A halott lelkek kapuja
Máig élő tükörbabonák
A tükör nem csupán egy használati tárgy, évezredek misztikus hiedelmei kapcsolódnak hozzá. Íme, a legérdekesebbek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mielőtt a klasszikus értelemben vett tükröt használni kezdték, az ókori Keleten fényesre csiszolt bronz- és rézlemezek látták el a tárgy funkcióját. A legősibb tükörkép-lehetőség - amelyhez szintén metafizikai magyarázatokat kapcsoltak - a víztükör volt, amit  titokzatossága miatt mindig is misztikum lengett körül. Az ókorban úgy tartották, a tükör a lélek jelképe, segítségével csapdába lehet csalni, és ott őrizni bárki szellemét. Erre alapoz a görög mítosz is, mely szerint Dionüszosz lelkét hasonló módszerrel ejtették rabul a titánok.

A középkorban már a bölcsességet kapcsolták a tükörhöz, a tudósok pedig úgy hitték, a tükröződő felület a szem erejét veri vissza és sokszorozza meg, ezért írás közben gyakran pillantottak fel, és bűvölték saját tükörképüket.

Később már a szellemi erények helyét a hiúság és a gőg vette át a tükörmisztikában, így nem meglepő, hogy a kolostorok falairól száműztek minden tükröt, és tiltott dolognak bélyegezték használatát, természetfeletti erejéről azonban még mindig meg voltak győződve.

Tükörmágia

A reális megtapasztaláson túlmutató dolgoktól továbbra is féltek az emberek, ez a félelem pedig transzcendens kultuszt teremtett. A tükörhöz, illetve a benne megjelenő képekhez rengeteg hiedelem fűződik a mai napig.

Tükörbabonák

  • A tükör széttörése hétéves balszerencsét okoz, amit úgy előzhetsz meg, ha a törmeléket folyó vízbe mártod, vagy befested fekete festékkel.
  • Ha hajadonként töröd a tükröt, akkor hét évig elkerül a szerelem.
  • A pici tükör, amelyben kizárólag az arcodat látod, téves önértékelést, önbizalomhiányt okoz.
  • Ha napkelte előtt nézel a tükörbe, pozitív energiákkal töltekezhetsz fel, és védve leszel egész nap.
  • A hálószobai tükör megmérgezi a szerelmi életet és tönkreteszi az alvást is.
  • Ha a tükör előtt rosszat mondasz magadra, az meg is fog valósulni.
  • Elűzheted az ártó szellemeket, ha az ajtóval szemben helyezel el egy nagy tükröt.

Védelem

A kínai hagyomány védelmező erőt tulajdonított a tükörnek, sokan használták a gonosz erők elűzésére. A hiedelem úgy tartja, védelmet kérhetsz egész napra, ha reggel belenézel és hangosan kéred a szellemeket, hogy óvjanak meg. Védekezésre ajánlja ma sok jósnő és spiritiszta is: ha konfliktusod van valakivel, vagy úgy érzed, rosszindulattal állsz szemben, és ok nélkül bánt valaki, akit nem tudsz kikerülni, akkor használd a tükörtechnika módszerét. Képzeletben húzz magad köré egy tükörfalat, amelynek felületéről visszapattan, és a feladóhoz tér vissza minden feléd áramló negatív energia.

Negatív hatások

A tükörtörés talán az egyik legismertebb szerencsétlenséget hozó szimbólumok egyike, amelynek nyomán mindenképpen szörnyű csapásokra kell számítani. Legalább hét évig tartó szerencsétlenség-sorozat következhet, ha valaki eltör egy tükröt, de ha a megrepedt tükörképedet meglátod, az csak fokozza a balszerencsét. Ide kapcsolódik az a babona is, amely a túlvilág kapujának tartotta a tükröt.

Elterjedt szokás volt annak idején - különösen a régi vidéki házakban -, hogy halál esetén letakarták az összes tükröt a gyász időszakára, Mexikóban még ma is így tesznek. A kapu lefedésével biztosították, hogy az elhunyt lelke ne térjen vissza a sírból, és ne bolyongjon az élők között.

Jövendölés

A középkor óta ismert a tükör jövendölő funkciója, melyet leginkább a boszorkányok népszerűsítettek. A babona szerint a tükör mágikus ereje nem csak jó és rossz hatásokra használható - a jövő kiszámíthatatlannak vélt titkai is felfedhetők általa. A legismertebb tükörjóslási technika kipróbálásához egy fekete vagy ezüst keretes tükörre, fehér gyertyára és füstölőre van szükség. Csakis nyugodt körülmények között, éjjel tudod elvégezni a jóslást. Használat előtt alaposan tisztítsd meg a tükröt, mert korábban más is megérinthette, az idegen kéz energiái pedig befolyásolhatják, torzíthatják a végeredményt.

Mielőtt a tükörbe nézve megpillantod jövőd vizuális képfoszlányait, csukott szemmel meditálj pár percet, és koncentrálj a kérdésedre. Közben égjen a gyertya és a füstölő is. A legeredményesebb akkor leszel, ha teli- vagy újhold idején látsz neki a jóslásnak.

Ezt is szeretjük