Hetek óta köhögsz? Ezért ne ijedj meg a szakértők szerint
Nagyjából 18 nap szükséges ahhoz, hogy az influenzát követően elmúljon a köhögés.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A köhögés elmúlása általában tovább tart, mint ahogy azt az emberek többsége gondolja - állapították meg amerikai szakemberek, akik szerint az állapot enyhülésének várt és valós időtartama közötti eltérés könnyen arra sarkallhatja a betegeket, hogy antibiotikumot szedjenek.

Ilyen esetekben azonban a gyógyszer szedése nem gyorsítja a felépülés folyamatát. A köhögéstől tehát nem feltétlenül kell megijedned.

Mennyi idő alatt gyógyulsz fel?

Az Annals of Family Medicine című folyóiratban közölt tanulmány készítői felmérést végeztek 493, Georgia szövetségi államban élő felnőtt bevonásával. A résztvevőket arra kérték: képzeljék el, amint 38°C-os lázzal küzdenek, közben sárgás váladékot köhögnek fel, majd mondják el, hogy nagyjából mennyi idő elteltével számítanának a köhögés elmúlására.

Csaknem 18 nap szükséges a felépüléshez

A válaszadók összességében úgy vélték, hogy hét-kilenc napra lenne szükség az állapot megszűnéséhez. A kutatócsoport ezután 19 korábbi tanulmányt vont elemzés alá, amelyek azt vizsgálták, hogy pontosan milyen hosszú ideig tart a súlyos köhögés elmúlása. Kiderült, hogy átlagosan 17,8 napra volt szükség a teljes felépüléshez.

Amikor nem kell antibiotikumot szedned

A Georgiai Egyetemen dolgozó Mark Ebell által vezetett kutatócsoport szerint a páciensek valóságtól elrugaszkodott várakozásai arra sarkallhatják őket, hogy antibiotikumért forduljanak az orvosukhoz. Az antibiotikum azonban nem gyorsítja a felépülést, növeli viszont a gyógyszerekkel szembeni ellenállást, mellékhatásokkal járhat, és nem utolsósorban nagyon költséges is. Korábbi cikkünkből többet is megtudhatsz az antibiotikumok mellékhatásairól.

A légúti betegségek egyik leggyötrőbb tünete a fokozott nyákképződés miatt kialakuló hurutos köhögés, nehéz légzés, ami a jelenlegi időszakban különösen nagy odafigyelést és mielőbbi kezelést kíván.  Ebben nyújthat hatékony segítséget a Bébelle nyákoldó, köptető hatású balzsam, ami 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagokból készült, és már egészen kisgyermekkortól használható.

Tudj meg róla még többet!

Promóció

Vírusok a légúti fertőzés mögött

A szakemberek rámutattak: a légúti fertőzések többségét vírusok okozzák, ám az antibiotikumok kizárólag a szervezetben megtelepedett baktériumokat célozzák meg. Szerintük a pácienseknek akkor kellene orvoshoz fordulniuk, nehezen lélegeznek, vagy egy hónapnál tovább tart, illetve rosszabbodik a köhögésük.

Ezt is szeretjük