A férfimeddőség egyik oka
A technika a természet rovására megy?
A technika vívmányai kényelmessé teszik az életet. Néha azonban nem kívánt mellékhatásai is vannak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A modern technika számos vívmányával találkozhatsz napjainkban, a csodaautóktól kezdve az Mp3-lejátszókon át egészen az LCD TV-ig. Megkönnyítik, kényelmesebbé teszik életedet, de nem mindegyikük veszélytelen.

Utód nélkül

Meddőség

A meddőség a gyermeket tervező párok számára a legrettegettebb kifejezés. Orvosi értelemben akkor lehet terméketlenségről beszélni, ha – a védekezés nélküli – szexuális élet mellett egy év alatt sem képes teherbe esni a nő.

Nagyanyáink korában még biztosra vették, hogy ha egy házaspárnak nem született gyermeke, ott a nővel volt valamilyen probléma. Ma már tisztázott, hogy a meddőség egyformán múlhat a férfin és a nőn is – a megoszlás nagyjából 50-50%.

Korlátozott terméketlenség

Ezen kívül lehet még szó korlátozott terméketlenségről is azokban az esetekben, ha a magömlés során az ondósejtek száma kevesebb, mint húszmillió, vagy ha a spermiumok több mint 40%-ánál valamilyen formai probléma merül fel, továbbá akkor, ha az ondósejtek több mint 50%-a nem elég mozgékony. Ilyenkor a megtermékenyülés nehéz, de nem lehetetlen.

Egy kis férfi-anatómia

Tehát a megtermékenyítés nem is olyan könnyű dolog. A természet azzal próbált meg segíteni a dolgon, hogy az evolúció során a herék a férfi testén kívülre kerültek.

Ennek azért van jelentősége, mert a spermaképzéshez optimális hőfok nem 37 °C – mint az emberi test hőmérséklete, – hanem annál egy-két fokkal alacsonyabb, ami a nemzőképességet tekintve nem elhanyagolható tényező. Így aztán a férfiak esetében a magzati élet utolsó szakaszában a herék a hímvessző mögötti herezacskóba szállnak le. A here legfontosabb feladata a hímivarsejtek képzése, valamint a tesztoszteron – férfi nemi hormon – termelése.

Fűtött autóülések

Tehát a termékenységnek nem tesz jót a spermiumok magas hőmérsékleten tartása. Erre a tényre azonban a modern technika fittyet hány. Számtalan divatos nyugati autóban szolgálja ugyanis a vezető kényelmét ülésfűtés. Bár kétségkívül kellemes dolog lehet egy hideg téli napon a melegség – bármilyen irányból érkezzen is –, de a legújabb tudományos kutatások szerint az ülésfűtés nem szerencsés a gyermekáldásra nézve. Dr. Andreas Jung és kollégái – a németországi Justus Lieblig Egyetem munkatársai – harminc férfi önkéntesen vizsgálták a fűtött autóülés hatásait. A vizsgálatok során pedig arra a következtetésre jutottak, hogy mindössze másfél óra elegendő ahhoz, hogy a fűtött ülésben 37 °C-nál magasabbra emelkedjen a herezacskó, és ezáltal a spermiumok hőmérséklete.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Hol marad a gyermekáldás?

Korábbi vizsgálatok bizonyították már, hogy a szoros alsónadrág vagy a hosszas ülés negatívan befolyásolja férfiak termékenységét.

Azoknál a pároknál, ahol a férfi irodai munkát végez, illetve munkájából adódóan egy nap több mint három óra hosszat kénytelen ülni, több próbálkozásra volt szükség a gyermekáldás eléréséhez, mint más házaspároknál. Az ülésfűtés azonban ennél komolyabb mértékben emeli meg a herék hőmérsékletét, hiszen másfél óra alatt akár egy-két fokot is emelkedhet. Bár a számok nem tűnnek túl drasztikusnak, a németországi kutatás mégis azt bizonyította, hogy bőven elég, ha csak egy kicsivel csúszik 37 °C fölé a herék hőmérséklete, már ennyi eltérés is negatívan befolyásolja a spermaképzést. Hogy mindez hosszútávon okoz-e maradandó károsodást a hímivarsejtekben, az még nem bizonyított, ettől függetlenül az eredmények nem túl biztatóak. Érdemes tehát meggondolni, hogy szükséges-e az ülésfűtés bekapcsolása, ha pároddal gyermeket szeretnétek.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük