A 7 legfertőzőbb strandbetegség

A nyár nem csak öröm és kacagás! Ha nem vagy óvatos, a nyári emlékek mellé súlyos betegségeket is beszerezhetsz a vízpart mellett.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor az ember kimegy a strandra és valaki azt mondja, hogy vigyázzon az egészségére, egyből a káros napsugarak elleni védekezés, vagyis a naptej jut eszébe. Annyit hallani az elvékonyodott ózonrétegről és arról, hogy hányas faktorú naptejet kell venni, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a többi lehetséges megbetegedésről.

Pedig nem szabadna. A strandon, uszodában, szaunákban elkapható fertőzések ugyanis leginkább a nőket és gyerekeket érintik. Miért? Mert a nők biológiai felépítésük miatt jóval „nyitottabbak”, mint a férfiak, a gyerekek pedig azért, mert a pubertáskor előtt még nem alakult ki a gombák elleni védekezőrendszerük.

Gombás fertőzések

Igaz, a gombás fertőzések az év bármely szakában megtámadhatnak, nyáron sokkal nagyobb esélyed van rá. Az izzadás, a meleg, a bőr megnövekedett páratartalma, hőmérséklete kényelmes és biztonságos otthont teremt számukra, melyből igen nehéz kilakoltatni őket.

Gombás fejbőr

A gombás fejbőr okozója éppen ugyanaz a gomba, mely a lábgombát is okozhatja, gyakori lelőhelye a medence és a medence körüli nedves talaj. Sokan összekeverik a korpásodással, vagy a magas homlokon, illetve kopasz fejbőrön történő leégés miatti hámlással. Tünetei eleinte valóban hasonlóak, de ha nem fedezed fel időben, hogy a bőrszárazság és a foltokban történő hámlás okozója egy gombás fertőzés, akkor bizony nehéz tőle megszabadulni, és más testrészekre is átterjedhet.

Körömgomba

A körömgomba ma már népbetegség. Okainak leginkább az állandó cipőviselés jelölhető meg, illetve az egyre természetellenesebb anyagokból készült lábbelik, harisnyák és zoknik is hozzájárulnak. A legtöbb ember titkolja a körömgombát és orvoshoz sem megy vele szégyenében, mert tünetei leginkább ápolatlanságot tükröznek. Az ápoltság pedig az egyik legerősebb társadalmi elvárás napjainkban. Általában a köröm megvastagodásával, elsárgulásával jár, sokszor berepedezik, és bár mindig csak egy lábujjon kezdődik, ha nem kezeled, igen hamar átterjed az összes körmödre.
Hosszútávon köröm alatti bevérzést, keringési zavarokat okoz és cukorbetegségre is hajlamosít.

Lábujjak közti berepedezés

Ha lábujjaid közt bőröd száraz és esetleg kirepedezett, akkor nagyon oda kell figyelned a lábhigiéniára. A sérült bőrfelületen keresztül ugyanis a kórokozók bejuthatnak szervezetedbe és egész testedre és egészségedre kiterjedő fertőzéseket, betegségeket okozhatnak. Fontos, hogy mindig töröld szárazra a lábujjaid közti részt, hogy külön törölközőt használj és mindig viselj papucsot a strandon!

Candidiasis

Ez egy sarjadzó gombás fertőzés, mely jellemzően a hüvely és a hímvessző területén fordul elő. Elterjedése azért lehetséges, mert a nyálkahártya valami miatt megváltozik és nem képes megfelelő védelmet biztosítani. Az ilyen élettani változásokat legyengült immunrendszer, cukorbetegség, gyógyszerek, sőt bizonyos fogamzásgátlók is okozhatják. Tünetei általában a külső nemi szervek viszketése, törmelékes folyás és égő érzés.

Szemölcsök

Ótvar

Az ótvar az egész testen bárhol megjelenő bakteriális fertőzés. Általában apró sebek formájában jelentkezik, melyek felszínén vaskos, sárgás felrakódás tapasztalható. Ha nem veszed észre időben, illetve nem kezeled, akkor nagyon gyorsan terjed és még a környező nyirokcsomókat is megduzzaszthatja.

Uszodaszemölcs

Az uszodaszemölcs leginkább a gyerekeket érinti, hiszen az ő szervezetük még nem képes védekezni ellenük. Igen apró, félgömbszerű kitüremkedésekről van szó, melyek szintén elég hamar szétterjedhetnek a test bármely részén. Azért fontos kezelni, mert a vízben hatékonyan és gyorsan terjed.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Közönséges szemölcs

Leginkább tenyéren és talpon jelentkezik, szarumasszával fedett bőrből előemelkedő, gyakran fájdalmas elváltozás. Előnye, hogy általában helyi kezeléssel, otthoni ecseteléssel gyorsan megszűntethető. Ha otthon nem tudod megoldani, akkor bőrgyógyászaton eltűntetik őket hidrogénes fagyasztással. A sebészeti úton történő eltávolítása csak nagyon indokolt esetben javasolt.

Ezt is szeretjük