Ebben az 5 megyében a legerősebb most az influenza - Friss adatok

És ebben a korosztályban jelezték az influenzaszerű megbetegedések 40%-át.

GettyImages-1226065553

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az év ötödik hetében - január 29. és február 4. között - 47 400-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében.

5. heti influenzahelyzet Magyarországon

Akut légúti fertőzés tüneteivel 271 000 ember fordult orvoshoz. Azt írták: múlt héten 398 betegtől érkezett légúti minta a központ laboratóriumába. Az orvosok által beküldött 335 minta közül 110 betegnél influenza, 15 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

Az influenzapozitivitási arány 32,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 4,5 százalék volt. A sentinel kórházak által beküldött 29 minta közül kilenc betegnél influenza A(H1pdm09), hat betegnél RSV, egy betegnél SARS-CoV-2 vírust azonosítottak - ismertette a NNGYK.

A legtöbb influenzaszerű megbetegedést Zala, Győr-Moson-Sopron, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Hajdú-Bihar megyéből jelentették.

Stagnál a Covid

A tájékoztatás szerint az év 5. hetében a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja országos átlag tekintetében stagnálást mutat. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés egyik mintavételi hely esetében sem jelentkezett. Enyhe csökkenés az Észak-pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Egerben, Győrben, Szekszárdon és Szolnokon tapasztalható.

Egyre több az influenzás megbetegedés

Tudatták azt is, hogy az év 5. hetében a szennyvíz influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja emelkedést mutat. A héten 15 mintában volt jelen kimutatási határt meghaladó mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Kiemelték: megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését két héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését egy héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

7 tipp, amitől a szokottnál gyorsabban regenerálódni lehet az influenzából: nem csak a pihenés segít

Ezek a tippek segíthetnek abban, hogy minél gyorsabban elmúljon az influenza.

Elolvasom

(Borítókép: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük