A biztos fogyás titka

Lúgosíts!

Napjaink egyik legnépszerűbb fogyókúrás trendje a lúgosítás, mely az elhízásért a szervezet elsavasodását teszi felelőssé.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szervezeted csak szigorúan meghatározott folyadéktérben és kémhatás-értékek között tud egészségesen működni. Ha az egyensúly felborul, a kezdetben enyhe tünetek idővel súlyos problémákhoz, többek közt elhízáshoz, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegségekhez is vezethetnek.

Tested kémiája

A test különböző részei különböző kémhatású környezetben működnek, ami az emésztésre is igaz - a gyomor erősen savas, viszont a vékonybél erősen lúgos. A szervezet sav-bázis egyensúlyát a légzés, illetve a vese-kiválasztás szabályozza.

A túlzottan savas környezet élettani stressz a szervezet számára. Ilyenkor felborul a normál működés, növekszik a csontok kalciumvesztesége, növekszik az izomveszteség, károsodik a bélfal, a sejtek elhalnak. Gyulladásos folyamatok alakulnak ki, csökken az immunvédekezés, felgyorsul az öregedés, és rákos folyamatok indulhatnak el.

Az elfogyasztott ételek, felszívódásuk után a vér pH-értékét savas vagy lúgos irányba tolják el. Ha több savképző ételt fogyasztasz, akkor a szervezet kémhatása is savasodásnak indul. Tehát a szervezet kémhatását a táplálkozással jelentős mértékben befolyásolni tudod.
A sav-bázis egyensúly felbomlása azonban nem mutatkozik meg azonnali tünetekben és betegségekben. Ha egyoldalúan táplálkozol, például fehérjében, gabonában és szénhidrátban dús étrendet követsz, a szervezet lassan savasodik el, azonban hónapok, esetleg évek alatt mindez krónikus betegségekhez vezethet.

Tudtad?
A szervezet kémhatása mindemellett életkorodat is meghatározza: Japánban a leghosszabb életkorú emberek egyértelműen az Okinawa-szigeteken élnek. Ezek korallszigetek, ahol a korallok csonthéja bőséges kalciumforrás. A vizet a korallok megszűrik, továbbá kalciummal és magnéziummal látják el, melynek eredményeként a térségben a felszín alatti vizek és az ivóvíz is lúgos kémhatású lesz. Okinawával ellentétben Észak-Japánban savas víz található, ami összefüggésbe hozható azzal, hogy ott rövidebb életű a lakosság.

A lúgosító táplálkozás

Ha szervezeted elsavasodott, a legegyszerűbb, ha táplálkozásod révén elég lúgos anyagot viszel be emésztőrendszeredbe ahhoz, hogy a kémhatás kiegyenlítődjön. Fontos, hogy elkerüld az olyan savas ételeket, mint a húsok és húskészítmények, a tejtermékek - kivéve a tejsavó -, illetve a tojásból készült termékek, továbbá a cukrok és édességek, valamint a szénsavas italok és a legtöbb gabonakészítmény. A savas étele közék tartoznak egyes zöldségek is, többek közt a spárga, a gomba, a torma, a karalábé, a rebarbara és a savanyú káposzta.

Szerencsére van miből válogatnod, ha szeretnél egyfajta lúgosító étrendet követni. Hogy helyreállítsd szervezeted sav-bázis egyensúlyát, igyál tejsavót, a savas típusokon kívül fogyassz nagyon sok zöldséget, zöldbabot, kölest. Gyümölcsöt is ehetsz korlátlan mennyiségben, a citromon és a narancson át egészen a dinnyéig, a gesztenyéig és a mazsoláig. Az italok terén a következők közül választhatsz: ásványvíz, ionizált lúgos víz, bor, kávé, kakaó, tea.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Mintanap

Reggeli: egy tányér gyümölcssaláta banánból, kiviből és ananászból.
Tízórai: egy marék mogyoró és mandula, egy kis pohár tejsavó.
Ebéd: 15-20 dkg párolt zöldség - zöldbab, brokkoli, karfiol, cukkíni.
Uzsonna: egy alma és egy körte.
Vacsora: két héjában főtt krumpli, egy tányér vegyes zöldségsaláta uborkából, répából, retekből, paradicsomból, fejes salátából.

Cikkünk Fajcsák Zsuzsanna A fogyás hét lakat alatt őrzött titkai című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük