A halálos anafilaxiás sokk 8 tünete
Perceken múlhat az élet!
Bizonyos allergének nem csak orrfolyást váltanak ki. Az allergiás reakció halálos kimenetelű is lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legsúlyosabb allergiás reakció az anafilaxiás sokk, mely egy egyszerre több szervrendszert érintő probléma. Azonnali kezelés nélkül perceken belül halált okozhat. Leggyakrabban gyógyszerek, például penicillin, valamint rovarmérgek és ételek váltják ki.

Ha már átéltél egyszer súlyos, generalizált allergiás reakciót - például darázscsípés vagy valamilyen élelmiszer hatására -, meg kell tenned a szükséges óvintézkedéseket. Ha eddig nem találkoztál a problémával, akkor is érdemes elvégeztetned egy allergiavizsgálatot.

Mi történik az anafilaxia során?

Az anafilaxia alapvetően egy szisztémás, egyszerre több szervrendszert érintő, több immunrendszeri folyamat tetőpontját jelentő allergiás reakció. Az allergiát kiváltó anyagok felszabadulása testszerte drámai változásokat idéz elő. Az erek kitágulnak, faluk áteresztővé válik, így fokozott folyadékkiáramlás történik a szövetekbe, ami vérnyomásesést és nem egyszer szívritmuszavarokat eredményez. A percek alatt kialakuló számos súlyos szövődmény légzési vagy keringési elégtelenséget előidézve akár halált is okozhat.

Az anafilaxia pontos lefolyása minden betegben más és más, de, ha valaki egyszer már átesett anafilaxiás reakción valamilyen allergén - gyógyszer, rovarméreg, étel vagy más anyag - miatt, akkor valószínűleg ugyanilyen kiváltó ok miatt hasonló folyamat zajlik majd le nála.

Az anafilaxiás reakciók rémületet keltőek, illetve végzetesek is lehetnek, bár az esetek többsége nem halálos kimenetelű. Ha már hosszú idő telt el az anafilaxiás roham és az allergénnel történő újabb találkozás között, a reakció kockázata, súlyossága mérséklődhet, erre azonban nem szabad számítanod. Sokkal okosabban teszed, ha felkészült vagy. A tünetek többnyire perceken belül megjelennek az allergén lenyelését vagy belélegzését követően.

Vészjelző tünetek

  • Hányinger, hányás.
  • Hörgőgörcs, légzési nehézség.
  • Vérnyomásesés, szívritmuszavar.
  • Vörös, könnyező szemek, orrfolyás.
  • Gyomorgörcs.
  • Szédülés, idegesség.
  • Viszkető csalánfoltok, az arc kipirulása.
  • A nyelv, az ajkak és a torok zsibbadása, duzzanata.
Milyen gyakori?
Nem ismeretes, hogy pontosan milyen gyakorisággal fordul elő anafilaxiás sokk, de a ténylegesnél valószínűleg kevesebb eset kerül nyilvánosságra. Az Amerikai Egyesült Államokban évente 100 ezer főre 3,2 eset jut, másképpen kifejezve összesen évi 8000 eset, többnyire gyógyszerek, rovarmérgek és bizonyos ételek miatt.

Mi a teendő?

Az anafilaxiás reakció kezelésére - és nem egyszer a beteg életének megmentésére - alkalmazott gyógyszer az adrenalin néven is ismert epinephrin. Ez a vegyület azonnal elhárítja az anafilaxia súlyos veszélyeit: tágítja a beszűkült légutakat, megakadályozza az érfalak áteresztését, emeli a vérnyomást, és felgyorsítja a szívverést.

Az állati szervekből vagy szintetikus úton előállított epinephrin nagyfokú hasonlóságot mutat az emberi mellékvese által termeit adrenalinnal. Az adrenalin és az epinephrin kifejezéseket gyakran szinonimaként használják.

Az anafilaxia okainak azonosítása

A gyógyszerek közül a penicillin okoz anafilaxiát, melyet gyakoriság tekintetében szorosan követ egy másik antibiotikum-család, a cefalosporinok. A következő leggyakoribb okot a rovarcsípések - különösen a méhek, darazsak -, majd az ételek jelentik. Az élelmiszerek közül leggyakrabban a mogyoró, a hüvelyesek, a dió, a hal, a kagyló, a tej és a tojás vált ki súlyos allergiás reakciót.

Allergiateszt

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mi is idézte elő a reakciót, allergiavizsgálatra van szükség. Ilyen esetekben természetesen alapvető, hogy a vizsgálat során kéznél legyenek az életmentő eszközök. A szakembernek pedig az allergén beadását követően legalább 20 percig megfigyelés alatt kell tartania a betegeket.

Együtt élni az anafilaxia kockázatával

Az anafilaxia kezelése három részből tevődik össze: a megismerésből, az elkerülésből és a cselekvésből - vagyis az epinephrin beadásából. Az allergén beazonosítása után az elkerülés a legfontosabb, különösen a rejtett vagy alkalmi érintkezésre felkészülve. Az anafilaxia megelőzésére egyértelműen a kiváltó okok - darazsak, penicillin - elkerülése a legjobb módszer, de ezen kívül fontos, hogy előre felkészülj az esetleges rohamra receptre kiváltható öninjekciózó készlettel.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Az antihisztaminok szedése magasabb kockázatot jelentő helyzet - például parti vagy kirándulás - előtt alkalmilag mérsékelheti a roham súlyosságát. Ez azonban megkérdőjelezhető, mert az előre bevett gyógyszerek elfedhetik az anafilaxia vészjelző tüneteit, így a veszély felismerésekor már nagyon súlyos állapot alakulhat ki.

Cikkünk June Engel Nagy Allergiakönyv című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük