Ez a két fontos vitamin tél végére kifogyhat a szervezetből: 5 immunerősítő étel, ami dúskál bennük

Télen fontos a vitaminpótlás, különösen az influenzás időszakokban, amikor az immunrendszer legyengül.

Magas C-vitamin-tartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A téli időszakban, különösen az influenzás megbetegedések idején nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű C- és D-vitamint vigyél be a szervezetedbe. Ez a két vitamin elengedhetetlen az immunrendszer erősítéséhez. 

Vitaminpótlás télen

A magas C-vitamin-tartalmú ételekkel az immunrendszer mellett a sejtek egészségét is támogatod. A C-vitamin 40 Celsius-fok feletti hőmérsékleten lebomlik, ezért ha teheted, inkább nyersen fogyaszd azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben sok van. Vízben oldódó vitamin, a napi ajánlott mennyiség 500 mg, amit ha beteg vagy, 1000 mg-ra is megemelhetsz. 

A D-vitamin szintén rendkívül fontos az immunrendszer erősítéséhez, és a csontok, a fogak és izmok egészségét támogatja. A napi ajánlott mennyiség 4000 NE, amit betegség esetén sem érdemes megemelni, ennyi elegendő belőle.Több olyan étel is van, amelyek mindennapi fogyasztásával segíted a szervezeted, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson.

A gomba D-vitaminban gazdag étel, emellett sok benne a fehérje, viszont nincs benne zsír, koleszterin és a szénhidráttartalma is kevés. Fogyókúrás étrendben is ideális.
Fotó: Elizabeth Perez Holowaty / Getty Images Hungary
A tojásban is sok D-vitamin található és szintén kiváló fehérjeforrás. Emellett A-, B2-, E-vitaminokban is gazdag étel.
Fotó: ATU Images / Getty Images Hungary
A lazacban is sok D-vitamin található, valamint többféle B-vitamin és ómega-3 zsírsavakban is gazdag, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Fotó: AdÃl BÃkefi / Getty Images Hungary
A paprika, akár az édes, akár a chilipaprika magas C-vitamin-tartalma miatt fontos táplálék, a legjobb nyersen fogyasztani.
Fotó: K1tyara / Getty Images Hungary
A káposzta is gazdag C-vitaminban, emellett K-, B1-, E-vitaminokat is tartalmaz. Legjobb nyersen salátaként, vagy savanyítva fogyasztani, így őrzi meg leginkább a vitamintartalmát.
Fotó: Diana Miller / Getty Images Hungary

Serkentik a keringést, csökkentik a stroke és a szívroham kockázatát: 5 vitamin, ami nagyon jót tesz a vérerekkel

A megfelelő vitaminokkal támogatható a vérkeringés, csökkentve ezzel a stroke és a szívroham kockázatát.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük