10+1 gyorssegély fájdalmas, égő csípésekre

A legszebb nyári napot is megkeserítheti egy fájdalmasan lüktető csípés a testeden. Szüntesd meg a kellemetlen tüneteket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri azt az égő fájdalmat, mely a darázs- vagy méhcsípéssel jár együtt. A tengerpartok kedvelői pedig talán a medúzákkal is kötöttek már közelebbi – kellemetlen – ismeretséget. A nyár közepén egyre gyakoribbá válnak a különböző rovarcsípések, melyek egyrészt rendkívül fájdalmasak lehetnek, másrészt bizonyos esetben életveszélyessé is fajulhatnak. Épp ezért érdemes tudnod, hogy milyen lehetőségeid vannak a fájdalmon enyhítésére, valamint milyen tünetekre érdemes figyelned – annak érdekében, hogy ne legyen még nagyobb baj.

Méhek, darazsak és rokonaik

Ezek a rovarok csípéskor mérget fecskendeznek a bőrbe, amitől a csípés helye fájdalmassá, pirossá és duzzadttá válik. A kellemetlenség akár több napig is eltarthat – attól függően, hogy milyen és hány rovar csípett meg.

Azonosítsd a támadót

Jó, ha tudod, mi csípett meg, mert úgy könnyebb megfelelően kezelni a csípést – és elkerülni az újabbakat. Az aranybarna színű méh csak egyszer tud csípni. A fullánkja bennmarad a bőrben, ő pedig ettől elpusztul. A darazsak és lódarazsak ezzel szemben többször is támadnak, így hát légy résen!

Távolítsd el a fullánkot

Ha méh csípett meg, akkor amilyen gyorsan csak lehet, vedd ki a fullánkot tűvel vagy csipesszel, hogy minél kevesebb méreganyag kerüljön a szervezetedbe. Ha darázs volt a támadód, valószínűleg feleslegesen keresed a fullánkot, mivel – ellentétben a méhekkel – a darázs fullánkjának vége nem kampós, így nem szakad benn.

Fertőtlenítés

Fertőtlenítsd a csípés helyét és a környékét! A darazsak és rokonaik dögökön is lakmároznak, ezért mérgükben mindenféle nemkívánatos baktérium lehet. Mosd meg alaposan a csípést szappannal és bő vízzel, majd alkohollal fertőtlenítsd.

Fájdalomcsillapítás

Amikor a seb még lüktet, jó lenne gyorsan megszüntetni a fájdalmat. Az alább felsoroltak már bizonyították hatékonyságukat a gyakorlatban, ám ahhoz, hogy segíteni tudjanak, minél előbb kell alkalmaznod őket.

Hideg

Nem csak a hideg borogatás, de már a csípésre helyezett egyetlen jégkocka is megakadályozza, hogy a méreg szétterjedjen, és a csípés helye csúnyán feldagadjon, ugyanakkor a fájdalmat is enyhíti.

Aszpirin

Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb dolog, amit ebben a helyzetben tehetsz, hogy aszpirinnal kezeled a sebet. Nedvesítsd meg a csípés helyét, majd dörzsöld be egy tabletta aszpirinnal. Az aszpirin csillapítja a méreganyag hatására bekövetkező gyulladást.

Ammónia és szódabikarbóna

Néha a háztartási ammónia – szalmiákszesz – is csodákat művel. Ugyanakkor egy másik háziszer, a szódabikarbóna is jó megoldás lehet. Keverd el a szódabikarbónát egy pohár vízben, majd kend a csípésre.

Aktív szén

Az aktívszén-porból készült massza gyorsan kiszívja a csípésből a mérget, így az meg sem duzzad, és nem is fáj. Óvatosan nyiss ki néhány szénkapszulát, és öntsd ki belőlük a port. Keverd össze néhány csepp vízzel, és kend a csípésre. Gézzel vagy ragtapasszal rögzítsd és tartsd nedvesen.

Antihisztamin

A szájon át szedhető antihisztamin-tartalmú szerek igen hatásosan csillapítják a fájdalmat. A szer egyrészt csillapítja a rovarméreg okozta duzzanatot – vörösséget és lüktető fájdalmat –, másrészt nyugtató hatású. Gyermekek számára ma már léteznek antihisztamin-tartalmú szirupok is.
 

Ősi módszer
Ha semmi más nincs kéznél, agyagból és vízből csinálhatsz sárpépet, majd az rákenheted a csípésre úgy, mint az aktív szenet. Hagyd fent, amíg a sár meg nem szárad.

Amit a medúzacsípésről tudnod kell

A medúzák a legelterjedtebb csípős tengeri állatok. Hosszú karjaikon csalánsejtek vannak, és amikor hozzájuk érsz, ezek segítségével a bőrödbe fecskendezik a mérgüket. Csúnya sebeket tudnak ejteni. Épp ezért, ha külföldi nyaralás során összetalálkozol egy medúzával, érdemes tudnod, mit is kell tenned.

Öblítés

Azonnal öblítsd le a sebet sós vízzel. Soha ne használj édes vizet, mert aktiválódnak azok a méregsejtek is, amelyek addig még nem szakadtak fel. Ugyanebből a meggondolásból ne dörzsölgesd a bőröd.

Semlegesítés

A fájdalom enyhítése érdekében öblögesd a sebet az alábbi szerek valamelyikével. Minél hamarabb kezded el, annál jobb. Tudnod kell azonban, hogy a fájdalomcsökkentő hatás csak egy-két óráig tart, ezért többször meg kell ismételned a kezelést.

Löttyints egy kis alkoholt az érintett felületre. Az izopropil-alkohol lenne a legmegfelelőbb, melyet festékek, lakkok, szappanok, valamint fertőtlenítőszerek gyártásához használnak. Mivel azonban valószínűleg ilyen nem lesz épp a kezed ügyében, használhatsz pálinkát vagy bármilyen egyéb alkoholtartalmú folyadékot is.

Ezen kívül az érintett területet ecettel is leöblítheted. Az ezerarcú konyhai szer ugyanis remekül semlegesíti a bőrödbe jutott irritáló anyagokat, ugyanakkor a fájdalmat is enyhíti. Célszerű egy kevés vízzel felhígítanod, majd a bőrödre kenni.

Fordulj orvoshoz!

Súlyosabb medúzacsípések esetén a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, izomgörcs, köhögés, légszomj, hányinger és hányás. Ha a tünetek hosszan fennállnak vagy súlyosbodnak, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Normál körülmények között a méhcsípés csak rövid ideig okoz fájdalmat, és a duzzanat is lelohad néhány óra alatt. Ha ennél komolyabb tüneteid jelentkeznek, valószínűleg súlyos allergiás reakcióról van szó, amely akár halállal végződő anafilaxiás sokkhoz is vezethet. A légszomj, a hányinger, a rekedtség, a szédülés, a nyelv- vagy arcdagadás mind erre utaló jelek. Ha tehát ezek közül bármelyiket tapasztalod, irány a kórház!

Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük