Rendszertelen menzesz, ciszta: 2 lelki ok a petefészek-betegségek mögött
A petefészekciszta mögött gyakran állnak lelki problémák.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A petefészekciszta gyakori nőgyógyászati betegség, amely szerencsére ritkán okoz igazán komoly problémát. Jelenlétére általában a rendszertelen, kimaradó menstruáció hívja fel a figyelmet.

Kialakulásának hátterében számos tényező meghúzódhat, de gyakran lelki alapon fejlődik ki: fokozott stressz, érzelmi változás okozza.

Így alakul ki a petefészekciszta

A petefészekciszta egy folyadékkal telt hólyag, mely a szerv belsejében, illetve annak falán alakul ki. A petefészek normál esetben minden hónapban létrehoz egy tüszőt, amely az érő petét veszi körül, és hormonokat termel.

Amikor a petesejt kilökődik, és elindul a petevezetéken át a méh felé, a tüsző felszívódik - hiszen a továbbiakban nincs rá szükség.

Amennyiben nem kerül sor a petesejt kilökődésére, a tüsző úgynevezett funkcionális cisztává alakul, hormonokat termel és vérzési zavarokhoz, rendszertelen menzeszhez vezethet.

Ez a petefészekciszták leggyakoribb formája, de léteznek még úgynevezett organikus petefészekciszták is. A petefészekciszták tüneteiről és kezeléséről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

2 lelki ok a petefészekciszták mögött

Nőiességgel, anyasággal kapcsolatos lelki problémák

A petefészekciszták az anyasággal, illetve a nőiességgel kapcsolatos kérdéseket jelképezik. A petefészek az élet keletkezésének kezdetét szimbolizálja, elégtelen működésével bizonyos szempontból elvágod magad lényed női oldalától.
A petefészekciszta kialakulása utalhat valamilyen, az édesanyáddal kapcsolatos problémára, közöttetek lévő feszültségre, esetleg veszteségre. Ugyanakkor kialakulhat a saját anyaságoddal, nőiességeddel szemben érzett bizonytalanság talaján is. A betegség orvosi kezelése mellett fontos, hogy a lelki oldalnak is utánanézz - segíthet ebben kineziológus vagy pszichológus.

Az energia burokba zárása

A petefészekciszta utalhat felhalmozott, burokba zárt érzelmi, illetve kreatív energiákra is. Előfordulhat, hogy nem adsz teret önmagad újabb aspektusainak, nem mersz belefogni valamilyen új vállalkozásba, amire a lelked mélyén vágysz.

Megeshet, hogy elfojtasz, szőnyeg alá söpörsz valamilyen téged foglalkoztató érzelmi kérdést annak érdekében, hogy ne okozz ezzel kapcsolati konfliktust. Ahhoz, hogy búcsút inthess a petefészekcisztának, fontos, hogy felszabadítsd burokba zárt energiáidat.

Ezt is szeretjük