Lappangó kór
Az alsó végtagi verőérszűkület
Évente közel 7000 alsó végtagi amputációt végeznek, és nagyjából 1 millió embert érinthet ez a betegség, mely szívrohamot is okozhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi a verőér?

A verőér – más néven artéria – a szív felől szállítja a vért a test minden pontjába. Testünkben 5-6 liter vér biztosítja az életet és a tápanyagok szállítását, melyben elengedhetetlen szerepet játszanak a verőerek. Ha elzáródnak, meszesednek vagy beszűkülnek - attól függően, hogy hova szállítanák a vért –, a különböző testrészeink nem jutnak elegendő vérhez, tehát oxigénhez és táplálékhoz. Ez hosszútávon nagyon súlyos következményekkel járhat.

Előfordulása

Leggyakrabban az alsó végtagokat érinti, ahol gyengeséget és fájdalmat okoz. Általában az ötven év felettiek a veszélyeztetettek, nemtől és etnikumtól függetlenül.

Ez annyit jelent, hogy Magyarországon jelenleg közel egymillió ember számíthat a problémára. Különös odafigyelést igényelnek azok, akik dohányoznak, vagy magas koleszterinszinttel, vérnyomással rendelkeznek, akiknek volt már agyvérzésük vagy szívrohamuk, illetve a cukorbetegek.

Tünetei

Amennyiben a szűkület csak részleges, a beteg nyugalmi állapotban semmilyen panaszt nem tapasztal. De amint mozogni kezd, és lába fokozott vérellátást igényelne, a tünetek jelentkeznek. Miután a verőér nem tudja ezt a feladatot ellátni, az izomzatban tejsav szaporodik föl. Ez hasonló tüneteket okoz, mint az egészséges emberekben jelentkező izomláz, hiszen azt is a magas tejsav-szint okozza. A különbség mégis jelentős. Amíg az izomláz nagy vagy hirtelen megterhelés után jelentkezik, addig a szűkületből eredő fájdalom már 600-800 méter séta után is. A betegeket messziről fel lehet ismerni, hiszen 500 méteres szakaszonként megállnak pihenni, mert ha egyhelyben állnak, akkor nem érzik a tüneteket.

A beteg egyre kisebb távolságot tud fájdalom nélkül megtenni, majd a mozgásra jelentkező fájdalmat felváltja a folyamatos nyugalmi fájdalom.

Következményei

Ha a betegség elérte a nyugalmi fájdalom szakaszát, akkor már érezhető következményekkel jár. Hasonlóan a cukorbetegekhez, komoly lábápolási és cipőviselési gondokat okozhat. A vérellátás károsodása miatt a láb esetleges sérülései nagyon lassan gyógyulnak. Ezért fontos a kényelmes cipő és az óvatos pedikűr.

Hosszútávon okozhat szívrohamot vagy agyvérzést is, de rengeteg betegnél vezet amputációhoz, mely már nemcsak orvosi, hanem szociális probléma is. Hazánkban évente közel 7000 beteg alsó végtagjának egészét vagy egy részét - lábujjakat például - távolítják el.

Bőrápolási 1 x 1

 • Naponta ellenőrizd lábadat, hogy nincs-e bőrkeményedésed vagy tyúkszemed.
 • Naponta moss lábat langyos vízben, nagyon enyhe szappannal.
 • Lábujjaid között soha ne dörzsöd, amikor törölközöl, hanem csak nyomkodd, és itasd fel a vizet, azt azonban nagyon gondosan tedd.
 • A nedves bőrt csak hintőporral ápold, a száraz bőrre pedig használj lanolinos olajat.
 • A körmödet mindig egyenesre és ne túl rövidre vágd. A sarkakat ne vágd ki.

 • Váltogasd sűrűn a cipőidet, melyek mindig legyenek könnyűek és puhák. Ezzel megelőzheted a bőrkeményedések kialakulását.
 • Ha már van bőrkeményedésed, akkor mindenképpen fordulj pedikűröshöz, te magad ne csinálj vele semmit.
 • Minden lábmelegítőt kerülj, csak gyapjú vagy pamut zoknit használj, és azt is váltogasd naponta többször.
 • Ha már hiányoznak lábujjaid – amputáció miatt – akkor mindenképpen írass fel gyógycipőt, és csak azt hordd.
 • Soha ne járj mezítláb!

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
 • megelőzés
 • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük