Így működik a Járóbeteg Irányítási Rendszer: a nem beutalóköteles rendeléseket is érinti a változás

Ezeket lehet tudni jelenleg a Járóbeteg Irányítási Rendszer működéséről.

Járóbeteg Irányítási Rendszer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A magyar egészségügy reformálása nem ért véget az EESZT bevezetésével, hiszen ezt a felületet azóta is folyamatosan fejlesztik. Az Egészségablak pedig új funkcióval bővült, ez az Országos Járóbeteg Irányító Rendszer, ami, noha már novemberben elindult - jelenleg 90 szakrendelőben működik pilotverzióban-, várhatóan csak júliustól üzemel majd teljeskörűen, becslések szerint addigra már 300 szakrendelővel. Eredetileg márciusban befejeződött volna az átállás, de ez nem valósult meg.

A Járóbeteg Irányítási Rendszer működése

Célja, hogy a betegek szervezettebben juthassanak el az orvosokhoz, azaz minél kevesebbet kelljen várniuk, de valójában az orvosok időbeosztásának maximális kihasználtságára is törekszenek ezzel, hiszen ahogy Rétvári Bence államtitkár mondta, „amikor bent van az orvos a rendelőjében, akkor legyen mindig beteg is”. A felületen jelenleg a háziorvosok tudnak időpontot foglalni a betegeik számára.

Járóbeteg Irányítási Rendszer 2
Fotó: Serhej Calka / Getty Images Hungary

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mostantól csak így lehet időpontot kapni, a korábbi módszerek, a telefonhívásos vagy e-mailben zajló egyeztetések is ugyanúgy működnek, ez csak egy újabb lehetőség. A JIR pusztán megteremti, hogy egy országos rendszerben jelenhessenek meg a foglalások, hogy így ki tudják egyenlíteni a rendelők kihasználtságát.

Ilyen hosszúak a várólisták az állami ellátásban: itt bárki lekérdezheti az időtartamokat

Elolvasom

Amikor még csak tervezet volt a JIR kialakítása, az egészségügyi dolgozók attól tartottak, hogy a pluszfeladat, azaz az időpontfoglalás kellemetlen helyzeteket teremthet a rendelőkben, hiszen a háziorvosok már így is leterheltek. Ez a beutalóköteles rendeléseket is érinti, ez esetben is a háziorvosok foglalhatnak időpontot a pácienseknek. Az ide tartozó szakrendelések a következők: bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, pszichiátria és addiktológia, sebészet, traumatológia, baleseti sebészet, urológia, onkológia, szemészet. 

Mindenesetre emiatt félő, hogy megugrik a háziorvosokat látogatók száma, mert nemcsak a bejelentkezéshez, hanem az időpont-módosításokhoz is szükség lehet rájuk. Éppen ezért már tettek arra is javaslatot a szakértők, hogy a rendszer ne csak a szakrendelőknek és a kórházaknak adjon lehetőséget időpontfoglalásra, hanem a betegnek is - elméletileg erre idén júliustól már lehetőség nyílik az Egészségablak applikáció segítségével. Ez egy olyan alkalmazás, amivel egyszerűbbé kívánják tenni a receptek kiváltását és az időpontfoglalást.

A hivatalos tájékoztatás szerint az első ütemben öt járóbeteg-szakrendelésre kapnak időpontot a betegek a JIR-ben, amely fokozatosan bővül további rendelésekre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Amint megtörtént az időpontfoglalás, az EESZT Lakossági Portálon (aminek működéséről bővebben itt olvashatsz) és az EgészségAblak mobilapplikációban az „Időpontok” menüpontban lehet nyomon követni. A foglalt időpontok hozzárendelhetők a telefon beépített naptárjához is. Amennyiben a bejegyzett időpont mégsem megfelelő, a páciensnek is lehetősége van a törlésére. Ebben az esetben fontos, hogy mindenki egyeztessen az orvosával, hogy mikor kerüljön sor a szükséges vizsgálatra. A rendszer egy időpontra csak egy foglalást enged, ezzel elkerülhetővé válik, hogy azonos időben több vizsgálatot jegyezzenek elő - írták az EESZT oldalán.

Jelenleg a JIR pilotrendszeréből kimaradt háziorvosok úgy kereshetnek időpontot a betegeiknek, hogy azon a felületen, ahová korábban a Covid-oltásokat rögzítették, meg kell adniuk a beteg adatait és azt követően lépegethetnek a szakrendelők között felajánlott időpontot keresve. Amíg az átállás zajlik, kéthetente tájékoztatják a háziorvosokat azokról a szakrendelésekről, ahol lehetőség van digitális időpontfoglalásra. Az Orosházi Dr. László Elek Kórházban már befejeződött az átállás, oldalukon részletesen leírták, hogyan zajlik náluk a betegfelvétel. 

Ez eddig nem is hangzik rosszul, ám időközben kiderült, hogy a szakrendelőknek nem érdeke kiajánlani újabbnál újabb időpontokat, hiszen félő, hogy a saját területeiken lévő betegektől vonnák el a kapacitást, és a többletellátás miatt, melyben olyan drága orvosi eszközökre lehet szükség, mint az ultrahang vagy a képalkotó eszközök, gyakorlatilag csődbe vinnék a szakrendelőt. Ettől függetlenül a szakrendelőknek a kapacitásuk legalább 30%-át fel kell ajánlaniuk a háziorvosi foglalórendszerbe.

Járóbeteg Irányítási Rendszer 1
Fotó: Vonschonertagen / Getty Images Hungary

A tiltakozások és a döcögős működés miatt végül, ahogy a cikk elején is jeleztük, március elsejétől nem vált kötelezően alkalmazandóvá az időpontfoglaló rendszer a háziorvosok számára. Július elsejével indul, addig azokban a szakrendelőkben és kórházi szakellátóhelyeken működik, ahol már a pilotprojektben is részt vettek, ezeket az Index egy átfogó cikkben összesítette.

Bár az átalakítás mindenütt a helyi viszonyokhoz igazítva, megyespecifikusan zajlott, néhány általános rendelkezés minden csatlakozott területre érvényes, ilyen a 1830-as telefonszám is. Ezt abban az esetben kell hívni, ha ugyan nincs vészhelyzet, mégis egészségügyi ellátásra lenne szükség, de a háziorvos már nem rendel.

10 magyar orvos, akik nélkül sehol sem tartana a tudomány: sokat köszönhet nekik a világ

A magyar orvosok sokszor előbbre vitték a tudományt.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük