4 népszerű élelmiszer, ami fokozhatja a rák kialakulását - Az elkészítésük módja is rengeteget számít
Néhány ételnek rákkeltő hatása lehet, és az sem mindegy, hogyan készíted el őket.
A daganatos megbetegedéseknek számos típusa létezik, és a kialakulásuk oka is szerteágazó. Az életmód, a genetikai háttér, valamint más külső tényezők is hozzájárulnak a megjelenésükhöz. Ezek közül is az egyik legfőbb szempont az étrend. A helytelen táplálkozásról már számos tanulmány bizonyította, hogy növeli a rák kockázatát. Azonban az sem mindegy, milyen módon készülnek el az ételek.
4 népszerű élelmiszer, ami fokozza a rák kialakulását
Egyes élelmiszerek gyakori fogyasztása igazoltan növeli a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát, amelyek közvetetten összefüggésbe hozhatók bizonyos ráktípusok kialakulásával is. Ezeknek az ételeknek az összetételén túl a feldolgozási eljárásuk is rákkeltő lehet, ezért nem mindegy, hogyan készülnek el.
A feldolgozott húsok többsége olyan anyagokkal van tartósítva, amelyek elősegítik a vastagbélrák kialakulását, egyes sült ételek pedig növelik az oxidatív stresszt és a gyulladást, ami szintén hozzájárul a daganatok kockázatához.
Sült keményítőtartalmú ételek
Amikor egy keményítőtartalmú ételt - például burgonyát vagy krokettet - magas hőmérsékleten sütnek, egy akrilamid, más néven prop-2-énamid nevű vegyület képződik. Ez fehér színű, szagtalan szilárd anyag, amely vízben és más oldószerekben is jól oldódik, ám rendkívül mérgező. Bőrirritáló és rákkeltő hatása is lehet, ami növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Akrilamidot tartalmazhat még kávé, különböző kekszek és kenyerek is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt írja, az elfogyasztott ételekkel és italokkal bevitt akrilamid felszívódik a gyomor- és bélrendszerből, eljut a szervekbe, és a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatok során átalakul. Az egyik fő anyagcseretermék a glicidamid. Feltehetően ez a vegyület okozza a kísérleti állatokban észlelt génmutációkat és tumorokat. Ha arra is kíváncsi vagy, melyek a legveszélyesebb E-számmal ellátott adalékanyagok az ételekben, ide kattintva elolvashatod.
Egyes tejtermékek
Egy 2021-es kutatás szerint néhány tejtermék gyakori fogyasztása növelheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A tej, a sajt és a joghurt növelheti az úgynevezett inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) szintjét, és ezáltal hatással van az agyalapi mirigy működésére. Az IGF-1 ugyanakkor a prosztataráksejtek szaporodásához is hozzájárulhatnak. A dió fogyasztása azért lehet hatékony a prosztatarák ellen, mert képes lebontani a szervezetben lévő IGF-1-et.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Cukor és ultrafeldolgozott élelmiszer
A magas cukortartalmú és ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát. Egy 2023-as tanulmány szerint az olyan ételek, mint a fehér kenyér, a cukros pékáruk és sütemények, a fehér rizs és a cukros üdítőitalok elősegítik a gyulladást és az oxidatív stresszt, amelyek növelik bizonyos ráktípusok rizikóját. Ezeknek hatására nagyobb eséllyel alakul ki a szervezetben petefészek-, emlő-, méhnyálkahártya és vastagbélrák. A rákmegelőző ételekről ide kattintva olvashatsz.
Innen tudod, hogy bekapcsolt a szervezeted védekező mechanizmusa - A fejfájás és az evési rohamok is lehetnek tünetek
Az üss vagy fuss reakció hosszútávon nagyon sok egészségügyi problémát okozhat.
Elolvasom(A képek forrása: Getty Images Hungary)