jupiter holdját. Ha azonban a Jupiter sugárzása elsimítja ezeket, akkor nem lesz gond.

Sehogy sem illik a képbe a kő: Naprendszerünkön kívüli lehet a Hypatia

Aly Barakat geológus éppen sivatagi üveg - meteorbecsapódás vagy villámcsapás alkalmával keletkezik - után kutatott, amikor egy váratlanra lelt. Amint megpillantotta, sejtette, valami különösre talált, és későbbi vizsgálatok igazolták is ezt a feltevését. A Johannesburgi Egyetemen munkálkodó tudósok a technika fejlődésével egyre mélyebb és alaposabb vizsgálatoknak vetették alá 1996 óta.

Ezt is szeretjük