Zsírégető, szívvédő, rákmegelőző
A zöldségek és gyümölcsök színéért felelős vegyületek sokat segítenek a fogyásban!
A növényi táplálékainkban található jótékony hatású összetevők, többek között a színükért felelős vegyületek nélkülözhetetlenek az egészség megóvásában. Ezek az összetevők együttesen vannak jelen növényeinkben, sőt, a szervezetedbe kerülve fel is erősítik egymás hatását.
A természet ajándékai
A télen-nyáron elérhető gyümölcsökön kívül hazánk a mérsékelt égövi gyümölcsök számára is különlegesen jó klimatikus adottságokkal rendelkezik, amely egyaránt kedvez a zöldségféléinknek is.
A magyar nemesítésű zöldség- és gyümölcsfajták tele vannak értékes tápanyagokkal, és nem utolsósorban ízük is felülmúlhatatlan. Fogyasztásukkal könnyedén hozzájuthatsz a szervezeted számára értékes és nélkülözhetetlen tápanyagokhoz, vitaminokhoz - karotinoidok, C-vitamin, E- és K-vitamin -, ásványi anyagokhoz - magnézium, cink, kálium, szelén -, illetve az egyéb egészségvédő hatású összetevőkhöz – például az antioxidánsok, flavonoidok.
A zöldségfélék és a gyümölcsök többsége energiaszegény, magas víztartalommal rendelkezik, a bennük lévő szerves savak és a könnyen hasznosuló gyümölcscukor együttes hatásának köszönhetően pedig frissítő hatásúak is. A kutatások azt bizonyítják, hogy a növényekben lévő összetevők együttes hatásának köszönhetően lényegesen csökkentheted a koszorúér-betegségek, a szívinfarktus, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.
A színek gyógyító ereje
A növényi összetevők egy részét a fitonutriensek alkotják, melyek nem tekinthetők ugyan tápanyagnak az emberi szervezet számára, de hiányos fogyasztásuk következtében valószínűsíthető az egyes megbetegedések kialakulása.
A fitonutriensek legtöbb képviselője a növény színéért is felelős színes vegyület. Ezen vegyületek elsődleges feladata a növényi sejt védelme, például az UV sugárzás és az egyéb növényt érő károsító hatások ellen. Valamennyi színes fitonutriens antioxidáns tulajdonságú, de legtöbbjük élettani hatása ennél jóval összetettebb. Számos kutatási eredmény támasztja alá, hogy immunserkentő, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatással is rendelkeznek.
A zöldségekben és gyümölcsökben található több mint ötezer ismert flavonoid között vannak olyanok, amelyek csökkentik a vér koleszterinszintjét, mások gátolják a vérben az LDL koleszterin oxidációját, de olyanok is vannak, amelyek különböző módon kifejtett hatásuk révén gátolják a kóros vérrögképződést.
Az egyes gyümölcsöket és zöldségeket csoportosíthatjuk fitonutriens-hatóanyagaik, vagyis színük és annak jótékony hatásai alapján. Ha kiválasztasz egy színcsoportot, nemcsak könnyebben fogyhatsz, de a számodra nélkülözhetetlen egészségmegőrző lépéseket is megteszed. A legjobb azonban, ha minden csoportból elfogyasztasz naponta legalább egy-egy gyümölcsöt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A színcsoportok
Narancssárga
Ha narancssárga gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztasz, például sárgarépát, sárgabarackot, mangót, sütőtököt, a bennük található karotinnak köszönhetően biztosíthatod a szervezeted számára szükséges A-vitamint, így sokat tehetsz többek között látásodért és bőrödért.
Lilásvörös
A lila és sötétvörös gyümölcsökben és zöldségekben antociánok és polifenolok találhatók, melyek szintén erős antioxidáns és szabadgyök-megkötő tulajdonságokkal rendelkeznek. Ha meg akarod magad óvni a rákos megbetegedésektől, egyél nagyon sok szőlőt, epret, málnát, áfonyát, ribizlit, padlizsánt, lilakáposztát, meggyet, illetve igyál minden nap egy deci vörösbort.
Sárga és narancssárga
A sárgadinnye, az őszibarack, a mandarin, a narancs és a grépfrút a flavonoidoknak és a béta-kriptoxantin nevű vegyületeknek köszönhetik színüket, melyek erős antioxidánsok, megerősítik az érfalakat, csökkentik a gyulladásokat, védik a májat, és stabilizálják az immunrendszert is.
Zöld
A zöld növények – brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, kelkáposzta – glükozinolátokat, izotiocianátokat és indolokat tartalmaznak, melyek különösek a daganatok megelőzésében játszanak szerepet.
Sárgászöld
A sárgászöld növények, mint a spenót, a sóska, az avokádó és a sárgadinnye, luteint és zeaxantint tartalmaznak, így nagyon hatásosak például az időskori csökkentlátás meggátolásában.
Vörös
A vörös növényekben – paradicsom és rokonai, görögdinnye – található likopin erőteljes antioxidáns, ami nagymértékben csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Fehér
A fehér és zöld színű zöldségek, a vörös- és lilahagyma, a metélőhagyma és a fokhagyma allil-szulfidokban gazdagok, melyek csökkentik a koleszterinszintet, és segítenek megelőzni a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
OLVASD EL EZT IS!
- villámdiéták
- villámdiéta mintaétrend
Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!
- c-vitamin
- fogyasztó praktikák