A legjobb módszer fájó napégés ellen

Szerintünk

Nem voltál elővigyázatos, és a kelleténél jobban lepirultál? Eláruljuk, hogy enyhíthetsz a kellemetlen, vöröslő tüneteken.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Remek dolog a vízparton egy jeges üdítővel a kézben élvezni a nap éltető sugarait. A napozásnak azonban megvannak a maga hátrányai. Ha rosszul jártál, és leégtél, vess be házi praktikákat. Eláruljuk, szerintünk melyiket érdemes választanod.

Erna

Fehér bőrű vagyok, ezért a napégés ellen elsősorban a megelőzést tartom fontosnak: nem megyek a tűző napra, inkább árnyékban maradok. Ha mégis szeretnék sok D-vitaminnal feltöltődni, akkor ezt valami lenge ruhában teszem.

Természetesen velem is előfordult már, hogy nem voltam elég elővigyázatos, és megtörtént a baj. Ilyenkor egy ruhadarabbal próbálom enyhíteni azt az érzést, ami leginkább arra hasonlít, mintha ezer tűvel szurkálnának. Ez a ruhadarab egy egyszerű vizes póló, mely folyamatosan hűti a megégett területeket, és nem engedi kiszáradni a bőrt. Ez a praktika csak nagy hőségben alkalmazandó, mert egyébként könnyen meg lehet fázni tőle.

Ági

Bevallom, a nyár folyamán többször is előfordul, hogy a nap jobban megkap a kelleténél. Ez általában felhős vagy szeles időben esik meg, amikor nem számítok rá. A kármentés nálam a hideg zuhannyal kezdődik. Ez bármely égési sérülésre - a leégés is ide tartozik - kiválóan alkalmazható, és, bár nem a legkellemesebb, lehúzza a bőr pirosságát. A zuhany akkor hatásos, ha nem egy percig tart. Amennyiben szerencsésebb voltam, és nem égett le túl erősen a bőröm, akkor egyszerű hidratálókrémet használok, semmi esetre sem hűsítő alkoholos készítményt, mert az szárítja a bőrt. Ha azonban pecsenyére sültem, akkor a jó öreg Panthenolhoz fordulok.

Lilla

A legérzékenyebb területeket akkor is bekenem naptejjel, ha csak az utcára megyek ki délidőben. Mivel azonban nagyon fehér a bőröm, még akkor is sikerül néha megpirulnom, ha gondoskodom a napvédelemről. Abban az esetben, ha egy kicsit jobban megkap a nap, két házi praktikát szoktam bevetni. Egyrészt a natúr joghurtot, melyet lehűtve, vékonyan kenek fel az adott testrészre. Emellett gyorsan hűsíti, illetve megnyugtatja a bőröm, ha olyan hidratálókrémmel kenem be magam, melyet addig a hűtőben tároltam. Így a napégéssel járó kellemetlenségeket, például a viszketést és a hámlást mindig sikerül elkerülnöm.

Eszti

Szerencsésnek mondhatom magam, mert nem túl gyakran fordul elő, hogy leég a bőröm. Általában elég, ha az arcomra és a vállamra kenek egy kevés naptejet - ezzel már könnyen megelőzöm a napégést. Ha mégsem vagyok elég körültekintő, és a kritikus 11-15 óra között sikerül napoznom, előfordul, hogy kicsit lepirulok. Ilyen esetekben a kamillás borogatást választom. Főzök egy adag kamillateát, majd a hűtőbe teszem. Ha már elég hideg, vattapamaccsal lekenem vele a vörös területeket. Amennyiben súlyosabb a helyzet, egy nagyobb fazékban főzöm meg a teát, majd, ha kihűlt, vékony törölközőt áztatok bele, mellyel kicsit letakarom a hátam.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Melinda

Bár elég világos a bőröm, szerencsére nem vagyok hajlamos a leégésre. Éppen ennek köszönhetően azonban az első napozások alkalmával gyakran pórul járok, ha nem használok elég erős fényvédő krémet. A fájdalmas leégésnél, amitől az ember aludni sem tud, nincs rosszabb. Éppen ezért, ha jól lesültem, minden praktikát bevetek annak érdekében, hogy fájó bőrömnek egy kis hűs nyugalmat szerezzek. Erre a célra a saját, otthoni termesztésű aloémat szoktam használni. Ilyenkor levágok egy kis darabot a leveléből, és hűsítő géljével alaposan bekenem fájdalmasan vöröslő bőrömet.

Ezt is szeretjük