Blokkolja a rákkeltő anyagokat a kutatók szerint! Így használd a rozmaringot

A rozmaring antioxidánsai gátolják a rákkeltő anyagok kialakulását.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rozmaring nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is jól ismert. A népi gyógyászat női bajokra, gyomorpanaszokra, sőt, reumára is alkalmazza.

A legújabb kutatások szerint pedig komoly szerepet játszhat a rák kialakulásának meggátolásában is.

Blokkolja a rákkeltő anyagokat

Egy, a Kansasi Állami Egyetemen végzett kutatás során a rozmaringban lévő vegyületek egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatócsoport olyan anyagokat fedezett fel a fűszernövényben, melyek blokkolják a hússütés közben keletkező rákkeltő anyagokat. J. Scott Smith, a csoportot vezető professzor elmondta, hogy a kutatás marhahúspogácsák vizsgálatával kezdődött.

Arra jutottak, hogy a húsok sütése közben a magas hőnek köszönhetően úgynevezett heterociklikus aminok - HCA vegyületek - szabadulnak fel, melyek rákkeltő tulajdonságúak. Az már eddig is ismert volt, hogy a vörös húsok többek között alacsony rosttartalmukból adódóan növelik a rák kialakulásának kockázatát, azonban a HCA nemcsak a marhahúsban, hanem minden húsfélében jelen van. Persze az, hogy milyen arányban, nagyban függ a sütési időtől és a hőmérséklettől.

A 177°C alatt, kevesebb, mint négy percig sütött húsban a HCA mennyisége még elenyésző, de az efeletti hő- és időmennyiség már károsan hat. Ugyanakkor nem utolsó szempont, hogy ha ennél alacsonyabb hőmérsékleten sütöd, akkor a hús veszít az ízéből.

Képeken 13 durva rákkeltő!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Antioxidáns rozmaring

Smith és társai azt próbálták kideríteni, hogy milyen fűszernövénnyel lehet hatástalanítani ezeket a rákkeltő anyagokat, így került a rozmaring a kutatás középpontjába. A benne található rozmaringsav, illetve carnosol és carnosic savak blokkolják a HCA vegyületeket, és hő hatására sem pusztulnak el. Ezek az antioxidáns anyagok segítenek megkötni a rákos sejtek kialakulásáért felelős oxidált sejteket. A kutatás többek között arra is kitért, hogy a bazsalikom, a zsálya, a majoránna és az oregánó is hasonló hatással bírnak, ezért érdemes őket húsok fűszerezésénél és pácolásánál alkalmazni.

Hasznos gyógynövény

A rozmaringnak az antioxidáns hatáson kívül számos jótékony tulajdonsága van még a szervezetre nézve. A benne lévő olajok javítják a vérellátást, serkentik az idegrendszert, míg a keserűanyagok a gyomorsav-kiválasztásban játszanak szerepet. A fűszernövény levelei baktérium- és vírusölő hatással bírnak, de a menstruációs görcsöket is remekül oldják, sőt, ha rendszertelen menzeszed, a rozmaringtea segítségével beállíthatod a ciklusodat.

Így használd a rozmaringot!

A teát nem nehéz elkészíteni, nagyjából egy teáskanálnyi szárított rozmaringot forrázz le egy liter vízzel. Fedd le, hagyd állni tíz percet, és kedved szerint ízesítsd mézzel. Naponta két-három alkalommal is fogyaszthatod.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Magát a fűszernövényt pedig akár a mindennapi főzés során is felhasználhatod. A rozmaring a húsok ízeit remekül kihozza, de a főzelékeknek és a leveseknek is igazán különleges aromát ad.

Ezt is szeretjük