Veszélyes, daganattá alakuló anyajegyek

Hogy kerüld el a melanomát?

Anyajegy jelent meg a karodon? Esetleg a már meglévő indult növekedésnek?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anyajegynek elvileg csak azt a pöttyöt nevezhetjük, mely már a születéskor jelen volt a bőrön. A későbbiekben keletkezők már a fényhatás és az életkor függvényében képződnek, és könnyen veszélyessé válhatnak. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a bőrödet, és az újonnan felbukkanó foltokat szakembernek megmutatni.

Ha a bőrödön az alábbi jeleket tapasztalod, akkor azonnal fordulj bőrgyógyászhoz, aki további vizsgálatokra küld.

  • Szaporodó anyajegyek bárhol a testen.
  • Valamelyik anyajegy alakja hirtelen szabálytalanná változik.
  • Egy anyajegy furcsa elszíneződése.
  • Az anyajegyek növekedésnek indulnak.
  • Gyulladásos, nyílt seb, amely nem gyógyul be három hétig.
  • Száraz, fájdalmas vagy viszkető pirosas felület a bőrön, mely időnként kérgesedni kezd.
  • Sima kinövés domború szélekkel.
  • Gyöngyszerű vagy áttetsző, anyajegyszerű csomó a bőrben, amely lehet piros, fehér, barna vagy fekete.
  • Fehér vagy sárga, hegszerű folt.

Az anyajegyek elváltozásai nem feltétlenül rosszindulatúak, tehát nem kell pánikba esni, de elbagatellizálni sem szabad a problémát. A bőrrák esetében szerencsére magas a gyógyulási arány. Különböző típusait azon sejtek alapján nevezik el, amelyeket a kóros elváltozás érint. A bőrrákok körülbelül 95%-a bazális, vagyis pikkelyes típusú, melyek gyógyulási aránya 95% feletti. A pikkelyes bőrrák potenciálisan veszélyesebb, mivel gyorsabban terjed. A bőrrák okozta halálozások 75%-áért a melanoma malignum a felelős, amely a legsúlyosabb bőrráktípus. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a bőrt érintő daganatos betegségeknek mindössze 5%-a tartozik ebbe a típusba, és ezek is - korai felismerés esetén - 90%-ban gyógyíthatóak.

Miért a bőrgyógyász?

A bőr-onkológia tulajdonképpen a bőrgyógyászok kezében van. Az onkológus szakorvos nem foglalkozik bőrdaganatokkal, a sebész pedig egyáltalán nem nyúlhat hozzá, amíg a bőrgyógyász nem látta a problémát.

A tapasztalt bőrgyógyászok ugyan szabad szemmel is el tudják dönteni, hogy az anyajeggyel van-e probléma, de az alapos vizsgálathoz elengedhetetlen, hogy egy speciális műszer, az úgynevezett dermatoszkóp alatt is szemügyre vegyék az anyajegyeket. Ezzel az eszközzel pontosan meg lehet mondani, hogy milyen a pigment elhelyezkedése, le lehet, vagy le kell-e venni az anyajegyet. Maga a dermatoszkóp kicsit komolytalanul néz ki, leginkább egy kisebbfajta kalapácsba oltott nagyítónak tűnik, valójában azonban élet-halál műszere lehet.

Anyajegyszűrés

A szűrés során a bőrgyógyász az összes anyajegyedet megvizsgálja, a hajas fejbőrtől kezdve egészen a talpig. A teljes vizsgálat ennek ellenére nem túl hosszadalmas, körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lézer kontra szike

Ha az orvos úgy ítéli, hogy az anyajegyet, illetve bőrelváltozást le kell szedni, akkor sem kell aggódnod. A beavatkozásra helyi érzéstelenítésben kerül sor, az anyajegyet sebészi úton, kimetszéssel távolítják el. A lézeres műtéti eljárást azért nem előnyös választani, mert a beavatkozás után sok esetben visszanő az anyajegy, továbbá – a hiedelemmel ellentétben – a heg sem lesz kisebb. A szakszerű anyajegy-eltávolításnak nincsenek rizikófaktorai. Bár a laikus orvosi köztudatban még mindig keringenek olyan rémtörténetek, hogy egy ilyen jellegű beavatkozásba bele lehet halni, de ezeknek a haláleseteknek egyszerűen az áll a hátterében, hogy túl későn távolították el az anyajegyet.

Ezekben az esetekben azonnal szakemberhez kell fordulni. Tehát az éves szűrővizsgálatok mellett elengedhetetlen bőröd folyamatos önvizsgálata, hiszen így veheted észre legkönnyebben a figyelmeztető jeleket.

Ezt is szeretjük