Így távolítsd el szakszerűen a kullancsot!
Most kezdődik a kullancsszezon
Már csak homályos emlékeid maradtak a kullancs kioperálásáról?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a tavaszi nap sugarai megkezdik a természet újjáélesztését, a kirándulók mellett az apró vérszívók is birtokba veszik a zöld területeket. A kullancsszezon mindig időjárásfüggő. Hazánkban általában március végén elkezdődik, áprilisra pedig már mind több kullancs nyeri vissza tavaszi aktivitását. Bár az apró vérszívók elsősorban a fás, bokros területeken leselkednek rád, nem vagy teljesen biztonságban a nagyvárosokban sem.

A kisebb parkokban, a családi házak kertjében szintén gyakori vendégek lehetnek. Elsősorban a levelek fonákján, illetve a fűszálakon pihenve várnak arra, hogy beléd kapaszkodjanak. Ha bőrödbe fúródott állatot találsz, fontos, hogy szakszerűen eltávolítsd.

Kedvenc testtájaik

Az első és legfontosabb dolog, hogy egy szabadban töltött nap vagy egy erdei kirándulás után az esti fürdésnél mindig nagyon alaposan vizsgáld meg a testedet - tetőtől talpig. Különösen a testhajlatokra koncentrálj, hiszen itt valamivel magasabb a testhőmérsékleted, ráadásul vékonyabb a bőröd, ami jobban vonzza a vérszívókat. Miután a kellemetlen vendég megtalálta a számára ideális helyet, befúrja magát a bőröd alá, és pár órán belül már szívja is a véredet. Épp ezért a legjobb, ha ez alatt a néhány óra alatt megtalálod, és eltávolítod a bőrödből.

Fertőzésveszély!

Amennyiben sikerül időben megszabadulnod a vérszívótól, megelőzheted a kullancsok által terjesztett összes betegséget - így például a Lyme-kórt. Magyarországon minden ezredik kullancs fertőzött az agyhártya-, valamint agyvelőgyulladást okozó vírussal, a Lyme-kór baktériumát pedig minden tizedik Európában élő kullancs hordozza.

Így távolítsd el a kullancsot!

Felejtsd el az olajokat!

Rendkívül fontos, hogy ne használj se testápolót, se étolajat a kullancs eltávolításához. Ne kenj semmit az állatra, mert ezzel csak azt éred el, hogy reflexszerűen visszaöklendezi a nyálat és az addig szívott vért a bőrbe, ami komoly gondokat okozhat - különösen akkor, ha a vérszívó valamilyen fertőzést hordoz magában.

Fő a határozottság!

Mivel a kullancs fullánkja kampós, nehezen tudod eltávolítani, bármelyik irányba is forgatod. Ráadásul ha sokat bajlódsz vele, hasonlóképpen járhatsz, mint akkor, ha rákentél volna valamit az állatra. Vagyis a potrohában lévő - esetleg fertőzött - tartalmat visszaöklendezheti a bőröd alá. Ha tehát meg akarsz szabadulni a kellemetlen vendégtől, fogj egy csipeszt, ezzel ragadd meg az állat potrohát, minél közelebb a bőrödhöz, majd finoman és egyenletes erővel húzd ki.

Ha bennszakad a feje

Előfordulhat, hogy a kullancs feje bennszakad, ám ettől nem kell megijedned. A legjobb, ha kivárod azt az egy-két hetet, míg szervezeted egyszerűen magától kilöki az idegen testet. Ha ugyanis elkezded kicsipegetni a bennmaradt részeket, könnyen begyulladhat és felülfertőződhet a bőröd.

Utómunkálatok

A kullancsot a kihúzást követően nyomd össze két körmöd között, vagy égesd el. A csípés helyét érdemes egy kevés alkohollal, esetleg Betadine oldattal lefertőtlenítened. Ezt még a második napon is megismételheted, ám ezt követően általában nincs szükség további óvintézkedésre. A biztonság kedvéért néhány héten át kísérd figyelemmel azt a testtájat, ahová a vérszívó befészkelte magát.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Mikor kezdj aggódni?

Amennyiben a csípés helyén néhány napig bőrpír látható, még nem kell megijedned, ez valószínűleg a kullancs nyála által kiváltott allergiás reakció, mely teljesen természetes. Ha azonban testeden a csípést követő egy hónapon belül vándorló bőrpírt veszel észre, valamint fáradtnak, levertnek érzed magad, izomfájdalmaid vannak, esetleg belázasodsz, feltétlenül fordulj orvoshoz. A tünetek ugyanis Lyme-kórra utalhatnak.

Ezt is szeretjük