Veszélyes vízparti balesetek
Mit kell tenned gerincsérülés esetén?
A gerincsérülések gyakran okoznak bénulást vagy súlyosabb esetben halált is.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A part számtalan veszélyt rejt. A szárazföld és a víz is tele van olyan veszélyes helyekkel és játékokkal, melyek súlyos baleseteket okozhatnak. Gerincsérülések sokféle módon fordulhatnak elő. Az egyik lehetőség, ha valaki a magasból esik le: például szórakozás közben fáról vagy ugródeszkáról. A másik lehetőség, ha a fejet nagy ütés éri, ami labdajátékok közben akár a vízben is előfordulhat, illetve a gerinc hirtelen csavarodása következtében.

Amikor ilyen jellegű balesetek történnek, hirtelen erőbehatás éri a csigolyákat, a porckorongok váratlanul elmozdulhatnak egymástól. Így részlegesen vagy akár teljesen elszakadnak a gerincvelői idegkötegek, de az is előfordulhat, hogy a csigolyák becsípik az idegeket, vagy a letörő csontszilánkok a gerincvelőbe fúródnak. Ha ezekhez hasonló baleset történik, azonnal ellátásra van szükség.

Ismerd fel a gerincsérülést!

Ha az előzőekben leírt baleseteknek vagy szemtanúja, mindenképpen gerincsérülésre kell gondolnod. Persze előfordulhat, hogy nem láttad, mi történt, ilyenkor a sérült tünetei adják a legfontosabb információkat.

Jellemző tünetek

  • Zsibbadás.
  • Égő érzés, bizsergés.
  • Nyaki vagy háti fájdalom.
  • Nehezen vagy egyáltalán nem mozgó végtagok.

A tünetek a baleset után gyorsan érzékelhetők, akár a külső szemlélő számára is. Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor a beteg az egész testét vagy végtagjait nehéznek érzi, és olyan, mintha hirtelen nagyon ügyetlenné válna. Olykor a súlyos sérülésre csak a széklet és a vizelet visszatartásának nehézségei mutatnak. Ha valakin ezeket a tüneteket észleled, kérdezz rá, történt-e valamilyen baleset vele. Amennyiben a válasz igen, azonnali segítségre lesz szüksége.

Mit kell tenned?

A gerincsérülések esetében a legfontosabb, hogy megőrizd nyugalmad, mert segítséged egy ember életét mentheti meg. Ha már kihívtad a mentőket, kiérkezésükig a következőket kell tenned.

Semmiképp se mozgasd, vagy engedd mozogni a sérültet. Ilyen baleseteknél komoly problémákat okoz a beteg nem szakszerű elmozdítása, mely további károsodásokat okozhat a sérült gerincen.

Mint más baleseteknél, itt is fontos, hogy a mozdulatlan sérültet védd a napfénytől. Ezen kívül lényeges, hogy az orvos megérkezéséig nem szabad a betegnek sem innia, sem ennie, mert a sérülés félrenyelést eredményezhet, és fulladáshoz vezethet.
Amennyiben eszméletlen személlyel van dolgod, a legfontosabb szabály akkor is a mozdulatlanság. Hogy a fulladástól megóvd a beteget, a fejet óvatosan hátra kell dönteni, majd az állat előreemelni - így megakadályozhatod, hogy a nyelv hátracsússzon a garatba.

Tudod, milyen a gerinced?

A gerincoszlop tested csontos váza, ami fölül a koponyához, alul pedig a medencéhez kapcsolódik. A váz legfontosabb feladata, hogy védje a gerincvelőt. 33 csigolyából áll, melyek közül hét nyaki, 12 háti és öt ágyéki csigolyát különböztetünk meg.

A nyaki csigolyák könnyűek, levegősek, hiszen nem kell nagy súlyt cipelniük, ezzel szemben a háti és lágyéki társaik tömörek és szélesek, méretük nagyon fontos, mert ezek viszik a test teljes súlyát. A csigolyákat ízületek és ínszalagok segítik, hogy a helyükön maradjanak. Ezenkívül porckorongok választják el őket egymástól: szerepük, hogy elnyeljék az ütődések erejét. Porckorongok nélkül ugráláskor a testre ható erő a koponyán és az agyvelőn érvényesülne teljes erővel.

Ezt is szeretjük