Ezeket edd a mellrák ellen!
Egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel sokat tehetsz az emlőrák kialakulásának megelőzéséért. Ismerd meg a legfontosabb alapszabályokat!
Nem egyszerű napjainkban egészségesen táplálkozni. Néhány ügyes trükkel azonban jó eséllyel elkerülheted a komolyabb betegségek – így a mellrák - kialakulását is.
Zöldségek minden mennyiségben
A zöldségek és a gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak. Ez a kémiai anyag védelmet biztosít a daganatos megbetegedésekkel szemben. Ráadásul a zöldségek és gyümölcsök - alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően – szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Tudományos kutatások igazolták, hogy napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással csökken a mellrák rizikója, különösen, ha mindezt testmozgással is kombinálod. Ennél nagyobb mennyiségeknek azonban nincs további védő hatása - állapították meg a kutatók.
Kerüld a zsírosat!
Nem egyértelműek a bevitt zsír hatását vizsgáló eddigi kutatások eredményei, de szakértők szerint ajánlott a telített zsírsavak kerülése. Ráadásul a zsíros ételek kiiktatása az étrendedből jó hatással lesz a kalóriaszintedre is. Mindennek segítségével pedig jó eséllyel kerülheted el a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
Kalcium és D-vitamin
Egy tíz éves vizsgálat során kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas kalcium- és D-vitamin-bevitel akár 69%-kal is csökkentheti a mellrák kockázatát. Sok kalcium található a tejtermékekben, a lazacban, a mandulában, a dúsított narancslében, valamint a leveles zöldségekben. Ezek helyett – szükség esetén – ezer-kétezer milligrammnyi kalciumpótlás is megfelelő lehet.
Lenmag reggelihez
A len kiváló lignánforrás. Ez a vegyület képes megelőzni és lassítani az ösztrogénfüggő daganatok növekedését. Vásárolj lenmagos kenyeret, vagy keverj lenmagot a reggeli müzlibe. Sok lignánt tartalmaz még a napraforgómag, a mogyoró, a kesudió, a rozskenyér, valamint az eper is.
Mellőzd a sülteket!
Egy új kutatási eredmény arról tanúskodik, hogy a grillezett és füstölt húsok kockázatot jelentenek a mellrák kialakulása szempontjából. Grillezéskor az aminosavakból heterociklusos aminok keletkeznek. Ezek a rákkeltő hatású anyagok pedig nagy mennyiségben fordulnak elő a sült húsokban. Különösen egészségtelen a szén felett sült hús, mert a lecsöpögő zsírból keletkező hidrokarbonok szintén rákkeltő hatásúak. Ha feltétlenül roston sült húst szeretnél enni, pácold be, vagy vágd kisebb darabokra sütés előtt. Ezzel a módszerrel az elkészítési idő lerövidül, így csökken a keletkező rákkeltő anyagok mennyisége is.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Óvatosan az alkohollal!
Az első koktél legyen az utolsó is! Naponta egynél több alkoholos ital fogyasztása több mint 20%-kal növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. Két ital már 80%-os kockázatnövekedést jelent azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Az alkohol ugyanis növeli a szervezet ösztrogénszintjét, és megakadályozza a rákmegelőző hatású folsav felhasználását.
Rost, minden mennyiségben
A magas rosttartalmú étrend - napi 30 gramm felett - megfelezi a mellrák kockázatát. A rostos ételek sok antioxidánst tartalmaznak, ezek pedig védő hatásúak. Ráadásul a rostdús étrend segíti az emésztést, így jó hatással lesz közérzetedre is. Fogyassz sok gabonafélét, zöldséget és gyümölcsöt.
OLVASD EL EZT IS!
- gombás fertőzés
- hüvelyfolyás
4 természetes módszer visszatérő hüvelyfertőzés ellen
- méhnyakrák
- chlamydia
A méhnyak betegségeinek tünetei és kezelésük
- hasfájás
- mellékhatás