A szürkehályog 5 előjele és kezelése
Akinek szürkehályoga van, annak a színek és a formák elmosódnak, lassan pedig az egész világ esőfelhő mögé kerül.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szembetegségekkel való törődés ma nem divat – ha lehet ezt egyáltalán így mondani. Annyi szív- és érrendszeri, valamint rákban szenvedő beteg él napjainkban, hogy senki sem törődik már eleget azokkal a problémákkal, melyek nem halálosak. Vagy legalábbis ezt bizonyítja az az ausztrál felmérés, mely egy hónap alatt 7000 embert kérdezett meg a témában.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a legfontosabb azokat a betegségeket kikezelni, melyek kezeletlenül halálhoz vezetnek, és csak a megkérdezettek 8 %-a válaszolt másképp.

Szerintük azoknak a betegségeknek, melyek bár nem okoznak halált, de az életminőséget lényegesen lerontják, és egészen a halálig kellemetlenséget okoznak, a vizsgálatokat és a megelőzést illetően ugyanolyan nagy szerepet kellene kapniuk az emberek tudatában. Fontossági sorrendet természetesen nehéz felállítani, de tény, hogy mint minden betegségre, a szemproblémákra is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

Kiket érint, és mitől alakul ki?

A szürkehályog a szemlencse elszürkülése, és világszerte a látásromlás és vakság leggyakoribb oka. A köztudatban a szürkehályog öregkori betegség, pedig ma már egyre több 40-50 éves is szenved tőle. Az életkorral összefüggő arányok közötti különbség nem is annyira a betegség előfordulásában rejlik, hanem sokkal inkább annak kezeltetésében. Kialakulásának konkrét oka ismeretlen, de bizonyos betegségek – mint például a cukorbetegség – és sérülések szerepet játszhatnak benne.

Mik a tünetei? Miért ront az életminőségen?

Ha szoktál vezetni, vagy legalábbis kocsiban utazni, akkor tudod, milyen kinézni a szélvédőn akkor, amikor kint szakad az eső. Nos, akinek szürkehályoga van, az nagyjából így látja egész nap, egész évben a világot.

A beteg leggyakoribb panasza a látásélesség csökkenése: nehezen megy a tű befűzése, az olvasás, az arcok felismerése az utca túlsó oldalán. Ritkább panasz, hogy a szembejövő fény kápráztat, vagy hogy a látás távolra romlik ugyan, de az olvasáshoz nem kell az addig megszokott olvasószemüveg, vagyis a szem rövidlátóvá válik, a lencse törőereje nő.

Leegyszerűsítve: a szürkehályog lényege a szemlencsék elhomályosodása. Bár a homályos látás az évek múlásával az öregedés természetes velejárója is lehet, a szürkehályog esetében olyan súlyos az elváltozás, hogy a látás elmosódottá válik, sőt, akár kettős látás is kialakulhat. Ha nem kezelik, a homály teljessé válik, és a beteg megvakul.

Így hát érthető, hogy miért lenne fontos a hályog életkortól függetlenül történő kezelése, hiszen mindegy, hogy mennyi időről van szó, a látás akár csak egy napig tartó drasztikus romlása és a megvakulás az egész hangulatra és életre hatással van.

Kezelése

A szürkehályogot nagyjából nyolcvan évvel ezelőtt még köpölyözték, ráadásul piócákat használtak hozzá. A módszer nem igazán vált be, ezért az idősebb korosztály tudatába a betegség abszolút gyógyíthatatlanként vonult be. Pedig ez ma már nem igaz.

A hályogot műtéti úton kezelik, mely műtét nem terheli meg még az idősebb, gyengébb szervezeteket sem, viszont kiemelkedően nagy javulással jár. Gyakran helyi érzéstelenítés mellett is elvégezhető. Betegtől függően a műtét akár járóbetegként is vállalható, vagyis a beavatkozást követő néhány óra pihenés után a kezelt személy akár haza is mehet.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük