10+1 gyorssegély fájdalmas, égő csípésekre

A legszebb nyári napot is megkeserítheti egy fájdalmasan lüktető csípés a testeden. Szüntesd meg a kellemetlen tüneteket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri azt az égő fájdalmat, mely a darázs- vagy méhcsípéssel jár együtt. A tengerpartok kedvelői pedig talán a medúzákkal is kötöttek már közelebbi – kellemetlen – ismeretséget. A nyár közepén egyre gyakoribbá válnak a különböző rovarcsípések, melyek egyrészt rendkívül fájdalmasak lehetnek, másrészt bizonyos esetben életveszélyessé is fajulhatnak. Épp ezért érdemes tudnod, hogy milyen lehetőségeid vannak a fájdalmon enyhítésére, valamint milyen tünetekre érdemes figyelned – annak érdekében, hogy ne legyen még nagyobb baj.

Méhek, darazsak és rokonaik

Ezek a rovarok csípéskor mérget fecskendeznek a bőrbe, amitől a csípés helye fájdalmassá, pirossá és duzzadttá válik. A kellemetlenség akár több napig is eltarthat – attól függően, hogy milyen és hány rovar csípett meg.

Azonosítsd a támadót

Jó, ha tudod, mi csípett meg, mert úgy könnyebb megfelelően kezelni a csípést – és elkerülni az újabbakat. Az aranybarna színű méh csak egyszer tud csípni. A fullánkja bennmarad a bőrben, ő pedig ettől elpusztul. A darazsak és lódarazsak ezzel szemben többször is támadnak, így hát légy résen!

Távolítsd el a fullánkot

Ha méh csípett meg, akkor amilyen gyorsan csak lehet, vedd ki a fullánkot tűvel vagy csipesszel, hogy minél kevesebb méreganyag kerüljön a szervezetedbe. Ha darázs volt a támadód, valószínűleg feleslegesen keresed a fullánkot, mivel – ellentétben a méhekkel – a darázs fullánkjának vége nem kampós, így nem szakad benn.

Fertőtlenítés

Fertőtlenítsd a csípés helyét és a környékét! A darazsak és rokonaik dögökön is lakmároznak, ezért mérgükben mindenféle nemkívánatos baktérium lehet. Mosd meg alaposan a csípést szappannal és bő vízzel, majd alkohollal fertőtlenítsd.

Fájdalomcsillapítás

Amikor a seb még lüktet, jó lenne gyorsan megszüntetni a fájdalmat. Az alább felsoroltak már bizonyították hatékonyságukat a gyakorlatban, ám ahhoz, hogy segíteni tudjanak, minél előbb kell alkalmaznod őket.

Hideg

Nem csak a hideg borogatás, de már a csípésre helyezett egyetlen jégkocka is megakadályozza, hogy a méreg szétterjedjen, és a csípés helye csúnyán feldagadjon, ugyanakkor a fájdalmat is enyhíti.

Aszpirin

Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb dolog, amit ebben a helyzetben tehetsz, hogy aszpirinnal kezeled a sebet. Nedvesítsd meg a csípés helyét, majd dörzsöld be egy tabletta aszpirinnal. Az aszpirin csillapítja a méreganyag hatására bekövetkező gyulladást.

Ammónia és szódabikarbóna

Néha a háztartási ammónia – szalmiákszesz – is csodákat művel. Ugyanakkor egy másik háziszer, a szódabikarbóna is jó megoldás lehet. Keverd el a szódabikarbónát egy pohár vízben, majd kend a csípésre.

Aktív szén

Az aktívszén-porból készült massza gyorsan kiszívja a csípésből a mérget, így az meg sem duzzad, és nem is fáj. Óvatosan nyiss ki néhány szénkapszulát, és öntsd ki belőlük a port. Keverd össze néhány csepp vízzel, és kend a csípésre. Gézzel vagy ragtapasszal rögzítsd és tartsd nedvesen.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Antihisztamin

A szájon át szedhető antihisztamin-tartalmú szerek igen hatásosan csillapítják a fájdalmat. A szer egyrészt csillapítja a rovarméreg okozta duzzanatot – vörösséget és lüktető fájdalmat –, másrészt nyugtató hatású. Gyermekek számára ma már léteznek antihisztamin-tartalmú szirupok is.
 

Ősi módszer
Ha semmi más nincs kéznél, agyagból és vízből csinálhatsz sárpépet, majd az rákenheted a csípésre úgy, mint az aktív szenet. Hagyd fent, amíg a sár meg nem szárad.

Amit a medúzacsípésről tudnod kell

A medúzák a legelterjedtebb csípős tengeri állatok. Hosszú karjaikon csalánsejtek vannak, és amikor hozzájuk érsz, ezek segítségével a bőrödbe fecskendezik a mérgüket. Csúnya sebeket tudnak ejteni. Épp ezért, ha külföldi nyaralás során összetalálkozol egy medúzával, érdemes tudnod, mit is kell tenned.

Öblítés

Azonnal öblítsd le a sebet sós vízzel. Soha ne használj édes vizet, mert aktiválódnak azok a méregsejtek is, amelyek addig még nem szakadtak fel. Ugyanebből a meggondolásból ne dörzsölgesd a bőröd.

Semlegesítés

A fájdalom enyhítése érdekében öblögesd a sebet az alábbi szerek valamelyikével. Minél hamarabb kezded el, annál jobb. Tudnod kell azonban, hogy a fájdalomcsökkentő hatás csak egy-két óráig tart, ezért többször meg kell ismételned a kezelést.

Löttyints egy kis alkoholt az érintett felületre. Az izopropil-alkohol lenne a legmegfelelőbb, melyet festékek, lakkok, szappanok, valamint fertőtlenítőszerek gyártásához használnak. Mivel azonban valószínűleg ilyen nem lesz épp a kezed ügyében, használhatsz pálinkát vagy bármilyen egyéb alkoholtartalmú folyadékot is.

Ezen kívül az érintett területet ecettel is leöblítheted. Az ezerarcú konyhai szer ugyanis remekül semlegesíti a bőrödbe jutott irritáló anyagokat, ugyanakkor a fájdalmat is enyhíti. Célszerű egy kevés vízzel felhígítanod, majd a bőrödre kenni.

Fordulj orvoshoz!

Súlyosabb medúzacsípések esetén a következő tünetek léphetnek fel: fejfájás, izomgörcs, köhögés, légszomj, hányinger és hányás. Ha a tünetek hosszan fennállnak vagy súlyosbodnak, haladéktalanul fordulj orvoshoz!

Normál körülmények között a méhcsípés csak rövid ideig okoz fájdalmat, és a duzzanat is lelohad néhány óra alatt. Ha ennél komolyabb tüneteid jelentkeznek, valószínűleg súlyos allergiás reakcióról van szó, amely akár halállal végződő anafilaxiás sokkhoz is vezethet. A légszomj, a hányinger, a rekedtség, a szédülés, a nyelv- vagy arcdagadás mind erre utaló jelek. Ha tehát ezek közül bármelyiket tapasztalod, irány a kórház!

Cikkünk a Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyv alapján készült.

Ebben a rendkívüli könyvben 537 orvos és egészségügyi szakember tanácsa alapján több mint 2300 módszer lelhető fel 138 betegség vagy panasz enyhítésére. Segítségével te is egyszerű, már-már feledésbe merült népi módszerekkel segíthetsz saját egészségügyi panaszaidon, illetve többet tehetsz azért, hogy megelőzd azokat, és megőrizd egészségedet.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 4990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük