2 hét, 6 kiló - és tilos az éhezés!

Szeretnél végre egy olyan diétát találni, ami hatásos, egészséges, sőt, a koplalást kifejezetten megtiltja? Próbáld ki a Montignac-módszert!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy francia tudós-gourmand, aki nemcsak hogy elindult szerencsét próbálni, de meg sem állt addig, míg fel nem találta a glikémiás indexet, illetve meg nem hódította a holland királynőt, majd Kylie Minoque-ot, Gerald Depardieu-t, és a világ fogyni vágyóinak népes táborát.

Michel Montignac sikerét annak köszönhette, hogy szívükért a szó szoros értelmében harcolt, mégpedig egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminban és antioxidánsokban gazdag, az ízekre nagy hangsúlyt helyező, viszont a koplalás gondolatát messzire elkerülő diétás módszerével.

Mit érhetsz el a diétával?

  • Kiiktatsz étrendedből mindent, ami egészségtelen.
  • Súlyvesztés - heti 2-3 kiló mínuszra számíthatsz.
  • Csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Csökkentheted a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • Egyáltalán nem leszel éhes.
  • Feltöltöd szervezeted vitaminokkal.

A Montignac-módszer

A Montignac-diéta tipikusan a „nem az a lényeg, hogy mennyit eszel, hanem az, hogy mit” alapvetésű diéták közé tartozik, emellett Montignac volt az atyja a glikémiás indexen alapuló táplálkozás kidolgozásának is. A módszer szerint nem attól leszel vékonyabb, hogy keveset eszel, sőt, ha szervezeted megrémül a hét szűk esztendő ígéretétől, vészriadót fúj, és elkezd raktározni. Ezt csak tovább fokozódik, ha visszaállsz a „normál” táplálkozásra, így bekövetkezik a jól ismert jojó-effektus.

Fogyasztó turmixok recepttel: képeken a legjobbak!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Montignac másik meglátása, hogy nem a zsír jelenti az elsőszámú fogyókúrás közellenséget – mint ahogy az a köztudatban él –, hanem az úgynevezett rossz szénhidrátok, a nem teljes őrlésű gabonából készült pékáruk és a cukrozott élelmiszerek, melyek nagymértékű fogyasztása elhízáshoz, illetve más komoly problémákhoz, például szív- és érrendszeri megbetegedésekhez és cukorbetegséghez vezethet.

Ezek az ételek ugyanis fogyasztásuk után hirtelen emelik meg a vércukorszintet, ami a hasnyálmirigy által termelt inzulin hatására hirtelen le is esik, így nagyon hamar újra éhes leszel, nem is beszélve arról, hogy az ilyen élelmiszerekben gazdag táplálkozás egy idő után túlságosan is leterheli a hasnyálmirigyet, ami nem lesz képes fenntartani az egyensúlyt.

Montignac ezért kidolgozott egy olyan rendszert, ami az élelmiszereket aszerint osztályozza, hogy elfogyasztásuk után mennyire emelkedik meg a vércukorszint. A rendszer alapja a glikémiás index lett.

A glikémiás index (GI) az élelmiszereket az alapján helyezi el egy 0 és 100 közötti rangsorban, hogy mennyire emelik meg evés után a vércukorszintedet. Jó szénhidrátnak az alacsony glikémiás indexű, vagyis az 55 alatti élelmiszerek számítanak. Közepes glikémiás indexű besorolást az 56 és 69 közötti értékek kapnak, míg magasat a 70 felettiek.

Fontos továbbá, hogy a telített zsírsavakat cseréld le telítetlen zsírsavakra, vagyis állati eredetű zsiradékok helyett főzz például olívaolajjal. A zsírokat kombináld mindig hússal, hallal, zöldséggel és salátával, azonban szénhidrátokkal soha!

A diéta két szakasza

A fogyás szakasza: a diéta első szakaszában kizárólag alacsony glikémiás indexű ételeket fogyaszthatsz. Az anyagcsere optimális működése érdekében fontos a napi három főétkezés és a két kisebb étkezés betartása. Az első szakasz addig tart, míg el nem éred az optimális testsúlyt. Heti 2-3 kiló súlyvesztésre számíthatsz.

A normál testsúly megtartásának szakasza: a második szakasz már egyáltalán nem szigorú, így nemcsak alacsony glikémiás indexű ételeket ehetsz, azonban a nagyon magas GI-indexű ételeket lehetőleg a jövőben is kerüld el. A második szakasznak sincs meghatározott ideje, mondhatjuk azt is, hogy addig kell tartanod, míg karcsú akarsz maradni, tehát akármeddig követheted.

Az egyes élelmiszerek glikémiás értékei
70-100: dinnye, tök, főtt bab, méz, fehérkenyér, zabpehely, pattogatott kukorica, főtt fehér rizs, sült krumpli, maltóz, glükóz, krumplipüré, tejberizs, kalácsok, pizza, cukorka, csokiszelet, fehér lisztből készült tésztafélék.
55-69: mazsola, félbarna kenyér, banán, héjában főtt krumpli, barnarizs.
55 alatt: korpás kenyér, természetes rizs, teljes kiőrlésű lisztből készült tésztafélék, cukrozatlan bab, natúr müzli, frissen préselt gyümölcslé, barnakenyér, sárgabarack, sárgarépa, lencse, sárgaborsó, étcsokoládé, földimogyoró, zöld színű zöldségek, paradicsom, padlizsán, cukkíni, fokhagyma, vöröshagyma, cukrozatlan tejtermékek.

Mintaétrend

Reggelire egyél minden nap teljes kiőrlésű lisztből készült pékterméket, joghurtot vagy kefirt, néhány szelet almát, illetve igyál mellé gyümölcsteát, gyógyteát vagy fekete teát. Tízóraira és uzsonnára egyél egy-egy zöldséget vagy egy negyed csésze növényi magvat.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

1. nap

Ebéd: grillezett pulykamell tejfölös-fűszeres mártásban, párolt brokkoli, görögsaláta.
Vacsora: hagymakrémleves, joghurt.

2. nap

Ebéd: brokkolikrémleves, egy szelet grillezett pulyka barnarizzsel.
Vacsora: zöldsaláta, joghurt almaszeletekkel.

3. nap

Ebéd: lazacszelet zöldsalátával, bogyósgyümölcs, egy kevés mandula.
Vacsora: omlett zöldségsalátával.

4. nap

Ebéd: paradicsomleves, grillezett csirke párolt zöldségekkel.
Vacsora: zellerkrémleves, joghurt.

5. nap

Ebéd: lencseleves, zöldsaláta csirkével és sajttal.
Vacsora: gombakrémleves, párolt zöldbab, egy kis darab étcsokoládé.

6. nap

Ebéd: párolt lazac, sajtos-paradicsomos saláta.
Vacsora: tészta teljes kiőrlésű lisztből, párolt zöldbab, karfiol.

7. nap

Ebéd: brokkolis omlett, paradicsomsaláta.
Vacsora: káposztaleves, tonhal gombával.

Fontos!
A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek és emésztőszervi megbetegedésekben szenvedők nem alkalmazhatják. A kúra ideje alatt naponta legalább 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé vagy tea elfogyasztása javasolt. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!

OLVASD EL EZT IS!

no has ezdes
  • villámdiéták
  • villámdiéta mintaétrend

Tüntesd el az úszógumit 2 hét alatt!

Ezt is szeretjük