Légszomj, fáradtság, sápadt bőr
A szívelégtelenség tünetei
Tested motorja a szív. Épp ezért lényeges, hogy odafigyelj az egészségére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szívelégtelenség egy idült szervi probléma, melynek lényege, hogy a szív nem képes kellő hatékonysággal vért pumpálni. Akkor alakul ki, ha valamilyen betegség – magas vérnyomás, szívritmuszavarok, koszorúér-betegség – folytán a szívizmok elgyengülnek, vagy a vér kiáramlását szabályozó szívbillentyűk rosszul zárnak. Így az elégtelenül működő szív nem képes hatékonyan ellátni a szervezetet oxigéndús vérrel. Mindezek miatt a visszerekben, illetve a tüdőben pang a vér, és vizenyő alakulhat ki.

A szívelégtelenség kezdetben nem egyformán érinti a szív minden részét – gyakran az oxigéndús vért a szervezetbe juttató bal kamra működése romlik hamarabb. Ennek első jele a légszomj. Idővel azonban az egész szív működése károsodik, és a jobb kamra sem dolgozik rendesen. A betegség korábban főleg a 65 év feletti korosztályt érintette, de már a fiatalabb korosztályoknál is előfordul. Mindez köszönhető a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak és a káros szenvedélyeknek.

A betegség tünetei

  • Légszomj.
  • Fáradtság.
  • Sápadt arcbőr.
  • Száraz köhögés.
  • Mellkasi fájdalom.
  • A has megduzzadása.

Kezelési lehetőségek

Gyógyszeres kezelés

A szívelégtelenséget olykor korrigálni lehet annak az alapbetegségnek a kezelésével, mely a szív károsodását idézi elő. De szóba jöhet a gyógyszeres kezelés is, mellyel elősegíthető, hogy a szív hatékonyabban pumpálja a vért, így megelőzhetőek a további károsodások. Az értágító hatású vérnyomáscsökkentők – vasodiatatorok – a verőerek tágításával lehetővé teszik, hogy a vér könnyebben áramolhasson ki a szívből. Továbbá gyakran írnak fel vizelethajtókat is az orvosok szívelégtelenség esetén.

Ezeknek a szereknek a hatására nő a vizeletkiválasztás, így nem halmozódik fel folyadék a tüdőben, és a légszomj is megszüntethető. A szívglikozidok – például a digoxin – erősítik a szívösszehúzódásokat, a béta-gátlók pedig javítják a véráramlást – és alkalmasak bizonyos szívritmuszavarok kezelésére is.

Sebészeti beavatkozás

Ha a gyógyszeres kezelés nem használ, műtéttel próbálják helyrehozni a szívbillentyű hibát. A koszorúér-szűkületet pedig a test más pontjaiból vett erekkel próbálják korrigálni. Így a véráramból kiiktathatóak a szűkült erek.

Mit tehetsz te magad?

Étrendi változtatások

Mivel a konyhasó hatására a szervezet visszatartja a folyadékot, napi 4-6 grammnál ne fogyassz többet. Ezenkívül jól teszed, ha az alkoholfogyasztásodat is igyekszel mérsékelni, hiszen a nagyobb mennyiségű alkohol hosszútávon gyengíti a szív teljesítményét – napi egy pohár bornál ne fogyassz többet.

A testmozgás szerepe

A rendszeresen végzett testmozgás erősíti a szívet, és serkenti a vérkeringést. De a testmozgással nemcsak megelőzhető a szívelégtelenség kialakulása, hanem a már meglévő problémán is segíthetsz kímélő tornával.

Stresszmentesen

A stresszoldás eredményeképpen csökken azoknak a stresszhormonoknak a szintje, melyek káros hatással vannak az érrendszerre, emelik a vérnyomást, rontva ezáltal a szívműködést. A stressz csökkentésére kiválóan alkalmas a jóga, a tai-chi és a meditáció.

Cikkünk a Törődjön többet egészségével! című könyv
alapján készült.

Mindig is csodáltad azokat, akik fiatalabbnak tűnnek a koruknál? Mi lehet a titkuk? Hogyan tudják megőrizni szellemi frissességüket, és hogyan tudnak idős koruk ellenére is jó formában maradni?
Sok hasznos egészségügyi tanácsot és naprakész információt olvashatsz a könyvben a fontos orvosi szűrővizsgálatokról, az étrend-kiegészítőkről, a rendszeres testmozgásról vagy az emlékezőképesség fejlesztéséről.
Megmutatja, hogyan veheted kézbe életed irányítását, és élvezheted a hosszú és egészséges élet minden pillanatát.

Kiadja a Reader’s Digest.
Ára 6990 Forint.
A könyvet itt rendelheted meg »
Ezt is szeretjük