Ősszel születtél? Ilyen hatással van az egészségedre a kutatók szerint
Az őszi születésnap összefüggést mutat az élettartammal.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősszel született babák egészégének megőrzése értelemszerűen nagyobb odafigyelést igényel a kezdetekben - a hidegebb idő és a kórokozók könnyebb terjedése miatt.

Egy, a Chicagói Egyetemen végzett tanulmány szerint azonban hosszú távon előnyre számíthat, aki ebben az évszakban látta meg a napvilágot.

Ősszel születtél? Hosszabb életed lesz!

Leonyid Gavrilov és Natalia Gavrilova, a Chicagói Egyetem tudósai összesen 1500, az Amerikai Egyesült Államokban 1880 és 1895 között született ember élettartamát vizsgálták meg kutatásuk során.

Úgy találták, hogy azok, akik az őszi hónapokban látták meg a napvilágot, nagyobb eséllyel érték meg a 100. születésnapjukat, mint bármely más évszak szülöttei.

A 100 évet megért, őszi születésű emberek adatait összevetették rokonaik, házastársaik adataival is, hogy ily módon kizárhassák a genetikai, illetve környezeti előnyöket.

Mi az oka?

A kutatók feltételezése szerint az eredmények hátterében az áll, hogy a szeptember-november között született emberek életük korai szakaszában több kórokozóval, szezonális fertőzéssel találkoznak. Ennek köszönhetően pedig erősebb immunrendszerre tesznek szert, amely életük további részében egészségügyi szempontból nagyobb biztonságot jelent számukra.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy - ha nem is sokkal, de - statisztikai adatok szerint az őszi hónapokban jellemzően több gyermek jön a világra, így a nagy számok törvénye is hozzátesz valamit ahhoz, hogy a szeptember és november között születettek nagyobb eséllyel érik meg a 100. születésnapjukat.

Ezt is szeretjük