Most kiderült, miből van a mekis hamburger!
Nem fogod elhinni!
Gondolkodtál már, hogy miből készülhet a mekis hambi és csibefalat? Most kiderül! (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem fogod kitalálni, hogy mennyi helyen ehetsz külföldön is magyar paradicsomot! A McDonald's a világ minden sarkában jelen van, és kedvére válogathat a világ mezőgazdasági terményei közül. Ezért is nagy elismerés a hazai termelőknek, hogy az étteremlánc egyre több európai éttermében használ magyar alapanyagokat. És ezt hírül is adta a 77. OMÉK-on, amely a hazai mezőgazdaság egyik legfontosabb kiállítása és vására.

Az itthon megtermelt csirkehússal, salátával, paradicsommal, hagymával és tojással egyre több külföldi McDonald’s éttermet is ellátnak.

Te is kíváncsi vagy, miből készül a McDo hambi?

Az érdeklődők végre szemtől szembe találkozhattak a jól ismert mekis termékek összetevőivel. Megtekinthették a McNuggets alapanyagául szolgáló csirkemellfilét, a ketchup ízét adó hazai paradicsomot, a salátákba kerülő salátafejeket, a friss tojásokat, és rácsodálkozhattak a hagyma bronzos héjára, szakszerű kifejezéssel páncéljára.

Most ráadásul nemcsak az derült ki, hogy miből készülnek a mekis ételek, hanem az is, hogy milyen feldolgozási fázisokon mennek keresztül az egyes alapanyagok, mire elérik végső formájukat, amit végül egy McDonald's-ba betérve te is megehetsz.

Ezt te is megnézheted a Mekilexikon oldalon elérhető videók segítségével.

Innen kerülnek a mekis asztalokra a magyar alapanyagok

A McDonald's itthon kizárólag az Eisberg Hungarytől vásárolja termékeihez a salátafélét, friss hagymát, kígyóuborkát, paradicsomot és koktélparadicsomot. A hazai Eisberg 2003 óta kizárólagos salátabeszállítója az osztrák McDonald's éttermeknek is. Az idei évre tervezett közel 3000 tonna beszállítandó termék nagy részben Csongrád megyei termelőktől érkezik, és a román és lengyel éttermi vendégek tálcájára is jut belőle.

A szegedi székhelyű Mezőker Kft. egyike a McDonald's három kizárólagos európai hagymabeszállítójának. A makói termőterületen, illetve annak pihentetésekor a Vajdaságban termelt vöröshagymát a cég hódmezővásárhely-gorzsai üzemében dolgozzák fel, innen jut el több mint 15 ország McDonald's éttermébe.

A kecskeméti Univer 27 éve szállít szószokat az étteremlánc szendvicseihez. Ketchupjukhoz kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot vásárolnak, jellemzően Kecskemét környéki gazdáktól. A McDonald's ma már évente 750-1300 tonna sűrített paradicsomot vásárol tőlük, amely 40 ország éttermeibe jut el.

A szigetcsépi Capriovus Kft. 2002 óta a magyar McDonald's kizárólagos tojásbeszállítója. Évi 3 millió, mélyalmos tartásból származó héjas tojásával nemcsak a magyar, hanem a román éttermeket is ellátja.

Az OSI Food Solutions Hungary bábolnai üzemébe a feldolgozásra szánt csirkehús magyar vágóhidakról, túlnyomórészt a kisvárdai Master Goodtól érkezik. Az évi 14 ezer tonnányi feldolgozott termék pedig hazánkon kívül még 19 ország éttermeibe jut el - Azerbajdzsántól Svájcig.

Sokkal több jut külföldre, mint amennyi külföldről érkezik

A McDonald’s hazai beszállító partnerei 2011 és 2014 között összesen 68 milliárd forint értékben exportáltak termékeket Európa és más régiók McDonald’s éttermeibe. Ez az érték a teljes hazai élelmiszerexport több mint 1,3%-ának felel meg. A mennyiség jelentőségét jól mutatja az is, hogy ha a hazai éttermek tavalyi külföldi beszerzéseinek értékét levonjuk a teljes beszállítói exportértékből, akkor 13,4 milliárd forintos pozitív mérleget kapunk.

Bővítenek, növekednek

A McDonald’s nemzetközi piacokon is sikeres beszállítói az elmúlt években 60 milliárd forintot ruháztak be gyártósoraik korszerűsítésére, kapacitásaik bővítésére. Erősödő exportőrként több munkaerőt is igényelnek, 2014-ben mintegy 500 főt alkalmaztak a hazai és külföldi McDonald’s éttermek ellátására: 200 fő kizárólag a magyar éttermek kiszolgálásán, 300 pedig a külföldi McDonald’s megrendelések teljesítésén dolgozott.

Ezt is szeretjük