Ezeket edd a mellrák ellen!

Egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel sokat tehetsz az emlőrák kialakulásának megelőzéséért. Ismerd meg a legfontosabb alapszabályokat!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem egyszerű napjainkban egészségesen táplálkozni. Néhány ügyes trükkel azonban jó eséllyel elkerülheted a komolyabb betegségek – így a mellrák - kialakulását is.

Zöldségek minden mennyiségben

A zöldségek és a gyümölcsök sok antioxidánst tartalmaznak. Ez a kémiai anyag védelmet biztosít a daganatos megbetegedésekkel szemben. Ráadásul a zöldségek és gyümölcsök - alacsony kalóriatartalmuknak köszönhetően – szinte korlátlan mennyiségben fogyaszthatók. Tudományos kutatások igazolták, hogy napi ötszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztással csökken a mellrák rizikója, különösen, ha mindezt testmozgással is kombinálod. Ennél nagyobb mennyiségeknek azonban nincs további védő hatása - állapították meg a kutatók.

Kerüld a zsírosat!

Nem egyértelműek a bevitt zsír hatását vizsgáló eddigi kutatások eredményei, de szakértők szerint ajánlott a telített zsírsavak kerülése. Ráadásul a zsíros ételek kiiktatása az étrendedből jó hatással lesz a kalóriaszintedre is. Mindennek segítségével pedig jó eséllyel kerülheted el a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Kalcium és D-vitamin

Egy tíz éves vizsgálat során kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a magas kalcium- és D-vitamin-bevitel akár 69%-kal is csökkentheti a mellrák kockázatát. Sok kalcium található a tejtermékekben, a lazacban, a mandulában, a dúsított narancslében, valamint a leveles zöldségekben. Ezek helyett – szükség esetén – ezer-kétezer milligrammnyi kalciumpótlás is megfelelő lehet.

Lenmag reggelihez

A len kiváló lignánforrás. Ez a vegyület képes megelőzni és lassítani az ösztrogénfüggő daganatok növekedését. Vásárolj lenmagos kenyeret, vagy keverj lenmagot a reggeli müzlibe. Sok lignánt tartalmaz még a napraforgómag, a mogyoró, a kesudió, a rozskenyér, valamint az eper is.

Mellőzd a sülteket!

Egy új kutatási eredmény arról tanúskodik, hogy a grillezett és füstölt húsok kockázatot jelentenek a mellrák kialakulása szempontjából. Grillezéskor az aminosavakból heterociklusos aminok keletkeznek. Ezek a rákkeltő hatású anyagok pedig nagy mennyiségben fordulnak elő a sült húsokban. Különösen egészségtelen a szén felett sült hús, mert a lecsöpögő zsírból keletkező hidrokarbonok szintén rákkeltő hatásúak. Ha feltétlenül roston sült húst szeretnél enni, pácold be, vagy vágd kisebb darabokra sütés előtt. Ezzel a módszerrel az elkészítési idő lerövidül, így csökken a keletkező rákkeltő anyagok mennyisége is.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Óvatosan az alkohollal!

Az első koktél legyen az utolsó is! Naponta egynél több alkoholos ital fogyasztása több mint 20%-kal növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. Két ital már 80%-os kockázatnövekedést jelent azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Az alkohol ugyanis növeli a szervezet ösztrogénszintjét, és megakadályozza a rákmegelőző hatású folsav felhasználását.

Rost, minden mennyiségben

A magas rosttartalmú étrend - napi 30 gramm felett - megfelezi a mellrák kockázatát. A rostos ételek sok antioxidánst tartalmaznak, ezek pedig védő hatásúak. Ráadásul a rostdús étrend segíti az emésztést, így jó hatással lesz közérzetedre is. Fogyassz sok gabonafélét, zöldséget és gyümölcsöt.

Ha szeretnél még több egészség-megőrzéssel kapcsolatos cikket olvasni, kattints az Informed honlapjára, és böngéssz kedvedre!
Ezt is szeretjük