Szükséges-e a hüvelyöblítés a nőgyógyász szerint?

Menstruációt követően vagy uszodahasználat után indokolt az irrigálás? Vagy nincs rá szükség?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években mind jobban elterjedt a különféle - jódos, tejsavas - hüvelyzuhanyok használata. Egyesek számára szinte a mindennapos intim higiénia elmaradhatatlan kellékeivé váltak. Bár a nők többsége szerencsére tisztában van vele, hogy gyakori alkalmazása felesleges - sőt, káros -, azt már homály fedi, pontosan mikor is érdemes használni, illetve szükség van-e egyáltalán irrigálásra. Nőgyógyász szakértőnk segít, hogy jobban átlásd a problémát.

Panasz nélkül ne használd!

Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk szerint, amennyiben nincs semmilyen panaszod, egyáltalán nem kell irrigátort használnod. A hüvely természetes flórája normál körülmények között mindenféle külső segítség nélkül egyensúlyban van. Ha tehát nincs nőgyógyászati panaszod, valószínűleg minden rendben van, így csak ártanál azzal, hogy beavatkozol a rendszer működésébe.

Menstruáció vagy szex után?

Talán felmerül benned a kérdés, hogy esetleg menzeszt követően vagy szexuális együttlét után érdemes-e irrigátort használnod. Erre nőgyógyászunk ugyancsak nemmel felel. Ha nincsenek visszatérő fertőzéseid, ilyenkor is többet ártasz, mint használsz. Arra pedig külön felhívta a figyelmet: rendszeres alkalmazása kifejezetten káros.

Két esetben javasolt

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor pozitív hatást várhatsz az irrigálótól, és érdemes kipróbálnod. Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk összesen két esetben javasolja a tejsavas hüvelyzuhany alkalmazását.

Kezdődő fertőzések

Nagyon enyhe, kezdődő fertőzések esetén, ha időben veted be a hüvelyzuhanyt, akár meg is előzheted a betegség kialakulását. De a komolyabb nőgyógyászati gyulladást szinte biztosan elkerülheted. Amennyiben hétvégén kezdődnek a panaszaid, és nincs rá esélyed, hogy eljuss a nőgyógyászhoz, mindenképpen érdemes kipróbálnod. Ha azonban tüneteid nem múlnak el, hétfőn irány az orvos!

Gyógyszeres kezelés után

Masszívabb fertőzések gyógyszeres kezelését követően ugyancsak érdemes kipróbálnod a hüvelyzuhanyt. Ha hosszasan szedtél antibiotikumot, testedben nem csupán a káros, de a jótékony baktériumok is megtizedelődtek. A hüvelyben ilyenkor az egyensúly eltolódik, ami kedvez a gombás fertőzések kialakulásának. Ebben az esetben az irrigátor használata utókezelésként alkalmas a hüvelyflóra visszaállítására. Dr. Boros Edina ilyen esetekben hetente két-három alkalommal javasolja hüvelyzuhany alkalmazását. Ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy kezdődő fertőzések alkalmával, illetve gyógyszeres kezelést követően mindig valamilyen tejsavat tartalmazó készítményt kell használnod.

Betegségek a hüvelyfolyás mögött

Nőgyógyász szakértőnk elmondja, milyen betegségek tehetők felelőssé a hüvelyfolyás kialakulásáért, illetve mi a teendő a tünetek felfedezésekor.

Mi a helyzet a jódtartalmú termékekkel?

A tejsavas készítmények mellett ma már jódot tartalmazó oldatokat, illetve pezsgőtablettát is vásárolhatsz a drogériákban vagy gyógyszertárakban. Ahhoz azonban, hogy ne árts vele, tudnod kell, pontosan mire is való a szer. A jódtartalmú készítmények - fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatásuknál fogva - elsősorban az uszodai fertőzések megelőzésére lehetnek alkalmasak.

Leplezd le az intim fertőzést!

A hasi fájdalom mögött más ok is állhat, például a hüvelygomba, ami gyakoriságát tekintve az egyik legnagyobb számban előforduló nőgyógyászati fertőzés. Ha a tüneteid régóta fennállnak, érdemes magad tesztelni és az eredménnyel orvoshoz fordulni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Nőgyógyász szakértőnk azonban külön felhívja rá a figyelmet, hogy ezt sem szabad túl gyakran használnod: maximum hetente egyszer javasolja úszást követően. Természetesen, ha nem jellemző rád, hogy bármit is elkapnál az uszodában, ebben az esetben is felesleges az irrigálás.

Ezt is szeretjük