A lakcímen is múlik, túl lehet-e élni a rákot: szomorú igazság Magyarországról

Sajnos sok múlik a lakóhelyen, de érdemes tudni néhány dolgot.

nagykep?cikkid=167311&kep=kemoterapia1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az onkológiák eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazza a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. A betegszervezetek arra biztatnak, hogy az érintettek minél több információt gyűjtsenek össze, és éljenek a sorstársközösségek nyújtotta előnyökkel.

Prof. dr. Bodoky György tiszteletbeli elnök elmondta, hogy nem ismert, hogy idehaza az egyes onkológiai osztályok milyen eredményességgel kezelik a betegeket. Pedig mind szakmailag, mind a lakosság részéről jogos elvárás, hogy nyilvánossá tegyék az intézmények az eredményességi mutatóikat.

Ez egyrészt segítené a betegeket az intézményválasztásban, másrészt lehetővé tenné, hogy az osztályok átvegyék egymástól a jó gyakorlatokat, és országos szinten javulhasson a betegellátás színvonala.

Lakcím által befolyásolt esélyek

A modern daganatellenes terápiák alapvetően elérhetők a hazai onkológiai centrumokban. Nagy előrelépést hoz, hogy januártól újabb gyógyszerek kerülnek be a közfinanszírozásba. Lehetővé kell tenni, hogy senkitől se legyen földrajzilag túl távol az ellátás, mert akkor a betegek egy része nem fog eljutni a legkorszerűbb terápiát nyújtó osztályokra.

Sajnos elmondható, hogy Budapesten több lehetősége van egy rákbetegnek, mint vidéken. A fővárosban ugyanis akár több intézménytől is kérhetnek kezelési javaslatot vagy másodvéleményt, míg egy kieső vidéki településről fél napba is beletelhet eljutni még a legközelebbi onkológiai centrumba is, aminek eredményességi mutatói közel sem biztos, hogy a legjobbak.

A betegklubok szerepe nagyon fontos

Számos előadás foglakozik az új immunterápiákkal, melyektől áttörést vártak több betegségtípus esetén is. Egyelőre a betegeknek csak egy kis részénél sikerült látványos eredményeket elérni. Lehetőség van a célzott onkológiai kezelésekre, amelyekről több éves tapasztalat áll rendelkezésre a hazai ellátóhelyeken is. A szakma mégis attól tart, hogy ha a gyógyszerekhez azonos módon hozzá is jutnak a betegek, sohasem lesz esélyegyenlőség a rákgyógyításban.

Az onkológiáról kilépve a lakóhelytől, az anyagi körülményektől, a családi és baráti háttértől is függ, hogy ki kap támogatást a gyógyuláshoz, és ki hagyatkozhat csak önmagára. Viszont bárhonnan is indul valaki, az esélyein javít, ha helyben megkeresi a sorstársakat és betegklubokat. Az internet nagy segítség a tájékozódásban, de a világháló a megalapozatlan, a betegeket elbizonytalanító, veszélybe sodró tévhitek és álhírek terepe is.

A tudatos betegek előrébb juthatnak

A betegek felkészültségén és tudatosságán múlik, hogy mernek-e kérdezni vagy akár visszakérdeni. A lehetőségeit ismerő, a terápiákat értő, a mellékhatásokra felkészülő és azok csökkentéséért tenni tudó betegeknek jobbak a kilátásaik. Sajnos sok daganatos beteg érzi úgy, hogy sodródik az árral, és nincs érdemi ráhatása arra, ami vele történik. Többek között ezen próbál változtatni a Rákgyógyítás Magazin és a www.rakgyogyitas.hu portál is a szakmai anyagaival, így érdemes ezeket is gyakran böngészni.

Ezt is szeretjük