Villámgyors megoldás tyúkszem ellen
Hatékony házi gyógymódok
Itt a szandálszezon, és te még nem tudtad eltüntetni lábadról a kellemetlen tyúkszemet?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A tyúkszem egy megvastagodott bőrkeményedés, mely a láb védekező reakciója a nyomással szemben. Amikor a nyomás nő, a bőrkeményedés fokozatosan vastagszik.

Ha mindennek következtében egy kemény mag alakul ki, kifejlődik a tyúkszem. A puha tyúkszemek a lábujjak között keletkeznek - dörzsölődés hatására -, és a láb izzadása miatt nem keményednek meg.

A kemény tyúkszemek a lábfej csontos részei felett alakulnak ki, a bőr elszarusodó megvastagodásaként. A tyúkszemnek van egy középső magja, melyet vastag, megkeményedett bőrréteg vesz körül. Egyfelől esztétikai problémát jelentenek, másfelől fájdalmasak lehetnek. Néhány házi trükk azonban segít, hogy megszabadulj tőlük.

Korai beavatkozás

A legjobb, ha minél gyorsabban cselekszel, akkor, amikor a tyúkszem még csak formálódik. A képződmény eleinte csak egy kis kerek bőrkeményedés, mely még alig, illetve egyáltalán nem fáj. Masszírozd be a környékét óvatosan lanolinnal, hogy a tyúkszemet megpuhítsd, és nyomásra kevésbé érzékennyé tedd. A rendszeres bedörzsöléssel megállíthatod, sőt, akár vissza is fordíthatod a folyamatot.

Óvatosan alkalmazd a gyógyszeres tapaszokat!

Ha tyúkszemtapaszt vagy recept nélkül kapható szalicilsavas tyúkszemirtó készítményeket - oldatot, kenőcsöt - használsz, csak a problémás felületet kezeld. Ügyelj rá, hogy a környező bőrre ne kerüljön az anyagból: érdemes először védőpárnát tenned a tyúkszem köré. Heti két alkalomnál többször sohase használj tyúkszemirtót, és, ha két hét után sem látod a javulás jelét, fordulj orvoshoz.

Keserűsós áztatás

A tyúkszem okozta fájdalmat az alatta lévő ízületi tömlő gyulladása is okozhatja. A fájdalom enyhítésére áztasd a lábad keserűsó meleg vizes oldatába - egy lavórnyi meleg vízben oldj fel három marék keserűsót. Ez csökkenti a tömlő méretét, ezáltal a környéki érzőidegekre kifejtett nyomást is.

Készíts patkókat!

Ne használj olyan tyúkszemvédőt, melynek a nyílása ovális. Az ovális gyűrű nyomja a környező területet, ezért a tyúkszem vagy bőrkeményedés a nyíláson át kitüremkedik.

Ha ilyen tapaszod van, vágj ki belőle egy kis szeletet, így patkó formájú lesz. Tedd a tapaszt a tyúkszem mögé, attól kissé távolabb, hogy mikor járás közben a lábad a cipőben előrecsúszik, a tapasz ne dörzsölődjön a tyúkszemhez.

Helyi enyhülés

Ami a tyúkszemtapasznál is jobb, az egy kisméretű kerek vagy négyszögletes sebtapasz. Ennek megvan az az előnye is, hogy steril géz a közepe. Kerüld a lábujj köré tekert pólyát, mert vastag és kényelmetlen lehet, valamint a tyúkszem környezetét is irritálja.

Válts cipőt!

A pedikűrösök előszeretettel metszik ki a tyúkszemet, jóllehet, csak átmeneti javulást okoz. Ez ugyanis pusztán tüneti kezelés, ha a kialakulás okát nem szüntetik meg.

A fokozott nyomásnak, illetve irritációnak kitett területen ugyanis gyorsan újraképződik a bőrkeményedés, majd megjelenik a tyúkszem. Ilyenkor mindenképp fontos, hogy kényelmesebb cipőre válts.

Cikkünk a Reader’s Digest Szakorvosi tanácsadó - házi gyógymódok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

fecskefu
  • természetes
  • házi gyógymódok

Szabadulj meg a szemölcstől!

Ezt is szeretjük