Ez történik, ha lenyeled a rágógumit

7 évig a gyomorban marad?

Talán minden nap rágógumizol, ám csak ritkán nyeled le. Mi történik, ha mégis?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Talán te is hallottad már, hogy ha véletlenül lenyeled a rágógumit, valahol összeragasztja az emésztőrendszeredet. Van, aki szerint - a gyomorsav maró hatása ellenére - hét évig nem hagyja el a gyomrodat.

Számos ilyen és ehhez hasonló mendemonda él a köztudatban, ám ha kíváncsi vagy, mi történik valójában a szervezeteden belül a rágógumival, eláruljuk.

Miből áll a rágógumi?

A rágógumi az emberi szervezet számára emészthetetlen anyag. Ami az összetevőket illeti, nem is hinnéd, mennyi különös, mesterséges anyagot belezsúfoltak az apró drazséba. Egy átlagos rágógumi tartalmaz édesítőszereket - például szorbitot, aszpartámot, aceszulfám-K-t -, sűrítőanyagként gumiarábikumot, emulgálószerként szójalecitint, fényező anyagként karnaubaviaszt, valamint különféle aromákat, színezőanyagokat.

Lenyelted a rágót?

Bár a rágógumi lebontását a nyál a szájban megkezdi, megbirkózni nem képes vele, csak rághatóvá teszi. Ha lejjebb csúszik, a nyelőcsövön át a gyomorba kerül, de a gyomorsav sem képes lebontani, így továbbhalad az emésztőrendszeren. A bél perisztaltikus mozgásának köszönhetően nagyjából két nap alatt átjut a szervezeten.

Mikor lehet baj belőle?

Ha valaki rendszeresen nyel le rágógumit, a szervezetében felhalmozódhatnak az apró gumidarabok, ami az emésztőrendszer elzáródásához vezethet. Ez inkább gyermekeknél fordulhat elő - egyrészt esetükben gyakoribb, hogy véletlenül lenyelik a rágót, másrészt emésztőrendszerük kisebb átmérőjű, így nagyobb az elzáródás veszélye. Hozzá kell tenni, hogy szerencsére az ilyen balesetek meglehetősen ritkák.

Rákkeltő anyagok a rágógumiban

Sajnos azok a vegyületek, melyeket a rágógumi csomagolásának hátoldalán látsz, nem veszélytelenek. Az aszpartám és az aceszulfám-K is rákkeltő édesítőszer. Előbbi folyamatos viták tárgyát képezi. Több kutatás is kapcsolatot mutatott ki az aszpartám és a rák kialakulása között.

Utóbbi betiltását sürgetik külföldi táplálkozási szakértők, mivel állatkísérletek során rákkeltőnek bizonyult. Természetesen ezek a vegyületek elsősorban nagy mennyiségben fogyasztva veszélyesek: ha tehát napi egy-két rágógumit rágsz el, nem kell aggódnod.

Ezt is szeretjük