Segítség! Magas a vérnyomásom!
Biztos sokat hallottál már a magas vérnyomás egészségre gyakorolt káros hatásairól. De vajon tudod, hogy pontosan mit is jelent a vérnyomás?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A vérnyomás a szív folyamatos dobogásából adódó véráramlás erősségétől és az erek keresztmetszetétől függ.


Az ideális vérnyomás szintje 120/80 (mmHg). A magasabb szám (120) a dobbanáskori vérnyomást, míg az alacsonyabb (80) a két dobbanás közötti "pihenő" állapotkor jelentkezőt mutatja.

A vérnyomás a nap folyamán állandóan változik. Testmozgás közben, izgalmi állapotban vagy stressz esetén ideiglenesen felmegy - ez teljesen normális -, és nem jelenti ugyanazt, mint amikor valakire az orvos azt mondja, hogy magas a vérnyomása. Sőt, a rendszeres testmozgás a legjobb módja annak, hogy a kor előrehaladtával normális szinten tartsd.

Mi az a magas vérnyomás?

A magas vérnyomás a nagyobb ütőerek rugalmasságának elvesztésével és a kisebb erek leszűkülésével alakul ki. A szívnek többször kell dobbannia, hogy átnyomja a szűk ereken a vért.

A nyugati társadalmakban a vérnyomás a korral folyamatosan emelkedik, ami elsősorban az étkezési és egyéb életmódhoz kapcsolódó szokásoknak tudható be. Ugyanakkor genetikailag is örökölhetjük az erre való hajlamot. Mivel a vérnyomás változik, a magas vérnyomást nem lehet egyetlen méréssel megállapítani. Javasolt tehát az orvos által történő rendszeres vizsgálat.

Miért fontos, hogy ügyelj a vérnyomásodra?

A magas vérnyomás növeli a szívinfarktus, a szélütés és a vesebetegségek kialakulásának kockázatát. Ezen betegségek kialakulásának esélye a vérnyomás szintjének emelkedésével fokozatosan nő. Jó hír viszont, hogy a magas vérnyomás könnyen diagnosztizálható és a kezelése sem bonyolult. Ezért ha magas is a vérnyomásod, ne ess pánikba, néhány életmódbeli változtatással már jelentős javulást érhetsz el.

Mik a magas vérnyomás tünetei?

A magas vérnyomás, ugyanúgy, mint a magas koleszterinszint, alattomos betegség. Általában nincs különösebb tünete, úgyhogy lehet, hogy sok idő eltelik anélkül, hogy kimutatnák. A legjobb megoldás ha rendszeresen megméreted az orvosoddal. Emellett elterjedtek az otthon használható vérnyomásmérők, amelyeknek az eredményeit érdemes az orvossal egyeztetni.

Mit tehetsz a magas vérnyomás ellen?

Sok tényező miatt lehet a vérnyomásod magas: a túlsúly, a sok alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya, az étkezési szokásod, a stressz és a gyógyszerek, valamint a betegségek mellékhatásai mind hozzájárulhatnak kialakulásához.

Egyszerű étrend és életmód változtatással könnyen meg lehet előzni kialakulását, vagy ha már magas a vérnyomásod, kezelni kell. Az orvosod, ha indokoltnak találja, fel fog írni vérnyomáscsökkentő gyógyszereket. Ne feledd, hogy rendszeresen méresd meg a vérnyomásodat és hogy a legjobb megelőzés az életmód változtatás. A következő tippek segítenek a magas vérnyomás mérséklésében.

Tippek

  • Ügyelj arra, hogy egészségesen étkezz!
  • A sóbevitelt csökkentsd minimálisra. Egyél kevesebb előre csomagolt felvágottat, sajtot, sós rágcsálnivalókat, és tegyél kevesebb sót az ételeidbe a főzés során és az asztalnál egyaránt. A só helyett inkább különböző fűszerekkel (lehetőleg zöldfűszerekkel) ízesítsd ételeidet.
  • Folyamatosan figyeld a súlyodat. A megfelelő testsúly tartása az egyik leghatásosabb módja a magas vérnyomás megelőzésének.
  • Próbálj meg minél több gyümölcsöt enni. A gyümölcsök magas potasszium tartalmúak, amik segítenek a vérnyomás csökkentésében.
  • Ha sok alkoholt fogyasztasz, próbálj meg fokozatosan egyre kevesebbet inni. Az alkohol emeli a vérnyomást, ráadásul a legtöbbje sok kalóriát tartalmaz, ami elhízáshoz is vezethet.
  • A dohányzás ideiglenesen emeli a vérnyomást, és hosszútávon károsítja az érfalakat és a szívet, úgyhogy érdemes leszokni róla.
  • Próbáld meg kerülni a stresszhelyzeteket és tanulj meg aktívan pihenni.
  • Ha részletesebb tájékoztatást szeretnél kapni, beszélj egy dietetikussal.
Ezt is szeretjük