Nekik már jár a 100%-os utazási kedvezmény: kevesen ismerik ezt a lehetőséget

Ez az utazási kedvezmény sokakat érint, mégis kevesen élnek vele.

Tb útiköltség-térítés 2024
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségek támogatása még ha teljesen nem is, némileg tehermentesítheti az arra jogosultakat. Ezzel kapcsolatban számos jogszabályi rendelkezés és gyakorlati tudnivaló létezik, amelyeket érdemes megismerni annak érdekében, hogy az igénylők tisztában legyenek jogaikkal és kötelezettségeikkel.

Útiköltség-térítés 2024-ben

Az utazási költségtérítési támogatás többek között azoknak a biztosítottaknak jár, akiket járóbeteg-szakellátásra, fogászati szakellátásra, fekvőbeteg-gyógyintézetbe, gyógyászati ellátásra vagy rehabilitációra utaltak be, vagy ezen szolgáltatásokat beutaló nélkül vették igénybe. A jogosultság feltételei közé tartozik, hogy az ellátást rendelő orvos vagy az egészségügyi szolgáltató megfelelően rögzítse az igénybevétel tényét.

Tb útiköltség térítés 2024 1
Fotó: mammuth / Getty Images Hungary

A Magyar Államkincstár oldalán hivatalos tájékoztatása szerint az alábbi felsorolásban látszik, mikor jogosult valaki erre a támogatásra:

  • járóbeteg-szakellátás esetén;
  • fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás esetén;
  • gyógyászati segédeszköz próbája, illetve kiszolgáltatása esetén;
  • szűrővizsgálat igénybevétele esetén;
  • gyógyászati ellátás esetén;
  • rehabilitációs szolgáltatás igénybevétele esetén;
  • orvosszakértői vizsgálatra történő berendelés esetén.
  • A tételes elszámolás alá eső hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel történő kezelésben részesülő biztosítottnak a gyógyszer átvétele céljából az ellátó centrumokban történő megjelenése esetén.
  • Sajátos nevelési igényű gyermek és kísérője részére.
  • Szervezett szűrővizsgálaton történő részvétel esetén.

Az utazási költségtérítési támogatás összegét két módon határozzák meg: közforgalmú személyszállítási eszköz használata esetén az egészségbiztosítási törvény által előírt módon, míg saját közlekedési eszköz használata esetén kilométerenkénti összeg alapján, ami 21 forint/kilométer. Fontos megjegyezni, hogy az utazási költségtérítési támogatásnak általában nincsenek illeték- és költségterhei az igénylőre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az Utazási költségtérítési utalvány (U.K.U.10.) felhasználásával az arra jogosult személy díjfizetés nélkül utazhat a MÁV Start Zrt., valamint a GYSEV belföldi vonalain, a VOLÁN autóbusz-közlekedési társaságok belföldi járatain, továbbá a Trans-Vonal Közlekedési Kft., a Trans-Tour 90 Közlekedési Kft. és a G-Busline Autóbuszközlekedési Kft. járatain. 

Gyakorlati tudnivalók

Az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelmet az egészségügyi szolgáltatónál történt megjelenés után kell benyújtani, és kérni kell az ellátást nyújtó személyzettől a szükséges dokumentumok rögzítését az ELUKER rendszerben. Az Utazási költségtérítési utalvány kiállítására kizárólag a háziorvos, illetve a házi gyermekorvos jogosult! Arról, hogyan lehet háziorvost váltani, itt olvashatsz többet.

Utólag nem rögzíthetők az adatok, kivéve, ha az igénylő lakossági jogszabályokat sértő módon nem tudta benyújtani a kérelmet. Tehát, ha az adatok nem lettek rögzítve a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) rendszerében, akkor nincs díjmentes utazás sem. Amennyiben az egészségügyi szolgáltató átszállással közelíthető meg, minden útvonalra külön Utazási költségtérítési utalványt kell kiállítani.

Tb útiköltség térítés 2024
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

A kérelem benyújtásának módja lehet személyesen, postai vagy elektronikus úton is, azonban az utóbbi esetben az ügyfélkapus azonosítás szükséges - arról, hogy hogyan működik az EESZT rendszer, korábban írtunk. A dokumentumok hiánytalan benyújtása kulcsfontosságú.

Az ügyintézés ideje függ az eljárás típusától: automatikus döntéshozatal esetén 24 óra, sommás eljárásban 8 nap, teljes eljárásban pedig 60 nap. Amennyiben a hatóság úgy ítéli meg, hogy az automatikus vagy sommás eljárás nem alkalmazható, teljes eljárásra tér át.

Tudod, hogy milyen betegségekkel foglalkozik a kardiológia? 10 kérdés az egészségügyi kifejezésekből

Teszteld, mennyire vagy járatos az egészségügyi kifejezések világában!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük