Ingyenes online szemvizsgálat
Teszteld a látásod a monitor előtt!
Ha már úgyis egész nap a gép előtt ülsz, fordítsd a helyzetet most egészséged javára!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A látásromlás nem feltétlenül betegség, az élet természetes velejárója. Előbb-utóbb sajnos mindenkinek számolnia kell vele, mert a test többi részéhez hasonlóan a szem is öregszik.

Ugyanakkor a legkevésbé sem természetes az a trend, hogy a látásromlás folyamata mind korábban kezdődik, és egyre fiatalabbakat érint. Érdemes tehát már most odafigyelned szemed egészségére - kezdetnek letesztelheted látásodat a monitor előtt is.

Tesztelj akár otthon is!

Azt, hogy szemüvegre lehet-e szükséged, illetve gyengült-e a látásod az elmúlt időszakban az internetnek köszönhetően, ma már otthon is tudod előtesztelni. Nincs nehéz dolgod, a program pontos instrukciókat ad. Meghatározza a monitortól való szemtávolságot, majd mutatja az egyre kisebb számokat. Neked csak a látom vagy a nem látom feliratú gombra kell kattintgatnod, és a végén elolvashatod az eredményt. A teszt maga figyelembe veszi, hogy milyen méretű monitorral dolgozol - ezt a képernyő hátulján általában láthatod, de le is mérheted. Ha szeretnéd kipróbálni az online szemvizsgálatot, kattints ide!

Arról azonban ne feledkezz meg, hogy mindez nem helyettesíti a valódi látásvizsgálatot, csupán tájékoztató jellegű. Ezért, ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, mindenképp menj el szakorvoshoz!

Óvd a szemed!

Videónkból megtudhatod, milyen óvintézkedéseket tehetsz annak érdekében, hogy minél később - illetve egyáltalán ne - alakuljanak ki szemészeti problémáid.

Látáskárosodás már fiatalon

Száz évvel ezelőtt a látásromlás még szinte kizárólag az idősebb korosztályt érintette. Tény, hogy a gyerekkori, illetve fiatalkori szemproblémák nagy része ki sem derült, hiszen nagyanyáink korában az egészségügyi szűrővizsgálatok még nem voltak annyira kiforrottak, mint ma.

Másrészről viszont napjainkban a mind általánosabbá váló számítógépes munka hatására gyorsabban előjönnek az esetleges rejtett látásproblémák. Ráadásul, mivel a monitor előtt ülve folyamatosan ugyanarra a távolságra fókuszálsz, a szemizmok ellustulnak, és könnyen kialakul a rövidlátás. Emellett olyan súlyosabb károsodás is leselkedhet szemed világára, mint a szürke hályog vagy a diabétesz okozta látásromlás. Ha tehát úgy érzed, nem látsz elég élesen, első lépésként rögtön tesztelheted magad a monitor előtt.

Egyre korábban alakul ki a szürke hályog

Egyre gyakoribb a fiatalabb életkorban megjelenő szürke hályog. A szakemberek ezért a környezeti ártalmakat teszik felelőssé, de szerepet játszhatnak sérülések és egyes gyógyszerek szedése is.

Nem tesz jót, ha túlságosan sok napfény éri a szemet, különösen, mióta az ózonréteg egyre vékonyodik. Szerepet játszhat ezen kívül a nem kielégítő antioxidáns-bevitel és a dohányzás is.

A stockholmi Karolinska Intézet kutatói pedig egy megdöbbentő összefüggésre világítottak rá: azoknál a nőknél, akik éveken keresztül napi szinten szednek nagyobb dózisú C-vitamint, 25%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki szürke hályog.

A cukorbetegség gyakori szövődménye

Az esetek több mint 90%-ában megelőzhető lehetne a diabétesz következtében kialakuló vakság, látáskárosodás. A probléma sokszor csak olyankor okoz tüneteket, amikor a folyamat már visszafordíthatatlan. Ilyenkor a szemész által végzett szemfenékvizsgálatnál derül fény a problémára. Rendszeresen elvégzett szűrővizsgálatra lenne szükség, és folyamatosan ellenőrizni kell a vércukorszintet.

Természetesen nem minden esetben maradnak el a diabéteszre figyelmeztető jelek, érdemes odafigyelni a fájdalom- vagy nyomásérzésre, a homályos vagy kettős látásra, a felvillanó fényekre, foltokra és a látótér beszűkülésére. A szűréssel ezen túl idejében diagnosztizálható a szintén hosszú ideig tünetmentes zöld hályog és az egyéb szembetegségek.

Ezt is szeretjük