Mi legyen a penészes lekvárral? Leszedheted róla, vagy veszélyes?
Tudod, mit kell tenned a penészes lekvárral, sajttal, tejföllel, ha fontos az egészséged?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A penészes élelmiszerrel kapcsolatban alapvetően két iskola létezik: az egyik szerint azonnal repüljön a kukába, míg a másik úgy vélekedik, általában le lehet vágni, kanalazni róla a fehér vagy éppen zöld részeket.

Valójában elsősorban az élelmiszer állagától függ, hogy fogyasztható-e a táplálék azok után, hogy megjelentek rajta az apró szőrös pöttyök - írja a listverse.com.

Miért alakul ki a penész?

A penészgombák egysejtű, mikroszkopikus, heterotróf élőlények, melyek testük szerves anyagait nem képesek egyedül előállítani - elsősorban ez különbözteti meg őket a növényektől. A környezetükben élő szerves molekulák lebontásával fedezik energiaszükségletüket. Kellő mennyiségű víz és tápanyag segítségével másolatot készítenek sajtalkotó elemeikből és osztódásba kezdenek, ahogy mondani szokás: gombamód szaporodnak.

Megeheted a penészes élelmiszert?

Mivel egyes penészgombák anyagcseréjének melléktermékekeként veszélyes méreganyagok - mikotoxinok - keletkeznek, érdemes komolyan mérlegelni, hogy elfogyasztod-e a penészes élelmiszereket. Ez ugyanis hosszú távon növelheti a vese- és májkárosodás esélyét, valamint az immunműködésre is rossz hatással van.

Alapvetően igaz, hogy a keményebb állagú élelmiszerek penészesedésével kapcsolatban elnézőbb lehetsz. Ilyenek például a keményebb sajtok, a szalámik, a káposzta, a répafélék. Ha a penészes résztől pár centiméterre levágod az érintett részt, a maradék elfogyasztása általában nem jelent veszélyt a szervezetedre.

Velük szemben a magasabb nedvességtartalmú, lágyabb élelmiszereket - például paradicsomot, őszibarackot, szószokat, feldolgozott húskészítményeket, tejfölt, sajtkrémet - jobb kidobni, ha penészfoltot látsz rajtuk. Ezekben a táplálékokban ugyanis könnyebben osztódnak a hosszabb sejtláncok, mélyebbre hatolhatnak az ételekbe - a gombafonalak azonban kezdetben szabad szemmel nem láthatóak.

Mi legyen a penészes lekvárral?

A lekvár pont határesetnek bizonyul, mert egyes szakemberek szerint a magas cukortartalmú élelmiszereknél a penészes réteg alapos eltávolítása után fogyasztható a maradék. Mások szerint magas víztartalma és lágy állaga miatt meg kell válnod a lekvártól. Az igazság itt is valahol középtájon húzódik: ha egy-egy penészpöttyöt látsz, azt még leszedheted, ha azonban komolyabb a zöld fedőréteg, ne halászd le róla, inkább landoljon a lekvár a kukában.

Így előzd meg a penész kialakulását!

Fontos, hogy tisztán tartsd a hűtőszekrényt: néhány havonta ajánlott szódabikarbónás vízzel átmosni. Hogy pontosan, hogyan végezheted a takarítást arról korábbi cikkünkben tájékozódhatsz.

Fontos, hogy a lekvárokba ne nyúlj bele morzsás, vajas késsel, mindig tiszta kanálat használj. A felbontott készételek, konzervek, megkezdett zöldségek, gyümölcsök maradékát pedig tiszta, jól zárható edénybe tedd vissza a hűtőbe - és néhány napon belül fogyaszd el. Amennyiben a hűtőben mégis bepenészedik valamilyen táplálék, vizsgáld meg alaposan a környezetében lévő ételeket, a penészes élelmiszer helyét pedig fertőtlenítsd.

Ezt is szeretjük