Sok cukorbeteg eszi, pedig egekbe repíti a vércukorszintet – Mutatjuk, mit válassz helyette

A méz egészséges és finom hozzávalója az ételeknek, de a cukorbetegeknek vigyázni kell vele.

Méz fogyasztása cukorbetegként
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A különböző édességek, sütemények, és a meleg tea is elképzelhetetlen méz nélkül. De vajon a cukorbetegek és inzulinrezisztensek bátran fogyaszthatják ezt az élelmiszert?

A kérdést Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakembere (Msc) segítségével tisztáztuk.

Méz fogyasztása cukorbetegként

A méz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása évszázadok óta ismert és tudományosan is igazolt, terápiás alkalmazásának lehetőségei közül a mézes sebkezelés a cukorbetegek számára is elérhető, természetes és hatékony gyógymód.

GettyImages-1201918620
Fotó: kolderal / Getty Images Hungary

 A méz kiváló energiaforrás, vitamin-, ásványianyag- és gazdag antioxidáns-tartalma miatt pedig méltán nevezhetnénk szuperélelmiszernek is. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy meglehetősen nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk belőle a pozitív hatások eléréséhez. A méz számtalan pozitív egészségügyi előnye mellett rendkívül ízletes édesítőszer, közkedvelt összetevője az ünnepi fogásoknak. Ugyanakkor magas szénhidráttartalma és vércukoremelő hatása miatt a cukorbetegek esetében kerülendő alapanyag  hívja fel az érintettek figyelmét Imre Noémi.

Egy jól kontrollált vércukorértékekkel rendelkező diabéteszes esetében nem kell tiltólistára tenni a mézet. Alkalomszerűen, az előírt egyéni szénhidrát- és kalóriabeviteli célokhoz igazítva, mértékkel fogyasztható számukra is. Egy evőkanál méz (30 g) kb. 24 g szénhidrátot tartalmaz, és közel 100 kcal-t ad hozzá az étrendünkhöz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Vásárolj Femina Klub bérletet!

Vásárolj bérletet, és vegyél részt a 2025-ös év különleges előadásain, ahol izgalmas témákról hallhatsz elismert szakértőktől és közéleti személyiségektől. 

  • Kajdi Csaba, aki humorral és őszinteséggel osztja meg tapasztalatait nőkről és élettapasztalatairól "Anyámtól a modellekig" témában.  2025.02.19.
  • Steigervald Krisztián, aki a generációk közötti kommunikáció kihívásait tárgyalja "Boomerek és Zoomerek" című előadásában. 2025.04.09.
  • Kepes András, aki megmutatja milyen eszközökkel érhetjük el, hogy egyszerre legyünk boldogok, sikeresek és tudatosak. 2025.06.05.

További részletek: feminaklub.hu/

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Figyelembe kell venni azt is, hogy a méz 70%-ban egyszerű szénhidrátokat tartalmaz, azaz gyorsan megemeli a vércukorszintet. Glikémiás indexe  a fajtától függően  55-60 közötti, vagyis valamelyest alacsonyabb, mint a cukoré, vércukoremelő hatása azonban így is jelentősnek mondható. Ha gondosan állítjuk össze az alapanyagokat, például magas rost- és fehérjetartalmú ételekkel kombináljuk, akkor lassíthatjuk felszívódását  tanácsolja a szakember.

A mézzel kapcsolatban fontos megemlíteni azt is, hogy fruktózszegény étrendben nem fogyasztható, valamint a gyomor- és bélrendszeri problémákkal küzdők esetében sem árt az óvatosság, mert magas hangyasavtartalma ingerelheti a gyomor nyálkahártyáját.

Mire cseréljük le a mézet?

Mivel a hagyományos ünnepi fogások cukrot és mézet is tartalmazhatnak, ezért azt javaslom a cukorbetegeknek, hogy energiamentes édesítőszereket (pl. eritritet) használjanak inkább, amelyek kevésbé vagy nem emelik a vércukorszintjüket. Rossz hír, hogy nemcsak a méz és a kristálycukor, hanem a cukor egészségesebb alternatívájaként hirdetett, rendkívül népszerű, egzotikus hangzású termékek (nádcukor, kókuszvirágcukor, almacukor, növényi szirupok) sem megfelelőek a cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek számára.

eritrit
Fotó: bymuratdeniz / Getty Images Hungary

Ezek bár több ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaznak a finomított cukorhoz képest, ám magas szénhidráttartalommal bírnak, ami a vércukor- és inzulinszintet is negatívan befolyásolja. Végül a méz kapcsán meg kell említeni, hogy az üzletekben elérhetők speciális mézpótló készítmények is, amelyek sütéshez, főzéshez, valamint italok ízesítéséhez egyaránt használhatók, és ízükben, állagukban is hasonlóak a mézhez. Ezek a csökkentett szénhidráttartalmú, élelmi rostban gazdag termékek olyan édesítőszereket tartalmaznak, amelyeket a cukorbetegek is fogyaszthatnak, mértékkel.

 A cukorpótlók segítségével a cukorbetegek is élvezhetik az édes ízt, fogyasztásuk azonban a változatos szénhidráttudatos étkezés részeként, körültekintően ajánlott. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a napi szénhidrát- és kalóriamennyiségbe mindenképpen be kell ezeket is kalkulálnunk!  figyelmeztet Imre Noémi, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

A cukorbetegek nagy része átéli, pedig halálos is lehet – Ez állhat a tünet hátterében

A magas vércukorszint gyakori tünet a cukorbetegek között, amit muszáj kontroll alatt tartani.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük