Csókbetegség
Ha szerelmed fertőz
A mononukleózis csók útján terjedő betegség, mely lefolyását tekintve járhat lázzal, de akár súlyos májmegnagyobbodással is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mononukleózist leginkább tinédzserek kapják el, de gyakran előfordul fiatal felnőtt és felnőtt korban. Becenevét, a csókbetegséget arról, kapta, hogy kizárólag nyál útján terjed. Mivel tünetei egy hónapig lappanganak gyakran előfordul a csók általi fertőzés.

A betegséget szinte minden egyes alkalommal az Ebstein-Barr vírus okozza. A vírus minden szövetet és szervet érint, ezért a diagnosztika sokszor időigényes és tévedésekkel teli.

Mi jellemző a vírusokra?
A fertőző betegségek kórokozói között előkelő helyet foglalnak el a vírusok. A legkisebb kórokozók közé tartoznak, sejteken kívül nem mutatnak önálló életjelenséget, csak élő, fogékony sejtekben tudnak szaporodni. A sejtbe kerülve azok anyagcseréjét átalakítják, átveszik az irányítást a sejt anyagcsererendszere felett. Ezáltal a szervezettel kölcsönhatásba lépnek, megfertőzik a szervezetet és a tünetmentes fertőzéstől kezdve atípusos vagy típusos lefolyású, enyhe vagy súlyos kórképet, legkülönfélébb szövődményekkel - esetenként - halált is okozhatnak. Számos vírus az infekcióval együtt kiváltja a szervezet védekezőképességének különböző mértékű átmeneti csökkenését is. Ilyen vírusok egyike az Epstein-Barr vírus is.

Tünetei

Mivel a betegség elsősorban nyál útján tejed, a vírus okozta elváltozások elsőként a szájüregben keletkeznek. Így először a beteg a torkában érzi, hogy valami nincs rendben. Ezután a torok megduzzad, majd a mandulák is bedagadnak, akár annyira, hogy összeérnek, akadályozva a légzést és a beszédet.

Gyakori az orrhang emiatt. Ha a mandulák begyulladnak és a gennyes gyulladást sokáig nem kezelik, akkor akár el is halhatnak, mely megoldása csak műtéti úton, a mandulák eltávolításával lehetséges. A torok, a mandulák és a garat megduzzadása mellett jellemző ugyanez a külső területeken is, mint amilyen a nyak és a benne lévő nyirokmirigyek is. A nyirokmirigyekre ható betegséget emiatt még mirigy láznak is szokták nevezni: Pfeiffer-féle mirigyláz – az első orvos után, aki leírta betegség lefolyását.

A hosszan tartó, erős szervezeten belüli gyulladás előbb-utóbb a májon és annak működésén is meglátszik. Járhat kifejezett sárgasággal, de kóros májfunkciós eredményekkel is.

Vérben látható elváltozások:

  • Jellegzetes észlelhető vérképelváltozás az úgynevezett egymagvú – mononukleáris - sejtek megszaporodása, amely a normális 7-8 százalék helyett 30-40 százalékot is kitehet.
  • Megemelkedik a fehérvérsejtek száma is.
  • A vérben vírusellenes antitestek is kimutathatóak.

Megtévesztő tünetek:

Különösen serdülő és fiatal felnőtt korban jellemzőek a rosszindulatú daganatos betegségekre utaló, megtévesztő és olykor riasztó tünetek: a nyirokmirigyek kóros megnagyobbodása olyan méreteket ölthet, hogy elsőre egyértelműen nyirokcsomó daganatnak tűnhet. Ezért is van az, hogy a mononukleózisos betegek felét a hematológiai osztályon szűrik ki.

Ritka komplikáció:

A betegség egy szerencsére ritka tünete a léprepedés, mely akár halálos kimenetelű is lehet.
Emellett okozhat csontvelő elégtelenséget is, mely vérzéses halálhoz vezet.

Fontos azonban tudni ezekről a tünetekről és szövődményekről, hogy előfordulási esélyük bőven egy ezrelék alatt van.

A vírusokról szóló keretes részt eredeti környezetében az InforMed » oldalán találod.

Ezt is szeretjük