Blokkolja a rákkeltő anyagokat a kutatók szerint! Így használd a rozmaringot
A rozmaring antioxidánsai gátolják a rákkeltő anyagok kialakulását.
A rozmaring nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is jól ismert. A népi gyógyászat női bajokra, gyomorpanaszokra, sőt, reumára is alkalmazza.
A legújabb kutatások szerint pedig komoly szerepet játszhat a rák kialakulásának meggátolásában is.
Blokkolja a rákkeltő anyagokat
Egy, a Kansasi Állami Egyetemen végzett kutatás során a rozmaringban lévő vegyületek egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták. A kutatócsoport olyan anyagokat fedezett fel a fűszernövényben, melyek blokkolják a hússütés közben keletkező rákkeltő anyagokat. J. Scott Smith, a csoportot vezető professzor elmondta, hogy a kutatás marhahúspogácsák vizsgálatával kezdődött.
Arra jutottak, hogy a húsok sütése közben a magas hőnek köszönhetően úgynevezett heterociklikus aminok - HCA vegyületek - szabadulnak fel, melyek rákkeltő tulajdonságúak. Az már eddig is ismert volt, hogy a vörös húsok többek között alacsony rosttartalmukból adódóan növelik a rák kialakulásának kockázatát, azonban a HCA nemcsak a marhahúsban, hanem minden húsfélében jelen van. Persze az, hogy milyen arányban, nagyban függ a sütési időtől és a hőmérséklettől.
A 177°C alatt, kevesebb, mint négy percig sütött húsban a HCA mennyisége még elenyésző, de az efeletti hő- és időmennyiség már károsan hat. Ugyanakkor nem utolsó szempont, hogy ha ennél alacsonyabb hőmérsékleten sütöd, akkor a hús veszít az ízéből.
Antioxidáns rozmaring
Smith és társai azt próbálták kideríteni, hogy milyen fűszernövénnyel lehet hatástalanítani ezeket a rákkeltő anyagokat, így került a rozmaring a kutatás középpontjába. A benne található rozmaringsav, illetve carnosol és carnosic savak blokkolják a HCA vegyületeket, és hő hatására sem pusztulnak el. Ezek az antioxidáns anyagok segítenek megkötni a rákos sejtek kialakulásáért felelős oxidált sejteket. A kutatás többek között arra is kitért, hogy a bazsalikom, a zsálya, a majoránna és az oregánó is hasonló hatással bírnak, ezért érdemes őket húsok fűszerezésénél és pácolásánál alkalmazni.
Hasznos gyógynövény
A rozmaringnak az antioxidáns hatáson kívül számos jótékony tulajdonsága van még a szervezetre nézve. A benne lévő olajok javítják a vérellátást, serkentik az idegrendszert, míg a keserűanyagok a gyomorsav-kiválasztásban játszanak szerepet. A fűszernövény levelei baktérium- és vírusölő hatással bírnak, de a menstruációs görcsöket is remekül oldják, sőt, ha rendszertelen menzeszed, a rozmaringtea segítségével beállíthatod a ciklusodat.
Így használd a rozmaringot!
A teát nem nehéz elkészíteni, nagyjából egy teáskanálnyi szárított rozmaringot forrázz le egy liter vízzel. Fedd le, hagyd állni tíz percet, és kedved szerint ízesítsd mézzel. Naponta két-három alkalommal is fogyaszthatod.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Magát a fűszernövényt pedig akár a mindennapi főzés során is felhasználhatod. A rozmaring a húsok ízeit remekül kihozza, de a főzelékeknek és a leveseknek is igazán különleges aromát ad.
OLVASD EL EZT IS!
- banán
- depresszió
3 egészségügyi érv a banánfogyasztás mellett
- paradicsom
- gyógyító táplálékok