Tévhit, hogy egészségtelen a kávé?
Bár állandóan arról hallani, hogy a kávé egészségtelen, senki sem szeretne lemondani róla. Lehet, hogy nem is kell!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mióta a kávéfogyasztás világszerte elterjedt, rengeteg tény és találgatás kering arról, hogy milyen egészségügyi hatásai is vannak. Ez első kávéházak megjelenése után a nők arról panaszkodtak, hogy az oda járó férjeik teljesítőképessége lényegesen romlott, és mindez a fekete italnak köszönhető.

Ugyanakkor a le nem szűrt kávéról több kutatóintézet állította, hogy női meddőséget okoz. De nézzük csak, mi az igazság: valóban abszolút egészségtelen a kávé?

A kávé rossz

Ház, ez csak nézőpont kérdése. Reggel például de mennyire, hogy jó! Sőt evés után is szükséges, hiszen segíti az emésztést, a dohányosok pedig kifejezetten kívánják a cigarettához. De félretéve az érzelmi kötődést, vajon tényleg annyira egészségtelen, mint állítják az orvosok?

Hasnyálmirigy

Többek között a hasnyálmirigyrákot hozták összefüggésbe a kávéfogyasztással. 1995-1999 között egy több nemzetre kiterjedő kutatás zajlott annak tekintetében, hogy a hasnyálmirigyrák fajtái milyen kapcsolatban állnak a betegek életmódjával. A túlzott és nem szűrt kávé fogyasztása a kutatás szerint elősegítheti az említett daganatos betegség megjelenését. A betegek mintegy 43 százalékánál találtak közvetlen kapcsolatot.

Nők és a kávé

Érdekes, hogy a kávéivás csak a XVII. század második felében terjedt el a nők körében is. Az ezt megelőző időkben csak a férfiak kiváltsága volt, hogy ihattak a varázslatos fekete italból. Így minden olyan statisztika és vizsgálat, mely a női szerveket érintő betegségre terjedt ki, csak késve került nyilvánosságra, illetve gyakorlatba.

Az idők folyamán azonban egyértelművé vált, hogy a terhes nőknek például csak kis mennyiségben szabad kávét inniuk, mert az befolyásolja – csökkenti – a baba súlyát és méretét. Sőt, egy angliai felmérés szerint azok a nők, akik naponta egynél több csészével fogyasztanak nem szűrt kávét, 39 százalékkal kisebb eséllyel esnek csak teherbe, illetve hordanak ki egy gyereket problémamentesen.

Szívbetegségek és gyomor

A kávé és a koszorúér-betegségek szintén közvetlen kapcsolatban állnak egymással. Azok, akik rendszeresen isznak kávét, sajnos számolhatnak a szívkoszorúerük megbetegedésével, de ezen kívül a gyomornak sem a legjobb barátja. Emeli a savszintet, többek között éppen ezért kerülendő azoknak, akiknek gyomor- vagy nyombélfekélyük van.

De mi ellen jó?

Kedves kávéivók! Azok után, hogy felsoroltunk a kávé negatív hatásai közül néhányat, most elmondjuk azt is, amire viszont kifejezetten jó. Egy bostoni kutatócsoport nagyon komoly felmérést végzett az ügyben, hogy a feketekávé milyen hatással van a vesékre.

530.469 nőt és 244.483 férfit vontak be a vizsgálatba, akikkel élelmiszerfogyasztási gyakorisági kérdőívet töltettek ki, valamint 7-20 éven keresztül követték nyomon az életüket, emellett monitorozták életvitelüket. Az eredmény nagyon érdekes: mindazoknál, akik rendszeresen, de kisebb mennyiségben fogyasztottak szűrt kávét, lényegesen kisebb volt a veserák kialakulásának rizikója.

Ezek szerint tehát, ha szűrt kávét iszol, és megtartod az arany középutat, csökkentheted a veserák kockázatát.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük