7 rákkeltő adalékanyag: közkedvelt ételek, melyek tartalmazzák

Nézd meg, mely táplálékok túlzott fogyasztása járhat fokozott rákkockázattal.

Dia

	A nátrium-glutamát - E621 - a legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt komoly méretűre.Tudj meg többet róla!

A nátrium-glutamát - E621 - a legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt komoly méretűre.Tudj meg többet róla!

Dia

	Az akrilamid elsősorban a magas hőmérsékleten - 120 fokon - hevített szénhidráttartalmú élelmiszerekben van jelen. Legnagyobb mennyiségben azonban a különböző chipsekben és húsokban található.

Az akrilamid elsősorban a magas hőmérsékleten - 120 fokon - hevített szénhidráttartalmú élelmiszerekben van jelen. Legnagyobb mennyiségben azonban a különböző chipsekben és húsokban található.

Dia

	Az eritrozin - E127 - egy mesterséges színezék, amely elsősorban szörpökben és piros színű üdítőitalokban fordul el. Bár viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből, nagy mennyiségben fogyasztva elősegítheti a pajzsmirigydaganat kialakulását.

Az eritrozin - E127 - egy mesterséges színezék, amely elsősorban szörpökben és piros színű üdítőitalokban fordul el. Bár viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből, nagy mennyiségben fogyasztva elősegítheti a pajzsmirigydaganat kialakulását.

Dia

	A többek között sütemények, kekszek, fagylaltok színezésére használt brillantkék - E133 - vízoldékony színezőanyag, viszonylag gyorsan kiürül a testből, ezért a klinikai vizsgálatok során veszélytelennek bizonyult. Egyes állatkísérletek azonban kromoszómakárosodást mutattak ki fogyasztása során.

A többek között sütemények, kekszek, fagylaltok színezésére használt brillantkék - E133 - vízoldékony színezőanyag, viszonylag gyorsan kiürül a testből, ezért a klinikai vizsgálatok során veszélytelennek bizonyult. Egyes állatkísérletek azonban kromoszómakárosodást mutattak ki fogyasztása során.

Dia

	A felvágottak gyártása során használt, baktériumölő hatású nátrium-nitrit - E250 - a gyomorba és a tápcsatorna további részeibe jutva  nitrózaminná alakul, és DNS-károsodást okoz. Engedélyezett napi mennyisége - testtömegtől függően - körülbelül 2-6 mg.

A felvágottak gyártása során használt, baktériumölő hatású nátrium-nitrit - E250 - a gyomorba és a tápcsatorna további részeibe jutva  nitrózaminná alakul, és DNS-károsodást okoz. Engedélyezett napi mennyisége - testtömegtől függően - körülbelül 2-6 mg.

Dia

	Az aszpartám - E951 - nevű édesítőszer folyamatos viták tárgyát képezi. Az Európai Ramazzini Intézet 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető a rák kialakulása és az aszpartám fogyasztása közötti összefüggés. Többek között cukormentes lekvárok, zselék, desszertek édesítésére használják.

Az aszpartám - E951 - nevű édesítőszer folyamatos viták tárgyát képezi. Az Európai Ramazzini Intézet 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető a rák kialakulása és az aszpartám fogyasztása közötti összefüggés. Többek között cukormentes lekvárok, zselék, desszertek édesítésére használják.

Dia

	A light üdítőkhöz, fogyókúrás élelmiszerekhez, dzsemekhez használt ciklamát - E952 - olyan mesterséges édesítő, mely 30-szor édesebb, mint a cukor. A hivatalos adatok szerint az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít, ám állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.

A light üdítőkhöz, fogyókúrás élelmiszerekhez, dzsemekhez használt ciklamát - E952 - olyan mesterséges édesítő, mely 30-szor édesebb, mint a cukor. A hivatalos adatok szerint az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít, ám állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kerekes Flóra
Fotó: