Tilos ezt csinálni vérvizsgálat előtt: 4 dolog, amit semmiképpen se tegyél!
Félni nem kell, néhány dologra azonban fontos figyelni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha valaki krónikus betegségtől szenved, jóval gyakrabban is szükség lehet rá, évente egyszer viszont annak is érdemes elmenni egy vérvizsgálatra szűrés gyanánt, aki egyébként teljes mértékben egészséges.

Az azonban, aki nem jár rendszeresen, sőt, azok közé tartozik, akik szinte gyerekként vettek részt utoljára laborvizsgálaton, nem biztos, hogy tisztában van azzal, pontosan mit szabad csinálni, és mit nem a vérvétel előtt, néhány részlet azonban bárkinek újdonságként hathat.

Szabad enni előtte?

Vérvételre általában éhgyomorra kell menni, ami azt jelenti, hogy előtte legalább hat órával már nem szabad enni. Ez még fontosabb, ha olyan speciális vizsgálatra van szükség, mint például a vércukorszint, a koleszterinszint, a trigliceridszint vagy a hasnyálmirigyenzimek szintjének mérése, ezekben az esetekben legalább 12 órának kell eltelnie az utolsó étkezés és a vérvétel között, de ezt optimális esetben orvosod is jelzi.

Bár az éhgyomri vérvételre is figyelmeztetnek a legtöbb esetben, vannak olyan vizsgálatok is, amelyek esetén ez kevésbé fontos: ilyen például, ha csupán a női hormonok szintjének mérésére vesznek vért.

Szabad vizet inni?

Ha azok közé tartozol, akiktől nehezen tudnak csak vért venni, érdemes lefekvés előtt, majd reggel, felkelés után is meginnod egy nagy pohár vizet, hogy kissé híguljon a véred, nagyon fontos azonban - másokra vonatkozóan is -, hogy vérvétel előtt ennél több folyadékot már nem szabad inni, ha ugyanis túlságosan felhígul a vér, az befolyásolhatja az eredményt is.

Alkohol és gyógyszerek

Azt talán mondani sem kell, hogy a vérvételt megelőzően, sőt, az azt megelőző teljes nap tekintetében sem célszerű alkoholt fogyasztani, emellett érdemes figyelemmel lenni arra is, milyen gyógyszereket veszel be reggel, mielőtt elindulnál a laborba.

Érdemes mindezt megbeszélned orvosoddal, ha ugyanis például a pajzsmirigyhormonok szintjét is mérik, befolyásolhatja a valós eredményt, ha épp a reggeli gyógyszer felszívódási idejének tájékán veszik le a vért.

Ezt is szeretjük