Sáfrány: az ősi gyógynövény, mellyel újra önmagad lehetsz (x)
Meglepő, de a sáfrány régen az egyik legnépszerűbb gyógynövény volt, ma viszont legtöbben csak konyhai felhasználásáról ismerik. Pedig ha valamit több ezer évig használtak őseink egészségmegőrzésre, annak bizony lehet alapja. Megvizsgáltuk, mit igazolt erről a modern orvostudomány.

shutterstock 1936291408
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sáfrányt, amelyet vörös aranynak is neveznek, régóta értékes fűszerként és az egészségmegőrzés tradicionális részeként is használják. A sáfrányról szóló első leírások közel négyezer évesek, így az egyik legősibb gyógynövényként tartják számon. 

A sáfrány hatásai

A Jóféle sáfrányt (Crocus sativus L.) főként Iránban termesztik, ám előfordul Indiában, Görögországban és Spanyolországban is. A három sáfrányszállal rendelkező Sáfrány-kagyló csak ősszel, néhány napra jelenik meg. A sáfrányszálak betakarítása a mai napig kézzel történik, ezért is a világ legdrágább fűszernövénye.

shutterstock 425758507

A sáfrány hatásairól már ókori írások is beszámolnak, napjainkban pedig számos szakember foglalkozik azzal, hogy klinikai kutatásokkal igazolják az évezredek alatt megismert és tapasztalt gyógyhatásokat. Számos kutatás zajlik jelenleg is, illetve a vizsgált területek is igencsak sokfélék, ugyanis több jótékony egészségügyi hatást társítanak hozzá. A sáfrányban sokféle hatóanyagot, többek között safranolt, krocilt és krocetint találtak. A legtöbb klinikai vizsgálat a sáfrány depresszióellenes hatásának tanulmányozására irányul. (1)

Előszeretettel használják „kiegyensúlyozó”, hangulatszabályozó és stresszoldó hatása miatt is. (2) Régen egy pohár sáfrányteát javasoltak lefekvés előtt az álmatlanságban szenvedőknek. Feltételezik, hogy rendszeres fogyasztása hangulatjavító hatású lehet, sok helyen ezért is nevezik "napfényfűszernek”.

shutterstock 390162922

Egyes kutatások a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteinek enyhítéséről is beszámolnak, mint például a hőhullámok, a falási rohamok, a fejfájás vagy a nyugtalanság csökkentése. (3)

A kutatások ugyanakkor rávilágítanak, hogy a hétköznapi, főzésben felhasznált sáfránymennyiség nem elegendő, a pozitív hatások megtapasztalásához 30 mg napi dózist javasolnak. Ezért érdemes a sáfránybevitelt patikákban kapható étrend-kiegészítő készítményekkel kiegészíteni. Alkalmazásuk biztonságos, akár 4-6-8 héten át is fogyaszthatjuk, vagy amíg a stresszhelyzet, a hangulati zavarok, depresszív állapot fennáll. 

eredeti.png

A Németországban gyártott Cefasafra* étrend-kiegészítő készítmény egyedülálló összetételű, értékes sáfránykivonatot és nagy dózisú B-vitaminokat tartalmaz. A benne levő sáfránykivonat kiemelkedően magas minőségű (úgynevezett Sargol), amellyel klinikai vizsgálatokat is végeztek. 

www.cefasafra.hu 

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet és az egészséges életmódot.

Rubenza Kft. – 2045 Törökbálint, Tópark u. 3.

Irodalomjegyzék

(1) Csupor Dezső: PirulaKalauz - Pharmagist BT.- 2020, 404-405. o.

(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25384672/

(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24701496/

(Képek forrása: shutterstock)

Ezt is szeretjük