Zsírégető, vízhajtó, salaktalanító
Szeretnéd fogyókúrádat egészséges és finom táplálékok segítségével hatékonyabbá tenni? Próbáld ki a következőket!
Kajszibarack
A napfényimádó csonthéjas gyümölcs bársonyos héja alatt nagyobb mennyiségű B-vitamin rejtőzik, ám emellett egy kevés C-vitamint is tartalmaz. Bétakarotin-tartalma olyan magas, hogy azt csak az egzotikus gyümölcsök - a mangó és a mézdinnye - tudják túlszárnyalni.
Az édes kajszibarackban mindemellett számos ásványi anyag és nyomelem is található, elsősorban kálium, mely természetes vízhajtó hatással bír, és biztosítja a jól működő vízháztartás szabályozását, továbbá vas, melynek legfontosabb feladata, hogy szállítsa az oxigént. A gyümölcsben található béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul, minek köszönhetően létfontosságú táplálék azoknak, akik szeretnék megőrizni szemük egészségét, illetve bőrüket is meg akarják védeni a káros UV-sugárzástól, valamint az idő előtti öregedéstől.
A kajszibarack a káros szabadgyökök mellett a stresszel is felveszi a harcot, emellett a kezdeti stádiumban lévő rákos sejtek túlzott szaporodását is akadályozza. A benne található kálium is sokrétűen használható, ugyanis nemcsak a fogyásban és a vizesedés kellemetlen tüneteinek enyhítésében segít, de a szív és az érrendszer egészségének megőrzése miatt is fontos.
Mire figyelj?
Az import kajszibarackot mindig igen alaposan mosd meg, mert az exportáló országokban többnyire nagyon erősen permeteznek. Lehetőleg válaszd a sötétebb gyümölcsöt, ugyanis ez jóval egészségesebb - az éretlen gyümölcs utólag sem érik be igazán, így felesleges is vele próbálkoznod. A friss gyümölcs legfeljebb egy hétig tartható el.
Csicseriborsó
A csicseriborsó ideális táplálék a fogyókúra során, ugyanis jelentős a ballasztanyag-tartalma, ugyanakkor fehérjében is nagyon gazdag, mely elengedhetetlen a megfelelő zsírégetéshez.
Mindez igaz a benne található értékes aminosavakra is. A csicseriborsóban található tápanyagok - közöttük az egészséges, komplex szénhidrátok - lassan jutnak be a vérbe, ezért igen laktató hatásúak. A nagyobb mennyiségű ballasztanyag megköti a bélrendszerben a felesleges koleszterint, így a hüvelyes növény fogyasztása segít elkerülni az érelmeszesedés kialakulását.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A csicseriborsó ballasztanyagai hatékony segítséget jelentenek az emésztőrendszer salaktalanításában, ezáltal a szervezet méregtelenítésében is, a növényben található kálium és magnézium emellett erősíti a szívizmot, a viszonylag magas kalcium- és foszfortartalom pedig segít, hogy elkerüld a csontritkulást. A vas, a réz és a folsav segíti a vörösvértest-képződést, szíved pedig azért is profitál a csicseriborsóból, mert a benne található B1-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges idegrendszer és a szívizom működéséhez.
Mire figyelj?
Ha csicseriborsót veszel, vizsgáld meg, nem látsz-e rajta kártevő okozta tűhegynyi lyukakat. Szorosan záródó üvegben fél évig tarthatod el a növényt, főzve, fedő alatt, a hűtőben pedig legfeljebb három napig. De a mélyhűtést is jól bírja. A hüvelyesek közül a csicseriborsó okoz a legkevésbé felfúvódást, így akkor is fogyaszthatod, ha érzékenyebb a gyomrod.
Lazac
A lazac nagyrészt fehérjét és zsírokat tartalmaz, ez azonban táplálkozástudományi szempontból pozitív, ugyanis utóbbiak jelentős része egészséges, telítetlen omega-3 zsírsav, mely serkenti az anyagcserét, és a zsírégetés hatékonyságát is növeli.
Az omega-3 zsírsavak emellett a szívre és az érrendszerre is pozitív hatást gyakorolnak: ezek az anyagok a sejtfal alapanyagainak fontos összetevői, emellett részt vesznek olyan szabályozó anyagok képzésében, melyek jótékonyan hatnak a vérkeringésre. Minthogy elősegítik a vérzsír- és a koleszterinérték megfelelő egyensúlyát, csökken az érelmeszesedés és a következményeként kialakuló magas vérnyomás, szélütés, szívinfarktus kockázata is.
A lazacban található két antioxidáns, az E-vitamin és a szelén hatástalanítja a káros szabadgyököket, mielőtt azok megtámadnák a szervezet sejtjeit, és rákos megbetegedést, szív- és érrendszeri betegségeket okoznának. A hal húsában található fehérje mindemellett a zsírsavakhoz hasonlóan elősegíti a zsírégetést.
Mire figyelj?
A friss lazacot azonnal hűvös helyre kell tenni, illetve lehetőleg a vásárlás napján felhasználni. A füstölt lazacot is célszerű azonnal elfogyasztani, mert a szúrópróbák tanúsága szerint számtalanszor előfordul, hogy a csomagoláson feltüntetett lejárati idő előtt is találhatóak benne kórokozó baktériumok.
Cikkünk Dr. Siegfried Schlett A 100 legfontosabb élelmiszer című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Emésztésjavító, zsírapasztó diéta
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!
- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért