3 tudományos bizonyíték arra, hogy a jóslatok tényleg működnek
Nemcsak a ezoterikus jövőfürkészek, de a különböző területek szakemberei is keresik a megfelelő módszereket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jövőbe látás kérdése az ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget, és bár a tudomány általában elhatárolódik az ő nézőpontjából túl misztikusnak számító jósmódszerektől, azért a kutatóknak is megvannak a saját módszereik arra, hogy a jelen információiból következtetéseket vonjanak le a jövőre nézve, például az időjárás vagy a tőzsdemozgások kapcsán.

A jóslás ebből a szempontból azt jelenti, hogy az adott pillanatban rendelkezésre álló információk hogyan határozzák meg a további, lehetséges irányokat. A kutatók ilyenkor arra törekszenek, hogy a jelen és a múlt elemzésével a jövőre vonatkozó megállapításokat tegyenek.

Mechanikus elméletek

A 19. századi fizika bizonyos elméletei abból indultak ki, hogy a jövő alakulása világosan levezethető természeti törvények és ok-okozati összefüggések következménye. Azt feltételezték, hogy az univerzum jövőbeli állapota - legalábbis elméletileg - mindenkor pontosan meghatározható a jelenből. De ha a világ előre meghatározható, ez azt jelenti, hogy a gyakorlati események is előre láthatók?

Ez már nem feltétlenül így van. A fizika nézőpontját a káoszelmélet árnyalta tovább, mely szerint a legkisebb mérési pontatlanság is meg tud semmisíteni minden számítást és a jóslatok jövőbeli érvényességét. Ám ez sem zárja ki azt, hogy egy esemény valószínűségével kalkuláljon valaki. Az elemi részecskék területén úgy tűnik, hogy a valóságot a véletlen irányítja. De ez tényleg a véletlen? A tudat bizony jócskán bele tud szólni a jövő alakulásába.

Önbeteljesítő jóslatok

Az önmagukat beteljesítő jóslatok jelenségét először Robert K. Merton szociológus írta le. Ez azt jelenti, hogy bármilyen kijelentés igazzá válhat, ha az illető, akire vonatkozik, hisz benne.

Ilyenkor az ember tudattalanul kezd alkalmazkodni egy-egy jóslathoz vagy kijelentéshez, ami meglepő, ugrásszerű fejlődésekhez vezetheti, de különös balszerencsébe is sodorhatja őt. Aki tehát retteg az előtte átszaladó fekete macskától, az valóban balszerencsébe sodorja magát, akit pedig sokan köszöntenek fel születésnapi jókívánságokkal, az valóban jó egészségnek örvendhet még sokáig.

Gyermekkorban különösen erős ezeknek a jóslatoknak a hatása, amit bizonyít az a kísérlet is, melyben tanároknak odaadtak egy listát osztályuk tehetséges és tehetségtelen gyerekeiről - miközben tényszerűen mindegyikük nagyjából egyforma képességekkel rendelkezett. A tanárok a jobb képességűeknek ítéltekkel úgy bántak, mintha valóban kiemelkedőek lennének, míg a gyengébbnek bélyegzettekkel nem foglalkoztak annyit. Ez a bánásmód mérhető eredményt hozott. A kivételezettek látványos fejlődést produkáltak, míg a többiek átlagos szinten teljesítettek, vagy az alatt maradtak. 

A tudat furcsa képességei

A pszichológia szerint jóslás közben a tudatalatti adja meg a választ egy-egy feltett kérdésre, az ehhez használt jóseszköz pedig csak segítség ahhoz, hogy eljusson hozzád az információ. Így a válasz létezik a tudatalattiban már akkor, amikor a kérdés felmerül.

De az agynak és az érzékelésnek más meglepő képességei is vannak. Az agy megállás nélkül dolgozik, és minden pillanatban észlel, értékel, továbbá válaszokat dolgoz ki az adott helyzetekre.

Együtt a bánat és a feldolgozás útján a februári Femina Klubban!

Szily Nóra vendége ezúttal Singer Magdolna gyásztanácsadó lesz, akivel azokra a nehéz kérdésekre keresik a válaszokat, melyek a gyászolót és a távozót egyaránt segítik abban, hogy békére leljenek. Hogyan birkózhat meg az itt maradó a hiányérzettel, a bűntudattal és a fájdalommal? Fel lehet-e készülni szeretteink halálára? Meddig tart a gyász? Többek között ezekre is választ kapunk majd.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, kattints ide a vásárlásért!

Időpont: 2022. február 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ám ezeknek csak egy kis része válik tudatossá. Így gyakran olyan jeleket is kiolvashatsz a környezetedből, amikről nem tudsz beszámolni, ám fontos információkhoz jutottál általuk. Ezzel magyarázzák az olyan különleges képességű emberek teljesítményét, akik, úgy tűnik, mások gondolataiban és szándékaiban olvasnak. Ezek az emberek gyakran attól különlegesek, hogy képesek tudatosítani az őket érő, közönséges halandók számára észrevehetetlen hatásokat.

Cikkünk megírásában Marcus Schmieke: Drágakőjóslás és Szendi Gábor: A nő felemelkedése és tündöklése című könyve segített.

Ezt is szeretjük