A migrén meglepő okai és természetes kezelése
Hihetetlenül sokan szenvednek migréntől, meglepő módon már egészen kisgyermek korban is! Mitől lesz valaki migrénes, és mit tehet ellene?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Különböző klinikák által végzett felmérések alapján kiderült, hogy az európai népesség túlnyomó többsége - 70%-a - fejfájós. A nők gyakrabban panaszkodnak a tünetek miatt, mint a férfiak. Ugyanakkor több fiatal érintett, mint idős. Megdöbbentő adat, hogy már az iskoláskorú gyermekek 5%-a is tudja, mi a fejfájás!

Típustan

A szakértők sokféle fajtájú és eredetű fejfájást ismernek és különböztetnek meg. A leggyakoribb azonban az alábbi két típus:

  • feszítő jellegű fejfájás
  • migrén.

A megkérdezettek 54%-a szenved feszítő fejfájástól, 38%-a pedig a migréntől.

Csupán 8%-uk számolt be más típusú fejfájásról. Ilyen például a pillanatnyi, múló fejgörcs, illetve az olyan fejfájás is, melyet más betegség idéz elő. De vannak olyan páciensek is, akik többféle fejfájásról is panaszkodnak.

Széthasad a fejem!

A feszítő jellegű fejfájás lehet időszakos, kevesebb mint 15 nap havonta, és krónikus, több mint 15 nap egy hónapban. Ez a típusú fejfájás a nőket és a férfiakat egyformán érinti. Sokan már évtizedek óta együtt élnek vele, szenvednek tőle. A fejfájás eme formája a hétköznapi tevékenységet károsan befolyásolja, azonban nem teszi lehetetlenné.

Az időszakos típusúnál a panaszok minimum 30 percig és maximum 7 napig tartanak, szünet nélkül. Gyakran a tarkó, illetve a homlok területén jelentkező könnyű vagy közepes erősségű fájdalomról van szó, mely húzó vagy nyomó jellegű, és független a pulzustól. A fizikai aktivitás, erőkifejtés javulást eredményezhet.

Krónikus fejfájás esetén az érintett feszítő fejfájása minimum 6 hónapja jelentkezik. Kísérő tünete levertség, émelygés is lehet, illetve a tarkó és a fej izomzata érzékenyebbé válik.

A feszítő jellegű fejfájás okai ma még teljes körűen nem ismertek. Többek között kiválthatja: szokatlan megterhelés, pszichés stressz, izomgörcs, alváshiány, túlzásba vitt alkoholfogyasztás, dohányzás, rendszeres kávézás, kedvezőtlen külső tényezők – zaj, túl erős vagy gyakran váltakozó fény.

Tudtad-e?
A migrénes páciensek mintegy 70%-a nő, 20%-a férfi és 10%-a (!) gyerek. A migrén okai ez idáig nem tisztázottak. A különféle körülmények – melyek a betegség kialakulására bizonyíthatóan hatnak – arról tanúskodnak, hogy egy többtényezős kórságról van szó. Ennek eredményeképpen képtelenség egy univerzális módszer segítségével kezelni. A helyzet különösen a gyerekek esetében nehéz.

Fájdalomcsillapító-függőség

A feszítő fejfájás terápiájaként elsősorban orvosság nélküli kezelés javasolható, mivel ellenkező esetben a fájdalomcsillapító szerektől függőség alakulhat ki. Akut esetben – a fájdalom megszüntetése céljából – szükségessé válhat ugyan gyógyszerek adagolása, ám kizárólag orvosi felügyelet mellett!

Rémálom a koponyába zárva

A migrén periodikusan fellépő, egyoldali fejfájás. Olyan vegetatív kísérőjelenségekkel együtt jelentkezik, mint az émelygés, a hányás, a fény- és a zajérzékenység. Egy igazi migrénes roham órákig, sokszor akár napokig is eltarthat, és az érintettek mintegy 10-15%-ánál aurával együtt lép fel. Ez esetben az aura alatt olyan rövid ideig tartó, neurológiai tüneteket értünk, mint például a látómező kiesésével járó látászavarok, esetleg beszédzavarok.

Ezek a mai napig is vitatható tényezők:

  • agyi vérellátási problémák
  • genetikai örökség
  • az idegek gyulladásos folyamatai
  • emésztési zavarok.

Ételtől migrén?

Migrénes roham gerjesztője lehet az a fajta helytelen táplálkozás, amiben bőségesen megtalálhatóak a tiramin- és fenil-etilamin-tartalmú élelmiszerek, az élvezeti cikkek, mint például a csokoládé, a vörösbor, illetve a sajt. De az éhség és az alacsony vércukorszint is ludas lehet a dologban.

Fontos tudni! Migrént kiváltó hatásuk lehet az élelmiszerekben található színezékeknek, az ízfokozóknak és a tartósítószereknek.

A székrekedés és a felborult bélflóra is okozhat migrént, miként az alvás-ébrenlét ritmusában jelentkező zavarok, a túl kevés vagy a túl sok alvás, az optikai, az akusztikai és az illatingerek, valamint egyes hormonális tényezők. Ugyanakkor a pszichés és az időjárás-változások szerepe sem elhanyagolható.

A betegség keletkezése tehát rendkívül komplex folyamat, és kiváltó tényezőinek sokszínűsége szinte lehetetlenné teszi az egyszerű, univerzális terápia alkalmazását. Ennél sokkal hatásosabb lehet a személyre szabott kezelés.

Befuccsolt módszerek?

A tudomány mai állása szerint a migrén gyógyíthatatlan. A tiszta monoterápiák – legyen szó akár gyógyszeres vagy pszichológiai kezelésről, vagy egy, kizárólag természetes gyógymódot alkalmazó terápiáról – ez idáig elégtelennek bizonyultak.

Ugyanakkor a gyógyszeres kezelés – mely akut rohamok esetén elengedhetetlen – jelentős mellékhatásokkal jár, és kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható.

Csak a kombinált kezelések segítenek!

A komplementer medicina többféle olyan, eredményekkel kecsegtető gyógymódot is ismer, amelyek kombinációs terápia formájában jelentős mértékben képesek csökkenteni a migrén erősségét.

Kiindulási alap az egészséges táplálkozás. Ennek során kerülni kell a biogén aminókban gazdag élelmiszereket és élvezeti cikkeket: füstölt húsárukat és felvágottakat, penészes sajtokat, savanyúságokat, citrusféléket, csokoládékat, vörösborokat, pezsgőt, kávét!

Előnyben kell részesíteni a biogén aminókban szegény élelmiszereket, mint például: burgonya, különféle zöldségek, alma, banán, gabonatermékek, joghurtok, túró, friss sajtok.

Ezzel párhuzamosan a természetes bélbaktériumokat – Lactobacillus acidophilust vagy bifidust – pótló terápia helyreállíthatja az egészséges bélflórát. Ezzel csökken az erjedés és a fejfájást okozó anyagok keletkezése.

Kiegészítésül adhatók B1-, B2- és B12-vitamin, Schüsslers-féle ásványi sók, továbbá alfa- és gamma-linolen-savak. Ezek csökkentik a prosztaglandin-szintézist, következésképpen a rohamokért felelős szerotonin és a hisztamin felszabadulását.

Teszteld magad! Vajon migréned van?
Töltsd ki fejfájás-tesztünket, mely megmutatja, hogy fejfájásod migrénes típusú fejfájás-e!
Migrén-teszt »

Ha szeretnél még több fejfájással kapcsolatos cikket olvasni, valamint érdekelnek egyéb egészséggel kapcsolatos témák is, akkor mindenképpen látogass el az InforMed oldalára!
Ezt is szeretjük