5 súlyos, tünetmentes nemi betegség

Az esetek bizonyos százalékában a nemi betegségek nem adnak hírt magukról, így kezelésük is nehéz. Ismerd meg a fertőzéseket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is kínos téma, a nemi betegségekről beszélni kell, hiszen nemcsak kellemetlenek, hanem súlyos következményekkel is járhatnak, ha kezelésük nem történik meg időben. A diagnózist ráadásul megnehezíti, hogy nem is lehetsz mindig biztos abban, hogy valóban fertőzött vagy-e, számos típus ugyanis nem, vagy legalábbis csak hosszú idő után produkál tüneteket.

Nemi herpesz

A Herpes genitalis, közismertebb nevén a nemi herpesz az egyik leggyakrabban előforduló vírusfertőzés. A betegség kiváltója a Herpes simplex virus 2. típusa, de a szájat megfertőző Herpes simplex 1. típusa is könnyen átkerülhet a nemi szervekre.

Nem kifejezetten nemi úton terjedő fertőzésről van szó, a vírus ugyanis egészséges bőrfelületre átkerülve is könnyedén eredményezhet megbetegedést. A szexuális érintkezés jellegétől függően akár a szájat, a péniszt, a herezacskót, a vulvát és az ánuszt, valamint annak környékét is megtámadhatja, fájdalmas hólyagokat, sebeket okozva a bőrfelületen.

A legnagyobb problémát az okozza, hogy a fertőzés az esetek csupán 20%-ában produkál tüneteket, 20%-ában teljesen tünetmentes, a maradék 60%-ról pedig egyszerűen nem derül ki a fertőzöttség ténye. Ráadásul kezelése csak abban az esetben lehet valóban eredményes, ha a fertőzéstől számított 24 órán belül speciális gyógyszeres terápiában részesül a beteg, ellenkező esetben nagy a valószínűsége, hogy a hólyagocskák időről időre felbukkannak.

Trichomoniasis

A betegség megjelenéséért felelős Trichonomas vaginalis olyan kórokozó, mely elsősorban szexuális úton terjed. Megjelenésének és elszaporodásának a különböző gyógyszeres kúrák, a túlzott antibiotikum-fogyasztás és a nem megfelelő higiénés szokások kedveznek, melyek legyengítik a szervezetet, szabad utat biztosítva ezzel a kórokozónak. A fertőzés megelőzését és felismerését megnehezíti, hogy jelenléte a fertőzöttek felénél nem produkál tüneteket, a férfiak pedig szinte minden esetben tünetmentesek.

A trichomoniasis kezelése - melyet bőséges, sokszor habzó, zöldes-sárgás váladékozás jellemez gyakori vizelési ingerrel és viszkető érzéssel párosulva - Lactobacillus-tartalmú tablettákkal, oldatokkal és kúpokkal történik, és általában néhány hétig tart. A szexuális partnert is kezelni kell.

Tripper, kankó

Bár ritkábban fordul elő, szót kell ejteni a gonorrhoea-ról, közismertebb nevén a tripperről vagy kankóról, hiszen azon fertőzések csoportjába tartozik, melyek a férfiak negyedénél és a nők felénél tünetmentesek. A betegség kialakulásáért a Neisseria gonorrhoeae baktérium a felelős, mely nőknél a méhnyakcsatornában bújik meg, ha pedig tüneteket okoz, akkor körülbelül egy héten belül bőséges, gennyes hüvelyi folyást, valamint közösüléskor és vizeletürítéskor fellépő fájdalmat eredményez. Ha antibiotikumos terápiával - mellyel egyébként könnyen megszüntethetőek a tünetek - nem kezelik időben, akár kismedencei gyulladáshoz, méhen kívüli terhességhez, súlyosabb esetben meddőséghez is vezethet a baktérium jelenléte.

Gombás fertőzések

Az egyik leggyakrabban előforduló - és talán a legtöbbeket érintő - nemi betegség a gombás fertőzés. A hüvelyben normális esetben is számtalan mikroorganizmus él, többek között a manapság oly gyakran emlegetett Candida albicans. Ez a gombafajta olyan kórokozó, mely a szervezetben egészséges állapotban is megtalálható. Problémát addig nem okoz, amíg más, ugyanitt élő baktériumok megakadályozzák az elszaporodását, bizonyos tényezők azonban - mint például a túlzott cukorfogyasztás és a gyógyszeres kezelés, a tampon és a pesszárium használata, a túl szűk vagy műszálas anyagból készült nadrágok viselése - könnyen felboríthatják az egyensúlyt.

A gombás fertőzések tünetei ritkábban jelentkeznek férfiaknál, ez a betegség elsősorban a nők számára jelent problémát. A gomba elszaporodása számos kellemetlen tünettel jár, többek között állandó, kellemetlen viszketéssel, a fertőzött terület kivörösödésével, vizelési és székelési panaszokkal, valamint sűrű, fehér, hüvelyi eredetű váladékozással. Gyógyítása gyógyszeres vagy helyi kezeléssel történik, az eredmény érdekében azonban a tünetek megjelenését követően a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulni!

Chlamydia

A Chlamydia egyike a legnehezebben felismerhető nemi betegségeknek, a nők esetében ugyanis 80%-ban, a férfiak tekintetében pedig 50%-ban tünetmentes. A helyzeten csak ront, hogy a betegséget hordozó tünetek hiányában is fertőzőképes, ráadásul a gomba nemcsak szexuális közösülés útján adható át, hanem cseppfertőzéssel is terjed. Ha túl gyakran váltod a partnereidet, és átestél már valamilyen nemi úton terjedő betegségen, továbbá gyakran szenvedsz hasfájástól és puffadástól, ami esetleg rendszeresen visszatérő, hüvelyi eredetű folyással párosul, érdemes felkeresned egy szakorvost, majd szűrővizsgálatot kérned.

A Chlamydia tünetei antibiotikumos kezeléssel megszüntethetőek, ehhez azonban fontos, hogy időben diagnosztizálják a betegséget, és egyidejűleg a partnered is részesüljön gyógyszeres terápiában, még akkor is, ha nála nem jelentkeztek a tünetek.

Ezt is szeretjük