A szájrák 8 előjele
A szájüregi rák 80 százalékos eséllyel gyógyítható, ha az áttétek nélküli stádiumban észreveszik. Ezért is fontos, hogy több figyelmet kapjon ez a betegség!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orvosilag olyan, hogy szájrák, nem is létezik. Hiszen mások a tünetei a nyelv-, a garat-, a szájpadlás-, a nyelvgyök- és az állkapocsráknak, és lehetne még sorolni. A szájrák elnevezés a szájüregi rosszindulatú daganatos megbetegedés egyszerű megfogalmazása, mely a szájüregben található szervet érintheti, és mely által a laikusok is jobban megértik a betegséget.

A WHO - Egészségügyi Világszervezet - felmérése szerint Magyarországon a 65 év felettiek közül minden második embernek hiányzik a teljes fogsora, a 12-13 éves gyerekeknek átlagosan 3 rossz foguk van, és a lakosság mintegy 7 százaléka saját bevallása szerint sosem mos fogat. De mindez hogyan kapcsolódik a szájrákhoz? Természetesen nincs összefüggés a szuvas fogak és a szájrák között, de az alapvető szájhigiénia és a fogorvos rendszeres meglátogatása már igenis szoros kapcsolatban áll vele. A korán észrevett szájrák ugyanis kezelhető, ha azonban már rendelkezik áttéttel, a folyamat visszafordíthatatlan.

Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 305 nő halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt. Ami azonban ennél is megdöbbentőbb, hogy 1975 óta a szájüregi rákos halálozás ijesztően nagy mértékben, körülbelül ötszörösére növekedett mindkét nem esetében.

Kiket érint?

A szájrák – mert nevezzük így az egyszerűség kedvéért – nem válogat, ahogy a többi rákos betegség sem.

Általában 45 éves kor felett jellemző, férfiaknál és nőknél egyaránt, de az utóbbi években a dohányzás drasztikus elterjedésével az életkor csökkenni látszik. Természetesen vannak egyéb súlyosbító körülmények is, melyek növelik az esélyt.

  • Dohányzás
  • Alkoholfogyasztás
  • Dohány rágása – ez különösen az afrikai és közel-keleti országokban növeli meg a szájrákos betegek számát, de a fejletlen országokban hozzájárul a magas rátához a gyenge immunrendszer és a rossz közhigiénia is.

Természetesen ezeken az alapvető tényezőkön kívül más dolgok is nagyban hozzájárulhatnak még a megbetegedéshez.

  • A munkahelyi por- és vegyi ártalmaknak is szerepe lehet a szájüregi rákok kialakulásában.
  • Az ajakrák kialakulásának az ajkakat érő erős ultraibolya sugárzás, a pipázás, a filter nélküli cigarettaszívás különösen kedvez.
  • A fogazat elhanyagolása, a letört és lyukas fogak, a rosszul illeszkedő protézisek ugyancsak kedveznek a szájüregi rákok kialakulásának, mivel állandóan irritálják a nyálkahártyákat, és krónikus gennyes ínygyulladást tarthatnak fenn.

A szájüregi rák előjelei

A szájrák rendelkezik olyan intő jelekkel, melyek még nem tekinthetőek közvetlenül a rák tüneteinek, de mindenképpen utalhatnak annak kialakulására.

Tünetek

  • Fekély a szájüreg valamelyik részén, mely nem gyógyul
  • Körülírt fehér vagy vörös foltok észlelése a nyelven, a szájnyálkahártyán vagy az ínyeken
  • Rágási-nyelési nehézségek
  • Az állkapocs vagy a nyelv mozgásában mutatkozó nehézségek

Indiában, ahol a tanulmány napvilágot látott, a férfiak rákban való elhalálozásának első számú előidézője a szájrák, feltehetőleg azért, mert sokan dohányoznak, vagy rágnak dohányt. A kutatók több mint 85 ezer férfit és nőt vizsgáltak meg háromévente, és hasonló nagyságú kontrollcsoportot is követtek közben. Felfedezték, hogy egy évtized alatt 21 százalékkal lett kisebb a rák valószínűsége azoknál, akiket folyamatosan ellenőriztek, mint azoknál, akiket nem.

A betegség megelőzése

Talán felesleges elmondani, hogy a dohányzás és az alkoholizálás elkerülése milyen fontos, hiszen a rákbetegségek tekintetében ezt mindenki tudja. Ezeken kívül az első és legfontosabb dolog a megelőzésben a rendszeres felülvizsgálat és ellenőrzés. Vizsgáld meg szájüregedet havonta legalább egyszer a tükör előtt állva, hogy látsz-e bármiféle elváltozást felszínén, nyelveden, szájpadlásodon. A fogorvosi ellenőrzés szintén fontos szerepet játszik, ezért ne csak akkor menj orvoshoz, ha van egy lyukas fogad, vagy fáj valamid. De a rutinellenőrzést a háziorvos is elvégezheti.

A keretes szövegrészeket eredeti környezetükben a daganatok.hu oldalon találod.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük