Gyomnövénynek hiszed, pedig életelixír! Így fogyaszthatod a kövér porcsint
Teheted salátába vagy akár főzelékbe a húsos levelű porcsint.

Ez is érdekelhet

3 ok, hogy miért legyen úti célod Hajdúszoboszló (x)

Családi programajánló: irány a Tereza, irány Mexikó! (x)

Márciustól még több kedvezmény vár: csak a PIN-kódod kell hozzá (x)

Fedezd fel a gőzállomást, mellyel a vasalás gyorsabb, mint valaha! (x)

beauty and style

Magyar modellre figyel a világ: a 23 éves lányról lélegzetelállító képek készültek »

3 tévhit a házasság első évéről: senkinél sem törvényszerűek »

3 divatos táska, amiben nem csak egy zsebkendő fér el: az apró retikül ellentéte, mégis sokan imádják »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kövér porcsint - Portulaca Oleracea - mindenki ismeri. Látásból. De az alábbi képet szemügyre véve meg tudnád mondani, hogy az említett növény szerepel rajta?

Legtöbben egyszerű gyomnövényként tekintenek rá, valójában azonban számos olyan gyógyhatással bír, melyek miatt érdemes közelebbről megismerkedned vele.

Kövér porcsin

A 15-30 centiméter magasra is megnövő évelő növény kiváló szárazságtűrő képességgel bír. Gyorsan fejlődik, a letépett szárak helyett folyamatosan hozza az újakat. Valószínűleg éppen túlélő természete miatt gondolják legtöbben egyszerű gyomnövénynek.

Valójában több mint négyezer éve termesztik, alapvetően Dél-Oroszországból, illetve Görögország térségéből származik, de ma már a világ minden táján ismerik: a franciák pourpiernek, a mexikóiak verdolagának nevezik.

Egészségügyi hatásai

A növény kissé savanykás, citrusos íze C-vitamin-tartamáról tanúskodik. Ebből adódóan erősíti az immunrendszert, és fertőtlenítő hatású. Enyhe hashajtó, valamint vízhajtó tulajdonsággal is bír, segít salaktalanítani a szervezetet, de hólyaghurut ellen is fogyasztható.

A benne lévő omaga-3 zsírsavnak - alfa-linolénsavnak - köszönhetően csökkenti a szervezetben a rossz koleszterin szintjét, gyulladásgátló hatású, és serkenti a vérkeringést. Immunerősítő hatása pedig nemcsak C-vitamin-, de E-vitamin-, valamint bétakarotin-tartalmából is adódik.

Így fogyaszd a kövér porcsint!

Hazánkban nem igazán fogyasztják a kövér porcsint, de a trópusi, szubtrópusi tájakon elterjedt tápláléknövény. Leggyakrabban saláta, illetve leves formájában használják, de akár főzelék is készíthető belőle. Íze nem különösebben karakteres, kissé borsos-citrusos, de remekül fűszerezhető. Szinte bármilyen főzelékbe teheted, hiszen íze nem tolakodó - remekül passzol a kelkáposztához, de akár a finomfőzelékhez is.

Salátához, főzelékhez

Kiváló alapanyag zöldsalátákhoz - uborkához, fejes salátához -, melyekhez fokhagymás, olívaolajos vagy joghurtos öntetet is adhatsz. A porcsin még zsenge, zöld szára fogyasztható, ám, ha már pirosas-lilás árnyalatú, túl rágós - ilyenkor már ne rakd salátába, csak a levelét. Végül fontos, hogy jól válaszd meg, honnan szedsz porcsint, a négylábúak ugyanis nem kímélik. Lehetőleg olyan helyről szüretelj, ahol kicsi az esély rá, hogy az ebek megjelölték.

Kép: wikipedia.org/zobacz zasady, mobilon megjelenő kép - fat-of-the-land.blogspot.hu.

Ezt is szeretjük